Kosą po patelni Przepisy Cukinia Kurczak z porem i cukinią w sosie curry

Kurczak z porem i cukinią w sosie curry

3 min. czytania
0
0
Łaziło za mną curry i zrobiłem coś na wzór. Kurczak z porem i cukinią w sosie curry to szybkie i proste danie. Sos na bazie śmietany, dużo przypraw, warzywa, a cała potrawa przygotowana na jednej patelni. No ryż czy makaron musicie ugotować oddzielnie. Danie wyjątkowo smaczne, świeże i pobudzające. Możecie dodać odrobinę chilli, by je jeszcze zaostrzyć, bo wbrew pozorom wcale jakoś wybitnie ostre nie jest. U mnie takie dania goszczą w niedzielne popołudnia zamiast rosołu i schabowego. A u Was tradycja czy eksperymenty?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Kurczak z porem i cukinią w sosie curry

Składniki:

  • 800 g mięsa z piersi kurczaka
  • 3 pory (białe części
  • 1 mała cukinia
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 szczypty trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Mięso oczyszczamy i myjemy. Kroimy w paseczki, polewamy olejem i zasypujemy papryką, tymiankiem, trawą cytrynową, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i zostawiamy na godzinę w lodówce.
  • Pora kroimy w cienkie plasterki, a cukinię w kostkę.
  • Przesmażamy na patelni kurczaka tak by się lekko przyrumienił. Zdejmujemy z patelni na bok.
  • Wrzucamy na patelnie masło. Smażymy cukinię i pora, aż zmiękną warzywa i wrzucamy kurczaka.
  • Śmietanę mieszamy z curry, solimy i dodajemy trochę wody. Mieszamy i wylewamy na patelnię.
  • Całość mieszamy na patelni i chwilę gotujemy do zagęszczenia się sosu.
  • Możemy podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 42
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    43
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…