Makaron z łososiem wędzonym i papryką

5 min. czytania
0
0
Dziś gotowanie z małą - sama znalazła danie - trochę je pozmienialiśmy i prosze, makaron z łososiem na stole. Przy okazji uczyła się nie stracić paluszków przy używaniu noża. Rzucona na głeboką wodę z wielkim nożem szefa kuchni w ręce, świetnie sobie radziła i ma nadal wszystkie kończyny. Pełen sukces a nóż nie jest już taki straszny. Danie lekkie, smaczne i zniknęło piorunem z talerzy.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Makaron z łososiem wędzonym i papryką
Składniki:
  • 250 g makaronu
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1,5 czerwonej papryki lub jedna duża
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka sosu chili tajskiego
  • świeża bazylia
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Przekładamy makaron na chwilę na bok.
  • Do garnka po gotowaniu makaronu wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Mieszamy chwilę i pilnujemy by się tylko podsmażył ale nie przypalił.
  • Dodajemy paprykę, sos tajski i podsmażamy też al dente koło 3-5 minut.
  • Wrzucamy łososia pokrojonego na kawałki i podsmażamy mieszając koło 1-2 minut.
  • Dodajemy śmietankę i mieszamy - wrzucamy ugotowany wcześniej makaron gotujemy chwilę dokładając bazylie i doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Uwagi dodatkowe
Ja użyłem makaronu z bazylią więc jej zwyczajnie nie dodałem dużo. Sos tajski można zastąpić papryczką chilli pokrojoną w drobną kostkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z łososiem wędzonym i papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Danie pachnące ziołami 4.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).