Potrzebne składniki
- podwójna pierś kurczaka
- 300 g makaronu
- 200 g kurek
- 200 g szpinaku
- 120 g serka białego ja użyłem kanapkowy
- 100 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2/3 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- sól. pieprz (estragon)
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu bez dodatku oliwy ( ma sos się do niego kleić a nie spływać).
- Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
- Podsmażamy na dużej patelni na oliwie z masłem, soląc i pieprząc do odparowania wody.
- Zdejmujemy z patelni zostawiając tłuszcz i wrzucamy oczyszczone i wysuszone kurki. Dosypujemy ok. pół łyżeczki estragonu.
- Smażymy około 2 minut i wrzucamy czosnek smażąc kolejną minutę.
- Dolewamy bulion, wkładamy serek i parmezan. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego sosu i smażymy kolejne kilka minut do zagęszczenia.
- Wrzucamy do środka kurczaka i szpinak i smażymy koło 2-3 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
- Dorzucamy makaron i mieszamy. Smażymy całość jeszcze ok. minuty i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z kurczakiem, kurkami i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!