Kurczak w sosie paprykowym

5 min. czytania
2
0
Błyskawiczny i prosty obiad z charakterem – proszę bardzo kurczak w sosie paprykowym to idealny przykład takiego dania. Delikatne mięso w sosie na bazie ajwaru. Nic skomplikowanego, no chyba że ajwar zrobisz sobie własny. To wtedy ciut więcej z tym roboty, ale naprawdę polecam. Przepis na domowy ajwar znajdziesz również na mojej stronie tutaj: Ajwar – pikantna pasta warzywna, ale jak nie masz czasu z powodzeniem możesz użyć takiego ze słoiczka. Danie jest trochę pikantne, więc dla miłośników ostrzejszej kuchni, chociaż ja akurat lubię ostre potrawy, więc dla mnie to raczej ostrość jest średnia. Sos jest również lekko słodki i idealnie pasuje do kurczaka. Przepis poniżej.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Kurczak w sosie paprykowym
Składniki:
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 250 ml ajwaru
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki (można regulować ilość wg. upodobań)
  • 1 kieliszek białego wina (wytrawnego)
  • 3 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie)
  • szczypta oregano i bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Kurczaka umyłem i obsypałem solą, pieprzem i papryką. Odstawiłem na 1 godzinę do lodówki.
  • Na patelni rozgrzałem olej i usmażyłem kurczaka na średnim ogniu z obu stron na rumiano pilnując by się papryka nie przypaliła.
  • Po trochu podlewałem winem i smażyłem pod przykryciem kurczaka, obracając go co jakiś czas do wyczerpania wina. Trwa to naprawdę chwilę.
  • Wlałem do kurczaka ajwar (jeśli jest zbyt gęsty to dolewam trochę wody) oraz dodałem zioła i dusiłem pod przykryciem ok. 15 min. również obracając i podlewając ciepłą woda jak sos za bardzo odparuje.
  • W tym momencie jak ktoś lubi ze śmietana należy doprawić śmietaną wymieszaną z sosem.
  • Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak w sosie paprykowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Takie obiady to ja lubię, bardzo smaczna i apetyczna propozycja podania kurczaka 🙂

Katarzyna
1 miesiąc temu

Czy osoba, która nie lubi pikantnych dań też coś wyciśnie z tego przepisu?

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…