w , , ,

Makaron z łososiem wędzonym i papryką



Dziś gotowanie z małą - sama znalazła danie - trochę je pozmienialiśmy i prosze, makaron z łososiem na stole. Przy okazji uczyła się nie stracić paluszków przy używaniu noża. Rzucona na głeboką wodę z wielkim nożem szefa kuchni w ręce, świetnie sobie radziła i ma nadal wszystkie kończyny. Pełen sukces a nóż nie jest już taki straszny. Danie lekkie, smaczne i zniknęło piorunem z talerzy.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Makaron z łososiem wędzonym i papryką

Potrzebne składniki

  • 250 g makaronu
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1,5 czerwonej papryki lub jedna duża
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka sosu chili tajskiego
  • świeża bazylia
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Przekładamy makaron na chwilę na bok.
  • Do garnka po gotowaniu makaronu wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Mieszamy chwilę i pilnujemy by się tylko podsmażył ale nie przypalił.
  • Dodajemy paprykę, sos tajski i podsmażamy też al dente koło 3-5 minut.
  • Wrzucamy łososia pokrojonego na kawałki i podsmażamy mieszając koło 1-2 minut.
  • Dodajemy śmietankę i mieszamy - wrzucamy ugotowany wcześniej makaron gotujemy chwilę dokładając bazylie i doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Ja użyłem makaronu z bazylią więc jej zwyczajnie nie dodałem dużo. Sos tajski można zastąpić papryczką chilli pokrojoną w drobną kostkę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z łososiem wędzonym i papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Danie pachnące ziołami 4.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze