Potrzebne składniki
- 1 opakowanie makaronu na łazanki lub łazanki własnej roboty
- 500 g kapusty kiszonej
- spora garść albo i dwie grzybów suszonych
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kminek
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Grzyby namaczamy, najlepiej na całą noc.
- Kapustę płuczemy pod zimną wodą, czas płukania zależy od poziomu kwasu w kapuście.
- Kroimy ją grubo i wkładamy do garnka, zalewamy wodą by przykryło, dodajemy liście laurowe, ziele i cukier i gotujemy aż zmięknie.
- W osobnym garnku zalewamy grzyby wodą i również gotujemy do miękkości. Wody z grzybów nie wylewamy, będzie potrzebna.
- Na patelni smażymy do zeszklenia cebulę pokrojoną drobno.
- Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
- Ja całość łącze na patelni z cebulą i jeszcze chwilę przesmażam. Do cebuli wrzucam odsączoną kapustę i pokrojone na mniejsze części grzyby wraz ze szklanką wywaru. Doprawiam kminkiem, pieprzem i sola do smaku.
- Dorzucamy do kapusty makaron i chwilę mieszając przesmażamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Łazanki z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!