Potrzebne składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 8 dużych połówek suszonych pomidorów bez zalewy
- 1 cebula
- 1 biała część z pora
- 3 ząbki czosnku
- 200 g makaronu
- 1 łyżka mieszanki przypraw Meat masala
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 płaska łyżka suszonej mięty
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- olej do smażenia
- parmezan do posypania
Sposób wykonania
- Filety z piersi kurczaka kroję w cienkie paski, wlewam sos sojowy i posypuję meat masala. Najlepiej wymieszać to rękami, delikatnie wcierając marynatę w mięso. Zostawia na godzinę w lodówce.
- Pomidory myję, kroję w paski i zalewam wrzątkiem. Wody wystarczy tyle, by je tylko przykryć na godzinę.
- Cebulę kroję w drobną kostkę, a por w plasterki. Tyle przygotowań zabieram się za gotowanie.
- Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj gotuję ciut krócej, bo zwyczajnie wychodzi za miękki.
- Na patelni podgrzewam olej. Podsmażam cebulę do zeszklenia, dokładam czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie mięso. Podsmażam ok 5 min. Dodaję pomidory odsączone z wody, ale jej nie wylewam. Smażę wszystko 3-4 min i wkładam por.
- Podlewam wodą od moczenia pomidorów i dokładam zioła. Wody wystarczy około 1/2 szklanki Całość smażę kolejne 5 min, tak by zredukować płyn.
- Dodaję śmietanę i mieszam wszystko. Sprawdzam czy wystarczająco słone i ewentualnie dodaje ciut soli.
- Teraz dokładam odcedzony makaron i znów mieszam. Nie trzeba juz smażyć, po jego dodaniu w zasadzie danie już jest gotowe.
- Wykładam na talerze i posypuję serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!