Potrzebne składniki
- 0,7 kg papryki czerwonej
- 0,7 kg pomidorów
- 2 duże cebule
- 1 nieduża cukinia
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 papryczka chilli
- 0,7 kg kiełkasy np. śląskiej
Sposób wykonania
- Na rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
- Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy ok 5 minut mieszając.
- Cukinię pokrojoną w ćwierć plastry dodajemy i znów podsmażamy przez 5 minut.
- Dodajemy pomidory w ćwiartkach i doprawiamy solą, cukrem i papryką.
- Dorzucamy kiełbasę w plasterkach.
- Wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę chilli i całość dusimy pod przykryciem co jakis czas mieszając przez 20-30 minut. Jeśli będzie za mało płynu można podlać delikatnie wodą.
- Podajemy np. z białym pieczywem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Leczo z cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!