Jednym z najlepszych produktów, którymi możemy zastąpić tradycyjną mąkę pszenną, jest mąka kokosowa. Delikatna w smaku, o licznych właściwościach prozdrowotnych, wszechstronna w użyciu – wydaje się być znakomitym produktem kulinarnym. Jak powstaje i jak smakuje mąka kokosowa? Jakie ma składniki odżywcze i do czego można jej używać? Na te i wiele innych pytań otrzymasz odpowiedzi w poniższym artykule.
Z czego powstaje mąka kokosowa?
Zapewne większość z Was będzie zdziwiona, ale mąka kokosowa to w gruncie rzeczy produkt uboczny, który pozostaje po procesie tłoczenia oleju i mleka kokosowego. Sam proces produkcji jest niezwykle prosty i polega na dokładnym wysuszeniu wiórków pozostałych po wytłoczeniu mleka i oleju, a następnie dokładnym ich zmieleniu na drobną, gładką mąkę.
W ten sposób mąka nie tylko zachowuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w orzechu kokosowym, ale także doskonale wpasowuje się w ducha idei no waste, czyli niemarnowania jedzenia.
A jak smakuje mąka kokosowa? Jej smak i zapach są bardzo delikatne, o subtelnej nucie kokosowej. Dlatego też, jak za chwilę udowodnimy, świetnie sprawdza się we wszelkich daniach i potrawach, których przygotowanie wymaga użycia mąki.
Mąka kokosowa składniki odżywcze
Mąkę kokosową cechuje wysoka zawartość składników odżywczych. Dzieje się tak z powodu zastosowania prostego procesu produkcji, który nie powoduje zniszczenia znajdujących się w miąższu orzecha kokosowego, składników. Mąka kokosowa Ol’vita cechuje się więc dużą zawartością:
- błonnika pokarmowego – czyli substancji pochodzących z komórek roślinnych. Ich rolą jest między innymi wymiatanie z układu pokarmowego zalegających w nim resztek. Odpowiednia podaż błonnika pomaga wyregulować rytm wypróżnień, zapobiega powstawaniu zaparć oraz zbieraniu się gazów w jelitach. Błonnik zapewnia nam także poczucie sytości na dłuższy czas;
- tłuszcze – znaczny udział tłuszczów nasyconych wspomaga metabolizm, ma także działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe;
- białek – czyli głównego budulca organizmu. Każde 100g mąki kokosowej zawiera aż 18g białka roślinnego;
- kalorii – 100g mąki kokosowej dostarcza aż 443 kcal;
- witamin – zwłaszcza witaminy z grupy B oraz witaminę C i E;
- pierwiastki – żelazo, selen, mangan, wapń oraz fosfor.
Dzięki takiemu składowi mąka kokosowa ma wszechstronnie dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Warto wiedzieć także, iż odznacza się niskim indeksem glikemicznym, a jej spożycie nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi i związanego z nim wyrzutu insuliny.
Mąka kokosowa jest także produktem bezglutenowym, a więc bezpiecznie mogą stosować ją osoby cierpiące na nietolerancję tej substancji.
Właściwości prozdrowotne mąki kokosowej
Ze składu mąki kokosowej bezpośrednio wynikają jej prozdrowotne właściwości. Z racji niskiej zawartości węglowodanów, mąka kokosowa polecana jest w diecie osób przebywających na diecie ubogiej w ten składnik pokarmowy. Warto także stosować ją w przypadku osób zmagających się z celiakią oraz insulinoopornością i cukrzycą.
Ze względu na wysoką zawartość białka, mąka kokosowa jest bardzo wskazana jako składnik diety dzieci i młodzieży oraz rekonwalescentów. Dobre efekty jej stosowania zauważą także sportowcy oraz osoby odchudzające się i dbające o zdrową, smukłą sylwetkę.
Korzyści, jakie możemy odnieść codziennie stosując mąkę kokosową zamiast zbożowej, są bardzo liczne: poprawi nasz metabolizm, wyreguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, usunie toksyny z organizmu, jest także ważnym elementem profilaktyki chorób serca i poprawia odporność organizmu na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
Zastosowanie w kuchni
Mąka kokosowa jest równie wszechstronnym składnikiem jak tradycyjne mąki zbożowe. Można używać jej zarówno do słodkich wypieków, jak i dań z mięsa oraz warzyw. Nie jest słodka, mimo iż wyraźnie w jej aromacie można wyczuć nutę kokosową. Sprawdźmy więc do czego przyda nam się w kuchni mąka kokosowa.
Najbardziej oczywistymi daniami, do których przygotowania wykorzystać można mąkę kokosową, są oczywiście słodkie wypieki. Aromatyczne ciasta i ciasteczka, babeczki i muffiny, delikatne torty – nie tylko będą udane, ale także bardzo smakowite. Równie doskonale mąka sprawdzi się do smażenia pączków, faworków, naleśników i racuszków. Tak przygotowane smakołyki będą pyszne, aromatyczne, i co najważniejsze – znacznie zdrowsze niż ich odpowiedniki z mąki zbożowej. Teraz możesz cieszyć się smakiem swoich ulubionych słodkich wypieków.
Mąka kokosowa nie wymaga obróbki termicznej, można spożywać ją także na surowo. W związku z tym jest wartościowym dodatkiem do koktajli owocowych i warzywnych, owsianki, płatków śniadaniowych oraz sałatek.
Ale mąka kokosowa to nie tylko słodkie frykasy – możesz użyć jej także do wypieku chleba i pizzy, panierowania mięsa i warzyw oraz zagęszczania zup i sosów. Wspaniale podkreśla smak potraw kuchni orientalnej. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dotąd używałeś mąki pszennej. Ale, w odróżnieniu od niej, mąka kokosowa nie stanowi jedynie wypełniacza, niesie ze sobą cenne składniki odżywcze.
Praktyczne wykorzystanie mąki kokosowej
Mąka kokosowa ma także inne właściwości, które koniecznie trzeba wziąć pod uwagę w czasie przygotowywania potraw z niej. Taką właściwością jest jej higroskopijność, czyli zdolność do wiązania cząsteczek wody. W praktyce ma to ogromne znaczenie zarówno przy gotowaniu czy pieczeniu, jak i samym przechowywaniu mąki.
Mąka kokosowa zupełnie inaczej łączy się z innymi produktami (na przykład jajka, mleko czy olej) niż mąki zbożowe. Wymaga ona więc zastosowania aż dwukrotnie większej ilości płynu niż mąka pszenna. Warto także wiedzieć, że ciasta z mąki kokosowej nie powinno się ugniatać, gdyż może to doprowadzić do powstania w nim grudek. Aby dokładnie połączyć wszystkie składniki, warto użyć malaksera lub specjalnego noża do ciasta kruchego.
Z właściwości do wiązania wody wynika także sposób, w jaki powinno się przechowywać mąkę kokosową. Zawsze należy umieszczać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Może to być słoik lub woreczek w zamknięciem strunowym albo suwakiem. Ważne, aby uchronić mąkę przed wpływem wilgoci, która mogłaby ją zmienić w bezużyteczne, sklejone grudki.
Mąka kokosowa jest zdrowym, smacznym i wszechstronnym zamiennikiem tradycyjnie używanej w naszych kuchniach mąki pszennej. Pozwala zachować piękną sylwetkę, pomaga wyregulować czynność poszczególnych układów naszego ciała, dostarcza nam cennych składników pokarmowych. Od mąki nie można już oczekiwać więcej.