Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą

Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą

3 min. czytania
1
0
Kolejne danie do artykułu na temat jedzenia w podróży. Idealne do zapakowania do pudełka na zimno i na ciepło – przepis dla Daniela z HellOffice. Zdrowe składniki – lekkie i sycące. Polecam!
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Przepis na:

Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

  • makaron tagliatelle – 3-4 gniazda
  • tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
  • świeży szpinak – 100 g
  • mozzarella – 1 szt.
  • cebula – ½ szt.
  • pomidorki koktajlowe – kilka szt.
  • oliwki czarne – kilka szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • bazylia – ¼ pęczka
  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • sól
  • pieprz (może być czarny lub chili cayenne)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Sposób wykonania:

  • Robimy sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę (1 łyżka) i podsmażamy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szpinak myjemy, lekko siekamy i dodajemy na patelnię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Tuńczyka odcedzamy na sitku i dodajemy do szpinaku lekko przesmażając i uważając aby całość się nie przypaliła.
  • Na końcu dodajemy oliwki pokrojone w plasterki.
  • Kolej na makaron: Do garnka z wodą dodajemy odrobinę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania do wody dodajemy pozostałą oliwę i odcedzamy.
  • Dodajemy makaron na patelnię i mieszamy z sosem, dodajemy poszarpaną mozzarellę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość doprawiamy poszatkowaną bazylią.

Uwagi dodatkowe

Jemy zaraz po zrobieniu lub pakujemy sobie na drogę. Strasznie proste i szybkie.
Przepis i zdjęcie podesłał Marcin Słyś – serdecznie dziękuję.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Adam Siwołowski

    12 kwietnia 2019 w 16:54

    dobre i bez gadania… 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…