Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Kurczak po chińsku

Kosą po patelni 25 lutego 2022
Kurczak po chińsku, albo bardziej w stylu chińskim, ponieważ to danie tylko stylizowane kuchnią z tego regionu, to szybki, prosty, aromatyczny obiad. Mało zmywania, wszystko do jednego woka i po sprawie. To danie to tylko inspiracja. Czasem dodaję inne warzywa jak marchew, por, pędy bambusa i kombinuję z przyprawami, bo pięć smaków mi się znudziła więc sam robię własne kompozycje.
Kurczaka po chińsku podaję z makaronem ryżowym, chińskim pszenicznym lub ryżem. W zasadzie można go podawać bez surówki, skoro warzywa są w środku.
Ważne by wcześniej przygotować wszystkie składniki. Potem tylko szybko myk do woka, smażymy partiami po kilka sekund i gotowe, Mięso można wcześniej zamarynować – będzie bardziej aromatyczne, ale jak Wam się spieszy spokojnie możecie przesmażyć chwilę przyprawy w oleju i dodać mięso.
Danie jest bardzo sycące i bardzo smaczne. Co fajne, to uwielbiają kurczaka po chińsku w tej formie też dzieciaki. Jak podajemy go dla dorosłych lubiących ostre potrawy, możemy poszaleć z ostrą papryką.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Ilość porcji 3 – 4 osoby
Kalorii na 100g 110
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Kurczak po chińsku

Potrzebne składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 papryka czerwona (lub pół)
  • kilka namoczonych wcześniej grzybków mun lub shitake (ostatecznie 4-5 pieczarek)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 1 szczypta cukru
  • sól, papryka słodka lub chilli w proszku, pieprz ziołowy, świeża lub suszona kolendra (do smaku)
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób wykonania

  • Kurczaka kroję w paski. Przygotowuję marynatę z mąki, sosu sojowego i spirytusu. Wkładam do niej kurczaka obtaczając dokładnie kawałki i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
  • Paprykę kroję w paseczki, cebulę w półplasterki, siekam grzybki na małe kawałki. Ważne by wszystkie składniki przygotować wcześniej, bo będziemy zajęci podczas smażenia.
  • Smażę w woku lub głębokiej patelni, na oleju – najpierw mięso z marynatą 2 minuty. dodaję cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę pięć smaków.
  • Ważne by co jakiś czas mieszać naszą potrawę więc nie zostawiamy i nie idziemy sobie.
  • Dodaję paprykę i smażę 2 minuty. Wrzucam grzyby mun i znów smażę ok. 1 minuty.
  • Dodaję ok 1/4 szklanki wody tak by uzyskać sos i mieszam doprowadzając do zagotowania płyn.
  • Przyprawiam do smaku, solą, pieprzem, papryką i kolendrą – całość mieszam i jeszcze chwilę przesmażam.
  • Podaję z makaronem lub ryżem.
Przepis z 2017 roku został odświeżony i zmieniony. Zwyczajnie przeszedł ewolucję ale zmiany są na tyle małe, że nie tworzyłem nowego dania. Dajcie znać jeśli robiliście w tej starej wersji i teraz – która lepsza?
Partnerem tego odcinka jest Gabinet biorezonansu magnetycznego z Warszawy – Biolumed Pozdrawiam Monika i dzięki za kubaś 🙂
 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak po chińsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi chiński, grzyby, kurczak, papryka, pomidory
Kosą po patelni 25 lutego 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?
Następny wpis Aranżujemy kawalerkę od A do Z – tylko sprawdzone rozwiązania
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
Sałatka z paluszkami SURIMI i pomarańczami – przepis krok po kroku
22 stycznia 2023 19:29

[…] z paluszkami SURIMI jest już gotowa! Prawda, że ładnie się prezentuje? 🙂 Podobnie jak np. kurczak po chińsku, idealnie sprawdzi się jako szybkie danie, gdy mamy niespodziewanych gości […]

0
Odpowiedz
Delektujemy
Delektujemy
16 marca 2022 23:30

Szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej:) Udany przepis!

0
Odpowiedz
agnieszka
agnieszka
20 marca 2021 12:02

a ten zygzak do kurczaka też

0
Odpowiedz
Piotr
Piotr
22 listopada 2020 12:45

Bardzo dobry kurczak po chinsku
Polecam ten przepis bardz smaczne 😋 😋

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
3 maja 2019 11:18

Podobnego kurczaka jadłam w Chinach, skąd znalazłeś ten smak? Jak najbardziej polecam.

0
Odpowiedz
Kamira
Kamira
17 lipca 2017 22:02

chętnie bym zjadła 🙂

0
Odpowiedz

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Seromak na kruchym spodzie

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?