Potrzebne składniki
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 papryka czerwona
- kilka namoczonych wcześniej grzybków mun lub 4-5 pieczarek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 cebule średnie
- 4 pomidory obrane ze skórki
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki spirytusu
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa pięć smaków (sól, papryka chilli w proszku, pieprz ziołowy)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania
- Kurczaka kroimy w 1 cm paski, przygotowujemy marynatę z mąki sosu sojowego i alkoholu. Wkładamy do niej kurczaka obtaczając dokładnie kawałki i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w półplasterki, siekamy grzybki na małe kawałki. Ważne by wszystkie składniki przygotować wcześniej bo będziemy zajęci podczas smażenia.
- Smażymy na woku na oliwie najpierw cebulę do lekkiego zeszklenia dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Potem wrzucamy mięso z marynatą i smażymy 2 minuty.
- Ważne by co jakiś czas mieszać naszą potrawę więc nie zostawiamy i nie idziemy sobie.
- Wrzucamy pieczarki lub grzyby mun i znów 2 minuty. Paprykę – 2 min, Pomidory – 2 min.
- Dodajemy wody tak by uzyskać pożądaną ilość sosu mieszamy i doprowadzamy do zagotowania płyn.
- Przyprawiamy do smaku, solimy, pieprzymy i słodzimy całośc mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak po chińsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Bardzo dobry kurczak po chinsku
Polecam ten przepis bardz smaczne 😋 😋
Podobnego kurczaka jadłam w Chinach, skąd znalazłeś ten smak? Jak najbardziej polecam.
chętnie bym zjadła 🙂