Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

0

Grudzień nadszedł więc czas na przepisy świąteczne. Łazanki z kapustą i grzybami w wersji wigilijnej. Bez boczku ale równie dobre. Gotujące się w domu grzyby, to jeden z zapachów, który mi się nieodmiennie kojarzy ze świętami. Są zwyczajnie wszechobecne. Łazanki nie są potrawą, która tradycyjnie gościła na moim stole rodzinnym, jednak miałem okazję ich spróbować kiedyś na wigilii u rodziny i tak mi zasmakowała, że zacząłem ją w wielu wersjach jeść w ciągu roku. Jak określiła moja piękniejsza połowa, to takie pierogi z kapustą i grzybami dla leniwych. Coś w tym jest, bo smak w sumie podobny, a roboty zdecydowanie mniej. Jeśli na Waszych stołach świątecznych też nie gości, to wypróbujcie jeszcze przed i podzielcie się wrażeniami. Jestem też ciekaw w jakich regionach Polski, tę potrawę w tej formie jadacie - piszcie w komentarzach.

Łazanki z kapustą i grzybami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu na łazanki lub łazanki własnej roboty
  • 500 g kapusty kiszonej
  • spora garść albo i dwie grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kminek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby namaczamy, najlepiej na całą noc.
  2. Kapustę płuczemy pod zimną wodą, czas płukania zależy od poziomu kwasu w kapuście.
  3. Kroimy ją grubo i wkładamy do garnka, zalewamy wodą by przykryło, dodajemy liście laurowe, ziele i cukier i gotujemy aż zmięknie.
  4. W osobnym garnku zalewamy grzyby wodą i również gotujemy do miękkości. Wody z grzybów nie wylewamy, będzie potrzebna.
  5. Na patelni smażymy do zeszklenia cebulę pokrojoną drobno.
  6. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  7. Ja całość łącze na patelni z cebulą i jeszcze chwilę przesmażam. Do cebuli wrzucam odsączoną kapustę i pokrojone na mniejsze części grzyby wraz ze szklanką wywaru. Doprawiam kminkiem, pieprzem i sola do smaku.
  8. Dorzucamy do kapusty makaron i chwilę mieszając przesmażamy.