Ciekawe miejsca

Stołuje się nie tylko w domu, staram się również bywać w różnych restauracjach i małych lokalach – w ten sposób poznaję ciekawych ludzi i nowe smaki. To niewyczerpane źródło doznań i inspiracji. Postaram się tu opisać moje wrażenia, co jadłem i kogo spotkałem podczas tych małych wypraw. Zaprezentuje też miejsca nie związane z kuchnią, ale wg. mnie warte odwiedzenia. Zapraszam na wycieczkę.

Zakynthos – czyli kawałek Grecji moimi oczami

Urlop należał mi się od bardzo dawna. Ciągle tylko praca i praca, więc postanowiliśmy z Kasią, że w tym roku wyruszamy z biurem podróży do Grecji. Po wielu rozkminach, które miejsce będzie najlepsze, wybór padł…

Łódź – moja przystań, moje miasto

Łódź, w której się urodziłem to szare, robotnicze i brudne miasto... przynajmniej dla wielu, którzy ją tylko odwiedzali. Dla mnie jednak to było zawsze miasto kontrastów, kolorów i moja bezpieczna przystań, do której zawsze będę…

ProPizza we Wrocławiu udowadnia, że jedzenie na dowóz może być smaczne

Wiele osób myśląc o pizzy na dowóz ma przed oczami średniej jakości fastfooda, z małą ilością składników i kiepskim ciastem. Wcale nie musi tak być! Pasjonaci włoskiej kuchni z wrocławskiej ProPizzy udowadniają to codziennie.

Jedzenie w ciemności – zmysły tańczą

Dostałem od Judyty dość nietypowy prezent. Kolację w ciemności... hmm, powiem Wam, że z pewną dozą nieśmiałości do tego pomysłu podszedłem. Ciemności się nie boję, ba wręcz ją lubię. Bardziej przerażało mnie techniczne ogarnięcie tematu,…

Papugarnia – sposób na miłą niedzielę

O tym, że papugi to świetne, inteligentne ptaszyska, przekonywało mnie już kilku znajomych, którzy zdecydowali je się hodować w domu. Ja nie poszedłem w tym kierunku, jednak dziś z Judytą postanowiliśmy poznać te ptaszory z…

Rozkochany w bąbelkach – wywiad z Tomkiem Pydysiem właścicielem kultowego Bubbles Bar

Podjął ryzyko odczarowania szampana z PRL-owskiego mitu, że to trunek na wyjątkowe okazje i pasuje tylko do truskawek oraz kawioru. I odniósł sukces! W Bubbles serwuje je zarówno z kaszanką jak i nogą kraba kamczackiego.…

Lubię bawić się smakiem – Wywiad z Krzysztofem Kowalskim Szefem Kuchni Restauracja Akademia

Kucharzem chciał zostać, odkąd skończył 15 lat. Właśnie wtedy podjął decyzję, która zaważyła na jego zawodowej przyszłości: postanowił uczyć się w prestiżowym Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskim przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. Jest prawdziwym pasjonatem, który…

Polskie potrawy, które rozgrzeją Cię zimą!

Polska kuchnia ceniona jest za sytość oraz za pożywność. Tradycyjne polskie dania mają może sporo tłuszczu, jednak nie można im odmówić tego, że dodają energii. Co więcej, wiele z tych potraw jest rozgrzewających, o czym…

Wino odpowiednio podane

Sklep z winem online to doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby poznać różne smaki win, jednocześnie nie wychodząc z domu. W większości sklepów wybór nie jest obfity i nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego,…

Przysmaki egzotycznego Makau

Makau, czy też Makao, to specjalny region administracyjny należący do Chińskiej Republiki Ludowej, będący niegdyś najstarszą kolonią europejską w Chinach, zarządzaną do 1999 roku przez Portugalczyków. Dzięki odpowiednim przywilejom i prężnie rozwijającej się gospodarce, opartej…