Danie kombinacyjne czyli był sobie przepis, który uległ modyfikacjom znacznym bo na oko wydawał się nudny lekko. A powiem wam, że to danie nudne nie jest ale musi mieć amatora smaków zaskakujących a i wrażenia zapachowe są dziwne. Parmezan zwyczajnie śmierdzi nie ma co ukrywać ale dla niektórych to piękny zapach. Jak go trę na tarce to zawsze mam cytrynę pod ręką i jej sokiem myje ręce bo bym zszedł wąchając własną dłoń. Ale serio smak powala więc zatykamy nos, jak ktoś wrażliwy i wcinamy. Lekko kwaśne kurczak maślany i wyrazisty dzięki ostrej nucie a do tego wszechobecna bazylia. Mniam… całkiem mi odpowiada. No i popatrzcie ile się to przygotowuje 🙂
Jak wykonać przepis na – Kurczak z makaronem mocno bazyliowyPotrzebne składniki
- 1 mała pierś kurczaka podwójna lub pół dużej
- 200 g makaronu z bazylią typu wstążki
- 5 gałązek świeżej bazylii
- pół łyżeczki estragonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól (pieprz ziołowy, curry, wędzona papryka)
- 50 g sera parmezan
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, jeśli mamy zwykły makaron a nie z bazylią dodajemy później dodatkowo do sosu więcej świeżej bazylii.
- Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem łyżki masła. Przyprawiamy go solą pieprzem, papryką i curry.
- W kubeczku mieszamy ze sobą resztę oliwy, sok z cytryny, żółtka, przeciśnięty czosnek, drobno posiekane liście bazylii i estragon.
- Do kurczaka na patelni wlewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu i zawartość kubeczka.
- Dokładnie mieszamy i redukujemy chwilę sos dalej mieszając na średnim ogniu.
- Odcedzamy makaron i przekładamy na patelnie do kurczaka i dokładnie mieszamy.
- Wkładamy do środka połowę startego sera i mieszamy. Podgrzewamy jeszcze mieszając ok minuty do rozpuszczenia sera.
- Wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak z makaronem mocno bazyliowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: