Kosą po patelni Przepisy Dynia Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami

5 minuty czytania

Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafionym zestawem. Dynia nadaje słodycz, grzyby aromat a cebula i czosnek nutę ostrości. Wszystko w gęstym sosie śmietanowym. Dla mnie bardzo fajny sposób na dynię szczególnie teraz jak mamy ich pełno wszędzie.

Makaron z dynią i grzybami

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 25 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 100 g grzybów
  • 250 g dyni
  • 200 g makaronu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Dynię i cebulę kroimy w kostkę, a grzyby na kawałki.
  3. Na maśle i oliwie smażymy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię, kostkę bulionu i smażymy 10 minut aż dynia będzie miękka.
  4. Dodajemy grzyby tymianek i smażymy 5 minut.
  5. Wlewamy posoloną lekko śmietanę, mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do zagęszczenia sosu.
  6. Ugotowany makaron odcedzamy, układamy na talerzu polewamy sosem posypujemy tartym serem.
  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Placki z dyni i twarogu na słodko

    Pyszne smakujące jak sernik placki z dyni z twarogiem na słodko. Rodzynki, wanilia, skórka…