Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

3 min. czytania
0
0
Grudzień nadszedł więc czas na przepisy świąteczne. Łazanki z kapustą i grzybami w wersji wigilijnej. Bez boczku ale równie dobre. Gotujące się w domu grzyby, to jeden z zapachów, który mi się nieodmiennie kojarzy ze świętami. Są zwyczajnie wszechobecne. Łazanki nie są potrawą, która tradycyjnie gościła na moim stole rodzinnym, jednak miałem okazję ich spróbować kiedyś na wigilii u rodziny i tak mi zasmakowała, że zacząłem ją w wielu wersjach jeść w ciągu roku. Jak określiła moja piękniejsza połowa, to takie pierogi z kapustą i grzybami dla leniwych. Coś w tym jest, bo smak w sumie podobny, a roboty zdecydowanie mniej. Jeśli na Waszych stołach świątecznych też nie gości, to wypróbujcie jeszcze przed i podzielcie się wrażeniami. Jestem też ciekaw w jakich regionach Polski, tę potrawę w tej formie jadacie - piszcie w komentarzach.
Łazanki z kapustą i grzybami
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Przepis na:

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu na łazanki lub łazanki własnej roboty
  • 500 g kapusty kiszonej
  • spora garść albo i dwie grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kminek
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Grzyby namaczamy, najlepiej na całą noc.
  • Kapustę płuczemy pod zimną wodą, czas płukania zależy od poziomu kwasu w kapuście.
  • Kroimy ją grubo i wkładamy do garnka, zalewamy wodą by przykryło, dodajemy liście laurowe, ziele i cukier i gotujemy aż zmięknie.
  • W osobnym garnku zalewamy grzyby wodą i również gotujemy do miękkości. Wody z grzybów nie wylewamy, będzie potrzebna.
  • Na patelni smażymy do zeszklenia cebulę pokrojoną drobno.
  • Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  • Ja całość łącze na patelni z cebulą i jeszcze chwilę przesmażam. Do cebuli wrzucam odsączoną kapustę i pokrojone na mniejsze części grzyby wraz ze szklanką wywaru. Doprawiam kminkiem, pieprzem i sola do smaku.
  • Dorzucamy do kapusty makaron i chwilę mieszając przesmażamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    21
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…