Kurczak po chińsku

5 min. czytania
2
2
Kurczak po chińsku to szybkie, aromatyczne danie, mało zmywania wszystko do jednego woka i po sprawie. Czasem dodaje jeszcze pędy bambusa i kombinuję z przyprawami bo pięć smaków mi się znudziła więc sam robię własne kompozycje. Podajemy z ryżem w zasadzie można bez surówki. Maleństwo lubi śmieciowe z kurczakiem bo nie wiem czemu nie potrafi zapamiętać że to po chińsku… no takie coś że kurczak i sporo śmieci. Na szczęście wiem o co chodzi.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 110
Jak wykonać przepis na – Kurczak po chińsku
Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • kilka namoczonych wcześniej grzybków mun lub 4-5 pieczarek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule średnie
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa pięć smaków (sól, papryka chilli w proszku, pieprz ziołowy)
  • 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
  • Kurczaka kroimy w 1 cm paski, przygotowujemy marynatę z mąki sosu sojowego i alkoholu. Wkładamy do niej kurczaka obtaczając dokładnie kawałki i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w półplasterki, siekamy grzybki na małe kawałki. Ważne by wszystkie składniki przygotować wcześniej bo będziemy zajęci podczas smażenia.
  • Smażymy na woku na oliwie najpierw cebulę do lekkiego zeszklenia dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Potem wrzucamy mięso z marynatą i smażymy 2 minuty.
  • Ważne by co jakiś czas mieszać naszą potrawę więc nie zostawiamy i nie idziemy sobie.
  • Wrzucamy pieczarki lub grzyby mun i znów 2 minuty. Paprykę – 2 min, Pomidory – 2 min.
  • Dodajemy wody tak by uzyskać pożądaną ilość sosu mieszamy i doprowadzamy do zagotowania płyn.
  • Przyprawiamy do smaku, solimy, pieprzymy i słodzimy całośc mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak po chińsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
    7
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
1 rok temu

Podobnego kurczaka jadłam w Chinach, skąd znalazłeś ten smak? Jak najbardziej polecam.

Kamira
Kamira
2 lat temu

chętnie bym zjadła 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).