w , ,

Kurczak w sosie paprykowym



Błyskawiczny i prosty obiad z charakterem – proszę bardzo kurczak w sosie paprykowym to idealny przykład takiego dania. Delikatne mięso w sosie na bazie ajwaru. Nic skomplikowanego, no chyba że ajwar zrobisz sobie własny. To wtedy ciut więcej z tym roboty, ale naprawdę polecam. Przepis na domowy ajwar znajdziesz również na mojej stronie tutaj: Ajwar – pikantna pasta warzywna, ale jak nie masz czasu z powodzeniem możesz użyć takiego ze słoiczka. Danie jest trochę pikantne, więc dla miłośników ostrzejszej kuchni, chociaż ja akurat lubię ostre potrawy, więc dla mnie to raczej ostrość jest średnia. Sos jest również lekko słodki i idealnie pasuje do kurczaka. Przepis poniżej.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji 2 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Kurczak w sosie paprykowym

Potrzebne składniki

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 250 ml ajwaru
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki (można regulować ilość wg. upodobań)
  • 1 kieliszek białego wina (wytrawnego)
  • 3 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
  • szczypta oregano i bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Kurczaka umyłem i obsypałem solą, pieprzem i papryką. Odstawiłem na 1 godzinę do lodówki.
  • Na patelni rozgrzałem olej i usmażyłem kurczaka na średnim ogniu z obu stron na rumiano pilnując by się papryka nie przypaliła.
  • Po trochu podlewałem winem i smażyłem pod przykryciem kurczaka, obracając go co jakiś czas do wyczerpania wina. Trwa to naprawdę chwilę.
  • Wlałem do kurczaka ajwar (jeśli jest zbyt gęsty to dolewam trochę wody) oraz dodałem zioła i dusiłem pod przykryciem ok. 15 min. również obracając i podlewając ciepłą woda jak sos za bardzo odparuje.
  • W tym momencie jak ktoś lubi ze śmietana należy doprawić śmietaną wymieszaną z sosem.
  • Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak w sosie paprykowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Takie obiady to ja lubię, bardzo smaczna i apetyczna propozycja podania kurczaka 🙂

Katarzyna
7 miesięcy temu

Czy osoba, która nie lubi pikantnych dań też coś wyciśnie z tego przepisu?