Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Letni sernik na zimno z owocami

Letni sernik na zimno z owocami

4 min. czytania
10
0
Dawno nie było nic na słodko, a jak lato, to koniecznie owoce. Taki sernik na zimno z owocami jest idealny na letnie upały. Kolorowy, zimny, słodki, pyszny… no jak się temu oprzeć? Do tego bez nadmiaru tłuszczu, bardzo niewiele cukru (tylko to co w galaretkach) i pełno witamin z owoców. No dobrze, całkiem to zdrowe nie jest, ale jednak to lekkie, letnie ciasto i wyśmienity deser. Ja mogę zajadać bez końca i Wam polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Studzenie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Sernik na zimno z owocami

Składniki:

  • 1 opakowanie twarogu sernikowego z mascarpone (President)
  • 3 opakowania galaretek (krystaliczna, frugo niebieska i malinowa)
  • 100 g ciastek kruchych (kakaowych)
  • 100 g orzechów włoskich (mielonych)
  • 100 g masła
  • dowolne owoce (morele, maliny, borówki)

Sposób wykonania:

  • Najpierw rozpuściłem w szklance wrzątku galaretkę krystaliczną, zostawiłem do ostudzenia i wymieszałem z 1/3 serka. Dodałem pokrojone w cząstki morele i wlałem to do formy babki wysmarowanej masłem. Wstawiłem do lodówki i poczekałem aż zastygnie.
  • Powtórzyłem czynność z galaretką malinową do której dodałem maliny. Poczekałem aż zastygnie i to samo z galaretką frugo i borówkami.
  • Masło rozpuściłem w rondelku i odstawiłem do wystudzenia.
  • Herbatniki pokruszyłem drobno i zmieszałem z orzechami. Dodałem do nich rozpuszczone i przestudzone masło i dokładnie wymieszałem.
  • Nałożyłem ciastka z orzechami na wierzch zastudzonej już babki i włożyłem całość znów do lodówki.
  • Całość by łatwo wyłożyć na talerz wystarczy na chwilkę dosłownie wstawić do ciepłej wody. Przykładamy talerz i odwracamy bezpośrednio na niego.
  • Całość udekorowałem dodatkowo owocami użytymi w cieście. I gotowe, sporo czekania, ale roboty niewiele.

Uwagi dodatkowe

Jeśli nie macie pod ręką tego serka to użyjcie innego, ważne by był gęsty i dobrze zmielony. Możecie też połączyć ser na sernik z mascarpone. Mnie akurat wpadł w ręce na półce w markecie i stwierdziłem, że spróbuję. Kolory galaretek tez możecie robić dowolne, tak samo jak dodawać owoce jakie macie ochotę. Prezentuję technikę, reszta to Wasza wyobraźnia.

W efekcie powstaje po przekrojeniu coś takiego.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

10 komentarzy

  1. Avatar

    Świat Ekspresów

    14 sierpnia 2019 w 10:20

    Idealny na upalne dni! Owoce w serniku pasują świetnie.

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Efkakonefka

    17 lipca 2019 w 10:56

    Lubię takie serniczki. przypominaja mi wakacje u babci

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  3. Avatar

    Małgorzata

    17 lipca 2019 w 09:13

    Wygląda fantastycznie. Fajnie, że znalazło się w nim tyle pysznych owoców. Serniki na zimno latem królują, a ja je bardzo lubię.

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  4. Avatar

    Ania

    17 lipca 2019 w 09:10

    Wygląda super, nawet przepis dla mnie szyty, bo wiesz jak u mnie różnie bywa z pieczeniem… Tylko dlaczego akurat jak jestem na diecie? 😀

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      17 lipca 2019 w 10:01

      No bez przesady napisałem przecież, że mało cukru i tłuszczu – wcinaj 🙂

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

  5. Avatar

    Myśli Potarganej

    17 lipca 2019 w 06:42

    Ślicznie wygląda, ale też i smakuje

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  6. Avatar

    Zaczarowany świat Kate

    16 lipca 2019 w 23:01

    Bardzo smakowicie wygląda. Fajny pomysł na 3warstwy, choć znając siebie nie będzie mu się chciało bawić i wszystkie warstwy zrobię razem. Heh 😂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      17 lipca 2019 w 08:57

      dużo zabawy z tymi warstwami nie ma, ale równie dobrze można wymieszać wszystko razem z 3 galaretkami o jednym smaku i dodać miks owoców.

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

  7. Avatar

    Konesso

    15 lipca 2019 w 15:59

    Ciasto wygląda fantastrycznie! Z pewnością tak też musi smakować 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  8. Avatar

    Pieprzyć z Fantazją

    15 lipca 2019 w 13:09

    Bardzo fajny pomysł i bardzo smaczny. Prezentuje się znakomicie😍

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…