Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami

1

Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafionym zestawem. Dynia nadaje słodycz, grzyby aromat a cebula i czosnek nutę ostrości. Wszystko w gęstym sosie śmietanowym. Dla mnie bardzo fajny sposób na dynię szczególnie teraz jak mamy ich pełno wszędzie.

Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 25 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 100 g grzybów
  • 250 g dyni
  • 200 g makaronu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Dynię i cebulę kroimy w kostkę, a grzyby na kawałki.
  3. Na maśle i oliwie smażymy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię, kostkę bulionu i smażymy 10 minut aż dynia będzie miękka.
  4. Dodajemy grzyby tymianek i smażymy 5 minut.
  5. Wlewamy posoloną lekko śmietanę, mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do zagęszczenia sosu.
  6. Ugotowany makaron odcedzamy, układamy na talerzu polewamy sosem posypujemy tartym serem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/makaron-dynia-grzybami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Makaron

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…