Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą

Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą

7 minuty czytania

Kolejne danie do artykułu na temat jedzenia w podróży. Idealne do zapakowania do pudełka na zimno i na ciepło – przepis dla Daniela z HellOffice. Zdrowe składniki – lekkie i sycące. Polecam!

Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • makaron tagliatelle – 3-4 gniazda
  • tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
  • świeży szpinak – 100 g
  • mozzarella – 1 szt.
  • cebula – ½ szt.
  • pomidorki koktajlowe – kilka szt.
  • oliwki czarne – kilka szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • bazylia – ¼ pęczka
  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • sól
  • pieprz (może być czarny lub chili cayenne)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Sposób wykonania:

  1. Robimy sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę (1 łyżka) i podsmażamy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szpinak myjemy, lekko siekamy i dodajemy na patelnię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Tuńczyka odcedzamy na sitku i dodajemy do szpinaku lekko przesmażając i uważając aby całość się nie przypaliła.
  4. Na końcu dodajemy oliwki pokrojone w plasterki.
  5. Kolej na makaron: Do garnka z wodą dodajemy odrobinę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania do wody dodajemy pozostałą oliwę i odcedzamy.
  6. Dodajemy makaron na patelnię i mieszamy z sosem, dodajemy poszarpaną mozzarellę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość doprawiamy poszatkowaną bazylią.

Uwagi dodatkowe:

Jemy zaraz po zrobieniu lub pakujemy sobie na drogę. Strasznie proste i szybkie.

Przepis i zdjęcie podesłał Marcin Słyś – serdecznie dziękuję.