w , , , ,

Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą



Kolejne danie do artykułu na temat jedzenia w podróży. Idealne do zapakowania do pudełka na zimno i na ciepło – przepis dla Daniela z HellOffice. Zdrowe składniki – lekkie i sycące. Polecam!
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą

Potrzebne składniki

  • makaron tagliatelle – 3-4 gniazda
  • tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
  • świeży szpinak – 100 g
  • mozzarella – 1 szt.
  • cebula – ½ szt.
  • pomidorki koktajlowe – kilka szt.
  • oliwki czarne – kilka szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • bazylia – ¼ pęczka
  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • sól
  • pieprz (może być czarny lub chili cayenne)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Sposób wykonania

  • Robimy sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę (1 łyżka) i podsmażamy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szpinak myjemy, lekko siekamy i dodajemy na patelnię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Tuńczyka odcedzamy na sitku i dodajemy do szpinaku lekko przesmażając i uważając aby całość się nie przypaliła.
  • Na końcu dodajemy oliwki pokrojone w plasterki.
  • Kolej na makaron: Do garnka z wodą dodajemy odrobinę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania do wody dodajemy pozostałą oliwę i odcedzamy.
  • Dodajemy makaron na patelnię i mieszamy z sosem, dodajemy poszarpaną mozzarellę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość doprawiamy poszatkowaną bazylią.
Jemy zaraz po zrobieniu lub pakujemy sobie na drogę. Strasznie proste i szybkie.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z tuńczykiem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Przepis i zdjęcie podesłał Marcin Słyś – serdecznie dziękuję.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Adam Siwołowski

dobre i bez gadania… 🙂