Potrzebne składniki
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 papryka czerwona (lub pół)
- kilka namoczonych wcześniej grzybków mun lub shitake (ostatecznie 4-5 pieczarek)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 duża cebula czerwona
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki spirytusu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
- 1 szczypta cukru
- sól, papryka słodka lub chilli w proszku, pieprz ziołowy, świeża lub suszona kolendra (do smaku)
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób wykonania
- Kurczaka kroję w paski. Przygotowuję marynatę z mąki, sosu sojowego i spirytusu. Wkładam do niej kurczaka obtaczając dokładnie kawałki i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
- Paprykę kroję w paseczki, cebulę w półplasterki, siekam grzybki na małe kawałki. Ważne by wszystkie składniki przygotować wcześniej, bo będziemy zajęci podczas smażenia.
- Smażę w woku lub głębokiej patelni, na oleju – najpierw mięso z marynatą 2 minuty. dodaję cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę pięć smaków.
- Ważne by co jakiś czas mieszać naszą potrawę więc nie zostawiamy i nie idziemy sobie.
- Dodaję paprykę i smażę 2 minuty. Wrzucam grzyby mun i znów smażę ok. 1 minuty.
- Dodaję ok 1/4 szklanki wody tak by uzyskać sos i mieszam doprowadzając do zagotowania płyn.
- Przyprawiam do smaku, solą, pieprzem, papryką i kolendrą – całość mieszam i jeszcze chwilę przesmażam.
- Podaję z makaronem lub ryżem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak po chińsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej:) Udany przepis!
a ten zygzak do kurczaka też
Bardzo dobry kurczak po chinsku
Polecam ten przepis bardz smaczne 😋 😋
Podobnego kurczaka jadłam w Chinach, skąd znalazłeś ten smak? Jak najbardziej polecam.
chętnie bym zjadła 🙂