Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron z łososiem wędzonym i papryką

Makaron z łososiem wędzonym i papryką

7 minuty czytania

Dziś gotowanie z małą - sama znalazła danie - trochę je pozmienialiśmy i prosze, makaron z łososiem na stole. Przy okazji uczyła się nie stracić paluszków przy używaniu noża. Rzucona na głeboką wodę z wielkim nożem szefa kuchni w ręce, świetnie sobie radziła i ma nadal wszystkie kończyny. Pełen sukces a nóż nie jest już taki straszny. Danie lekkie, smaczne i zniknęło piorunem z talerzy.

Makaron z łososiem wędzonym i papryką

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1,5 czerwonej papryki lub jedna duża
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka sosu chili tajskiego
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Przekładamy makaron na chwilę na bok.
  2. Do garnka po gotowaniu makaronu wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Mieszamy chwilę i pilnujemy by się tylko podsmażył ale nie przypalił.
  3. Dodajemy paprykę, sos tajski i podsmażamy też al dente koło 3-5 minut.
  4. Wrzucamy łososia pokrojonego na kawałki i podsmażamy mieszając koło 1-2 minut.
  5. Dodajemy śmietankę i mieszamy - wrzucamy ugotowany wcześniej makaron gotujemy chwilę dokładając bazylie i doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Uwagi dodatkowe:

Ja użyłem makaronu z bazylią więc jej zwyczajnie nie dodałem dużo. Sos tajski można zastąpić papryczką chilli pokrojoną w drobną kostkę.


Danie pachnące ziołami 4.