Lemon Curd

0

Krem cytrynowy o wielu zastosowaniach. Można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Używamy do ciast deserów. Kanapka z bułki posmarowanej masłem z białym serem i lemon curd jest wyśmienita. Można dolać alkohol i wychodzi fajny likier.

Lemon Curd

Lemon Curd

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji brak

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy wyciśnięty sok z cytryn dodajemy cukier i energicznie mieszamy rózgą aż dokładnie zostaną rozbite jajka.
  2. Podgrzewamy cały czas mieszając, chwilę gotujemy nie przerywając mieszania.
  3. Do gorącego dodajemy masło cały czas mieszając, gotujemy 3 minuty
  4. Przelewamy do słoiczków zakręcamy i studzimy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/lemon-curd/
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…
  • Syrop cytrynowy

    Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy wł…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Ciasto bajaderka

    Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jed…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …
  • Sernik na zimno, gotowany

    Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się ud…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…