Kosą po patelni Przepisy Drób Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

3 min. czytania
2
0
Kurczak po chińsku to szybkie, aromatyczne danie, mało zmywania wszystko do jednego woka i po sprawie. Czasem dodaje jeszcze pędy bambusa i kombinuję z przyprawami bo pięć smaków mi się znudziła więc sam robię własne kompozycje. Podajemy z ryżem w zasadzie można bez surówki. Maleństwo lubi śmieciowe z kurczakiem bo nie wiem czemu nie potrafi zapamiętać że to po chińsku… no takie coś że kurczak i sporo śmieci. Na szczęście wiem o co chodzi.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 110
Przepis na:

Kurczak po chińsku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • kilka namoczonych wcześniej grzybków mun lub 4-5 pieczarek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule średnie
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa pięć smaków (sól, papryka chilli w proszku, pieprz ziołowy)
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  • Kurczaka kroimy w 1 cm paski, przygotowujemy marynatę z mąki sosu sojowego i alkoholu. Wkładamy do niej kurczaka obtaczając dokładnie kawałki i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w półplasterki, siekamy grzybki na małe kawałki. Ważne by wszystkie składniki przygotować wcześniej bo będziemy zajęci podczas smażenia.
  • Smażymy na woku na oliwie najpierw cebulę do lekkiego zeszklenia dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Potem wrzucamy mięso z marynatą i smażymy 2 minuty.
  • Ważne by co jakiś czas mieszać naszą potrawę więc nie zostawiamy i nie idziemy sobie.
  • Wrzucamy pieczarki lub grzyby mun i znów 2 minuty. Paprykę – 2 min, Pomidory – 2 min.
  • Dodajemy wody tak by uzyskać pożądaną ilość sosu mieszamy i doprowadzamy do zagotowania płyn.
  • Przyprawiamy do smaku, solimy, pieprzymy i słodzimy całośc mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    Myśli Potarganej

    3 maja 2019 w 11:18

    Podobnego kurczaka jadłam w Chinach, skąd znalazłeś ten smak? Jak najbardziej polecam.

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Kamira

    17 lipca 2017 w 22:02

    chętnie bym zjadła 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…