Kurczaki Wielkanocne

4 min. czytania
2
0
Wielkanoc w moim rodzinnym domu to była tak naprawdę zawsze zabawa jedzeniem i w jedzenie. Różnego typu gry jajkami i wielkie napychanie się na śniadanie by później już nie mieć miejca na nic. Każdy tylko podłaził cały dzień do stołu i podjadał ciasta wszelkiej maści twierdząc, że już nie ma miejsca ale jeszcze coś wciśnie. Czasem pojawiały się wesołe improwizacje jak kurczaki.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na – Kurczaki Wielkanocne
Składniki:
  • kilka jajek
  • majonez
  • szczypiorek
  • tuńczyk
  • papryka
  • rzodkiewka
  • sałata
Sposób wykonania:
  • Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygnięcia
  • Obieramy i rozcinamy białko w połowie wysokości jajka aby utworzyć ząbki jak na zdjęciu.
  • Rozdzielamy połówki białka i wyjmujemy żółtka.
  • Żółtka mieszamy z majonezem (mniej więcej 2 łyżki na 5 jajek), szypiorkiem i tuńczykiem do smaku.
  • Solimy i pieprzymy masę z żółtek
  • Wkładamy dużą łyżkę masy w dolną połówkę białka iformując kurczaka przykrywamy górną połówką.
  • Wystarczy dorobić oczka i nosek i mamy wyklute pisklaki ?
Uwagi dodatkowe
Podając na sałacie tworząc zgraną paczke kurczaków w gnieździe zapewnimy dodatkowe atrakcje maluchom.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczaki Wielkanocne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marek NowosieleckiKarol Kosiński Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marek Nowosielecki
Gość
Marek Nowosielecki

Lecę robić

Karol Kosiński
Gość
Karol Kosiński

tuńczyka można zastąpić łososiem.

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite