Kosą po patelni Przepisy Dynia Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami

2 min. czytania
1
1
Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafionym zestawem. Dynia nadaje słodycz, grzyby aromat a cebula i czosnek nutę ostrości. Wszystko w gęstym sosie śmietanowym. Dla mnie bardzo fajny sposób na dynię szczególnie teraz jak mamy ich pełno wszędzie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Makaron z dynią i grzybami

Składniki:

  • 100 g grzybów
  • 250 g dyni
  • 200 g makaronu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • Dynię i cebulę kroimy w kostkę, a grzyby na kawałki.
  • Na maśle i oliwie smażymy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię, kostkę bulionu i smażymy 10 minut aż dynia będzie miękka.
  • Dodajemy grzyby tymianek i smażymy 5 minut.
  • Wlewamy posoloną lekko śmietanę, mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do zagęszczenia sosu.
  • Ugotowany makaron odcedzamy, układamy na talerzu polewamy sosem posypujemy tartym serem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl - 22 listopada 2017 w 11:20

    zrobiłam kiedyś makaron z dynią i grzybami i szczerze mówiąc nie bardzo mi podeszło, ale przecież nie wszystko musi każdemu smakować 🙂 Fajnie jednak widzieć, że nie tylko ja zapuszczam się w te kręgi smakowe 😉

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…