Potrzebne składniki
- 800 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 pory (białe części
- 1 mała cukinia
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 szczypty trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Mięso oczyszczamy i myjemy. Kroimy w paseczki, polewamy olejem i zasypujemy papryką, tymiankiem, trawą cytrynową, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i zostawiamy na godzinę w lodówce.
- Pora kroimy w cienkie plasterki, a cukinię w kostkę.
- Przesmażamy na patelni kurczaka tak by się lekko przyrumienił. Zdejmujemy z patelni na bok.
- Wrzucamy na patelnie masło. Smażymy cukinię i pora, aż zmiękną warzywa i wrzucamy kurczaka.
- Śmietanę mieszamy z curry, solimy i dodajemy trochę wody. Mieszamy i wylewamy na patelnię.
- Całość mieszamy na patelni i chwilę gotujemy do zagęszczenia się sosu.
- Możemy podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak z porem i cukinią w sosie curry wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!