Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafionym zestawem. Dynia nadaje słodycz, grzyby aromat a cebula i czosnek nutę ostrości. Wszystko w gęstym sosie śmietanowym. Dla mnie bardzo fajny sposób na dynię szczególnie teraz jak mamy ich pełno wszędzie.
Jak wykonać przepis na - Makaron z dynią i grzybamiPotrzebne składniki
- 100 g grzybów
- 250 g dyni
- 200 g makaronu
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 4 łyżki tartego sera żółtego
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Dynię i cebulę kroimy w kostkę, a grzyby na kawałki.
- Na maśle i oliwie smażymy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię, kostkę bulionu i smażymy 10 minut aż dynia będzie miękka.
- Dodajemy grzyby tymianek i smażymy 5 minut.
- Wlewamy posoloną lekko śmietanę, mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do zagęszczenia sosu.
- Ugotowany makaron odcedzamy, układamy na talerzu polewamy sosem posypujemy tartym serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z dynią i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
zrobiłam kiedyś makaron z dynią i grzybami i szczerze mówiąc nie bardzo mi podeszło, ale przecież nie wszystko musi każdemu smakować 🙂 Fajnie jednak widzieć, że nie tylko ja zapuszczam się w te kręgi smakowe 😉