Potrzebne składniki
- 250 g makaronu
- 150 g łososia wędzonego
- 1,5 czerwonej papryki lub jedna duża
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka sosu chili tajskiego
- świeża bazylia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Przekładamy makaron na chwilę na bok.
- Do garnka po gotowaniu makaronu wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Mieszamy chwilę i pilnujemy by się tylko podsmażył ale nie przypalił.
- Dodajemy paprykę, sos tajski i podsmażamy też al dente koło 3-5 minut.
- Wrzucamy łososia pokrojonego na kawałki i podsmażamy mieszając koło 1-2 minut.
- Dodajemy śmietankę i mieszamy - wrzucamy ugotowany wcześniej makaron gotujemy chwilę dokładając bazylie i doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z łososiem wędzonym i papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!