Potrzebne składniki
- 100 g grzybów
- 250 g dyni
- 200 g makaronu
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 4 łyżki tartego sera żółtego
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Dynię i cebulę kroimy w kostkę, a grzyby na kawałki.
- Na maśle i oliwie smażymy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię, kostkę bulionu i smażymy 10 minut aż dynia będzie miękka.
- Dodajemy grzyby tymianek i smażymy 5 minut.
- Wlewamy posoloną lekko śmietanę, mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do zagęszczenia sosu.
- Ugotowany makaron odcedzamy, układamy na talerzu polewamy sosem posypujemy tartym serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z dynią i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
zrobiłam kiedyś makaron z dynią i grzybami i szczerze mówiąc nie bardzo mi podeszło, ale przecież nie wszystko musi każdemu smakować 🙂 Fajnie jednak widzieć, że nie tylko ja zapuszczam się w te kręgi smakowe 😉