Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Mąka kukurydziana w eko kuchni

Materiał zewnętrzny 24 lipca 2021

Mąka kukurydziana należy do rodzaju mąki niechlebowej i jest chętnie stosowana do zagęszczania potraw. Jasnożółta, o smaku kukurydzy, mąka kukurydziana jest powszechnie używana w produkcji bezglutenowej.

--- Reklama ---

Kukurydza – przybysz z Ameryki Południowej

Kukurydzę do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb. Obecnie jest powszechnie znana i jedzona w formie ziaren z kolby, ziaren w puszce czy słoiku, pop cornu, płatków, kaszki, mąki, skrobi, a także oleju i syropu. Większość światowych plantacji kukurydzy zajmują odmiany genetycznie modyfikowane. Przy ich uprawie stosowane są intensywne zabiegi agrochemiczne – nawozy sztuczne i chemiczne opryski. Gwarancję, że jedzona kukurydza nie jest odmianą GMO dają produkty ekologiczne.

Jak rozpoznać mąkę kukurydzianą bio?

Mąkę wytworzoną z kukurydzy z upraw ekologicznych można rozpoznać po obecności na opakowaniu zielonego ekoliścia. To logo potwierdza, że oznaczone nim produkty zostały wytworzone zgodnie ze ścisłymi przepisami produkcji ekologicznej jednolitymi dla całej Unii Europejskiej.  Tylko w przypadku posiadania przez producenta certyfikatu i odpowiedniego oznakowania produktów jest pewność, że powstały one zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej będących pod odpowiednim nadzorem.

Zasady obowiązujące w uprawie ekologicznej kukurydzy

W ekologicznych uprawach kukurydzy:

  • Zabronione jest stosowanie syntetycznych nawozów i pestycydów.
  • Glebę nawozi się wyłącznie naturalnymi nawozami takimi jak: obornik, kompost i nawozy zielone.
  • Nie wolno stosować nasion GMO.

Mąka kukurydziana bezglutenowa

Mąka kukurydziana o jasnożółtej barwie i łagodnym, kukurydzianym smaku, jest powszechnie wykorzystywana w produkcji bezglutenowej. Równie chętnie jest wykorzystywana sama skrobia kukurydziana – maizena – mająca doskonałe właściwości zagęszczające. Mąka kukurydziana bezglutenowa jest dobra do pieczenia chleba, ciastek, babeczek, biszkoptów i wafli. W kuchni jest stosowana do robienia naleśników, klusek, jako panierka i do podprawiania sosów.

Wartości odżywcze kukurydzy

Ekologiczną kukurydzę ceni się za dużą ilość witaminy B1, która jest ważna dla dobrego funkcjonowania komórek nerwowych. Kukurydza dostarcza również inne witaminy z grupy B, witaminę A oraz składniki mineralne i mikroelementy: potas, żelazo, magnez, selen i cynk. Ziarna kukurydza zawierają dużo błonnika i węglowodanów, co przekłada się na ich kaloryczność.

Mamałyga czy polenta

Mąka kukurydziana ze względu na swoje zagęszczające właściwości jest dodawana do wielu potraw. Z jej udziałem gotuje się na przykład budyń, ale ponieważ jej smak nie jest dominujący, może być dodawana do każdego dania. Najbardziej znane potrawy gotowane z mąki kukurydzianej to tortille i mamałyga oraz polenta. Uważa się , że polenta jest włoską odmianą mamałygi i czasami te określenia stosuje się zamiennie. Ta potrawa to przykład bardzo prostego, a pożywnego jedzenia – mąka kukurydziana ugotowana w wodzie albo mleku z dodatkiem masła i soli. Taką masę można dowolnie przyprawiać, a także gdy przestygnie, kroić na kawałki i  grillować czy smażyć. Mąka kukurydziana świetnie łączy się z papryką słodką lub pikantną, czosnkiem, czarnuszką, rozmarynem i tymiankiem. Polenta smakuje z dodatkiem sera, różnych sosów i warzyw. Można też podać mamałygę na słodko – z miodem, orzechami i suszonymi owocami.

Przepis na eko polentę kukurydzianą

Na 4 porcje potrzebne są: 100 g mąki kukurydzianej, 2 szklanki bulionu warzywnego, eko kukurydza w słoiku, 100 ml mleka bio lub napoju roślinnego bio, do przyprawienia sól i słodka papryka.

Sposób wykonania:

  • Bulion warzywny z rozprowadzoną w nim mąką kukurydzianą doprowadzić do wrzenia i odstawić, żeby całość napęczniała.
  • Ziarna kukurydzy po odsączeniu dodać do polenty.
  • Wlać powoli mleko cały czas mieszając i jeszcze raz podgrzać.
  • Doprawić do smaku solą i papryką.

Tagi bio, eko, kukurydziana, mąka
Materiał zewnętrzny 24 lipca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Catering na imprezy – kiedy warto z niego skorzystać?
Następny wpis Chłodnik z ogórków i rzodkiewek – obiadek na upały
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?