Lemon Curd

0

Krem cytrynowy o wielu zastosowaniach. Można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używamy do ciast deserów. Kanapka z bułki posmarowanej masłem z białym serem i lemon curd jest wyśmienita. Można dolać alkohol i wychodzi fajny likier.

Lemon Curd

Lemon Curd

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji brak

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy wyciśnięty sok z cytryn dodajemy cukier i energicznie mieszamy rózgą aż dokładnie zostaną rozbite jajka.
  2. Podgrzewamy cały czas mieszając, chwilę gotujemy nie przerywając mieszania.
  3. Do gorącego dodajemy masło cały czas mieszając, gotujemy 3 minuty
  4. Przelewamy do słoiczków zakręcamy i studzimy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/lemon-curd/
  • Bułomlet – czyli omlet z kajzerką i pomidorami

    Potrzeba matką wynalazków, czyli suche bułki, jajka i pomidor w lodówce. Tak powstał bułom…
  • Omlet z cukinią

    Pyszny żółto-zielony omlecik w sam raz na śniadanko. Omlet z cukinią jest bardzo delikatny…
  • Pierogi z mięsem i kapustą

    Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…