w , , , , ,

Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami

Sycące i aromatyczne danie, mimo braku mięsa. Makaron z dynią i grzybami jest bardzo trafionym zestawem. Dynia nadaje słodycz, grzyby aromat a cebula i czosnek nutę ostrości. Wszystko w gęstym sosie śmietanowym. Dla mnie bardzo fajny sposób na dynię szczególnie teraz jak mamy ich pełno wszędzie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 45 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Makaron z dynią i grzybami
Składniki:
  • 100 g grzybów
  • 250 g dyni
  • 200 g makaronu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • Dynię i cebulę kroimy w kostkę, a grzyby na kawałki.
  • Na maśle i oliwie smażymy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię, kostkę bulionu i smażymy 10 minut aż dynia będzie miękka.
  • Dodajemy grzyby tymianek i smażymy 5 minut.
  • Wlewamy posoloną lekko śmietanę, mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do zagęszczenia sosu.
  • Ugotowany makaron odcedzamy, układamy na talerzu polewamy sosem posypujemy tartym serem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z dynią i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
2 lat temu

zrobiłam kiedyś makaron z dynią i grzybami i szczerze mówiąc nie bardzo mi podeszło, ale przecież nie wszystko musi każdemu smakować 🙂 Fajnie jednak widzieć, że nie tylko ja zapuszczam się w te kręgi smakowe 😉