Lemon Curd

3 minuty czytania
0
676

Krem cytrynowy o wielu zastosowaniach. Można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używamy do ciast deserów. Kanapka z bułki posmarowanej masłem z białym serem i lemon curd jest wyśmienita. Można dolać alkohol i wychodzi fajny likier.

Lemon Curd

Wielkość porcji brak

Czas przygotowania 5 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy wyciśnięty sok z cytryn dodajemy cukier i energicznie mieszamy rózgą aż dokładnie zostaną rozbite jajka.
  2. Podgrzewamy cały czas mieszając, chwilę gotujemy nie przerywając mieszania.
  3. Do gorącego dodajemy masło cały czas mieszając, gotujemy 3 minuty
  4. Przelewamy do słoiczków zakręcamy i studzimy.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…