w , , ,

Leczo z cukinią

Leczo kojarzy się z Węgrami, w których miałem okazję kilka razy być i były to zawsze podróże pełne smaku. To proste danie ale bardzo aromatyczne i smaczne. Ostrość można regulować dodając więcej chilli lub w ogóle ją pomijając. Świetnie się przechowuje w słoikach lub zamrożone. Rozgrzewa i poprawia mi humor.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Leczo z cukinią

Potrzebne składniki

  • 0,7 kg papryki czerwonej
  • 0,7 kg pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 0,7 kg kiełkasy np. śląskiej

Sposób wykonania

  • Na rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w pół plasterki do zeszklenia.
  • Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy ok 5 minut mieszając.
  • Cukinię pokrojoną w ćwierć plastry dodajemy i znów podsmażamy przez 5 minut.
  • Dodajemy pomidory w ćwiartkach i doprawiamy solą, cukrem i papryką.
  • Dorzucamy kiełbasę w plasterkach.
  • Wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę chilli i całość dusimy pod przykryciem co jakis czas mieszając przez 20-30 minut. Jeśli będzie za mało płynu można podlać delikatnie wodą.
  • Podajemy np. z białym pieczywem.
Moi Rodzice od których jest ten przepis jędzą to danie przez cały rok robiąc zapas w słoikach bez kiełbasy. Otwierają słoik, dodają kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę gotują. Proporcje do zapakowania w słoiki bierzemy x2 albo trzy z pominięciem kiełbasy. Gorące prosto z patelni do słoika i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Leczo z cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze