Potrzebne składniki
- 1 opakowanie makaronu typu wstążki (w zasadzie weźcie ile uważacie)
- 500 g piersi z kurczaka
- 50 g masła
- 400 ml śmietany 18%
- 200 g sera typu cheddar
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól do smaku
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Makaron gotuje zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ma być miękki tak by dobrze chłonął sos. Sami oceńcie ile tego makaronu potrzebujecie na 4 osoby – każdy ma inne preferencje.
- Kurczaka myję i kroje w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam kurczaka i czosnek przeciśnięty przez praskę i dodaję trochę soli, pieprzu i paprykę słodką. Smażę do momentu aż kurczak lekko się zarumieni, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaję jeszcze zioła prowansalskie.
- Gdy makaron zacznie się robić miękki w rondelku rozpuszczam masło, dodaje śmietanę, gałkę, pieprz ziołowy i trochę soli i mieszam stale podgrzewając. Zmniejszam mocno ogień i partiami dodaje starty ser, dalej stale mieszając. Podgrzewam i mieszam do całkowitego rozpuszczenia się sera, najlepiej rózgą.
- Makaron odcedzam, ale nie przepłukuję wodą. Wrzucam go do garnka, w którym się gotował. Dokładam sos i kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i podaję na talerze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.