Leczo kojarzy się z Węgrami, w których miałem okazję kilka razy być i były to zawsze podróże pełne smaku. To proste danie ale bardzo aromatyczne i smaczne. Ostrość można regulować dodając więcej chilli lub w ogóle ją pomijając. Świetnie się przechowuje w słoikach lub zamrożone. Rozgrzewa i poprawia mi humor.
Jak wykonać przepis na - Leczo z cukiniąPotrzebne składniki
- 0,7 kg papryki czerwonej
- 0,7 kg pomidorów
- 2 duże cebule
- 1 nieduża cukinia
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 papryczka chilli
- 0,7 kg kiełkasy np. śląskiej
Sposób wykonania
- Na rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
- Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy ok 5 minut mieszając.
- Cukinię pokrojoną w ćwierć plastry dodajemy i znów podsmażamy przez 5 minut.
- Dodajemy pomidory w ćwiartkach i doprawiamy solą, cukrem i papryką.
- Dorzucamy kiełbasę w plasterkach.
- Wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę chilli i całość dusimy pod przykryciem co jakis czas mieszając przez 20-30 minut. Jeśli będzie za mało płynu można podlać delikatnie wodą.
- Podajemy np. z białym pieczywem.
Moi Rodzice od których jest ten przepis jędzą to danie przez cały rok robiąc zapas w słoikach bez kiełbasy. Otwierają słoik, dodają kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę gotują. Proporcje do zapakowania w słoiki bierzemy x2 albo trzy z pominięciem kiełbasy. Gorące prosto z patelni do słoika i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Leczo z cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: