Potrzebne składniki
- 2 ćwiartki kurczaka
- 250 ml ajwaru
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki (można regulować ilość wg. upodobań)
- 1 kieliszek białego wina (wytrawnego)
- 3 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
- szczypta oregano i bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Kurczaka umyłem i obsypałem solą, pieprzem i papryką. Odstawiłem na 1 godzinę do lodówki.
- Na patelni rozgrzałem olej i usmażyłem kurczaka na średnim ogniu z obu stron na rumiano pilnując by się papryka nie przypaliła.
- Po trochu podlewałem winem i smażyłem pod przykryciem kurczaka, obracając go co jakiś czas do wyczerpania wina. Trwa to naprawdę chwilę.
- Wlałem do kurczaka ajwar (jeśli jest zbyt gęsty to dolewam trochę wody) oraz dodałem zioła i dusiłem pod przykryciem ok. 15 min. również obracając i podlewając ciepłą woda jak sos za bardzo odparuje.
- W tym momencie jak ktoś lubi ze śmietana należy doprawić śmietaną wymieszaną z sosem.
- Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak w sosie paprykowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Takie obiady to ja lubię, bardzo smaczna i apetyczna propozycja podania kurczaka 🙂
Czy osoba, która nie lubi pikantnych dań też coś wyciśnie z tego przepisu?