Kurczaki Wielkanocne

5 minuty czytania

Wielkanoc w moim rodzinnym domu to była tak naprawdę zawsze zabawa jedzeniem i w jedzenie. Różnego typu gry jajkami i wielkie napychanie się na śniadanie by później już nie mieć miejca na nic. Każdy tylko podłaził cały dzień do stołu i podjadał ciasta wszelkiej maści twierdząc, że już nie ma miejsca ale jeszcze coś wciśnie. Czasem pojawiały się wesołe improwizacje jak kurczaki.

Kurczaki Wielkanocne

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • kilka jajek
  • majonez
  • szczypiorek
  • tuńczyk
  • papryka
  • rzodkiewka
  • sałata

Sposób wykonania:

  1. Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygnięcia
  2. Obieramy i rozcinamy białko w połowie wysokości jajka aby utworzyć ząbki jak na zdjęciu.
  3. Rozdzielamy połówki białka i wyjmujemy żółtka.
  4. Żółtka mieszamy z majonezem (mniej więcej 2 łyżki na 5 jajek), szypiorkiem i tuńczykiem do smaku.
  5. Solimy i pieprzymy masę z żółtek
  6. Wkładamy dużą łyżkę masy w dolną połówkę białka iformując kurczaka przykrywamy górną połówką.
  7. Wystarczy dorobić oczka i nosek i mamy wyklute pisklaki ?

Uwagi dodatkowe:

Podając na sałacie tworząc zgraną paczke kurczaków w gnieździe zapewnimy dodatkowe atrakcje maluchom.

  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…