Kosą po patelni Przepisy Dynia Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami

2 min. czytania
2
1
Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafionym zestawem. Dynia nadaje słodycz, grzyby aromat a cebula i czosnek nutę ostrości. Wszystko w gęstym sosie śmietanowym. Dla mnie bardzo fajny sposób na dynię szczególnie teraz jak mamy ich pełno wszędzie.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 25 min.
Czas całkowity: 45 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 100 g grzybów
  • 250 g dyni
  • 200 g makaronu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • Dynię i cebulę kroimy w kostkę, a grzyby na kawałki.
  • Na maśle i oliwie smażymy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię, kostkę bulionu i smażymy 10 minut aż dynia będzie miękka.
  • Dodajemy grzyby tymianek i smażymy 5 minut.
  • Wlewamy posoloną lekko śmietanę, mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do zagęszczenia sosu.
  • Ugotowany makaron odcedzamy, układamy na talerzu polewamy sosem posypujemy tartym serem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…