w , ,

Kulebiak – tradycyjne słowiańskie danie



Taki polski, prawda? A okazuje się, że pochodzi z kuchni rosyjskiej. Duży pieróg z farszem zazwyczaj jarskim z ciasta drożdżowego lub półkruchego. Wersji jest jednak tak dużo, że co kraj to obyczaj. Ja lubię tę, która występuje w "Kuchni Polskiej" z kapustą i grzybami leśnymi. Często dodawane do farszu były również jajka gotowane na twardo. Tak naprawdę to do środka możecie wrzucić wszystko bo i mięso i ryby i warzywa i to dalej będzie kulebiak… o ile w środku znajdzie się też kapusta. Danie bardzo sycące. Połówka jednego w zasadzie wystarczy na osobę z powodzeniem. Jak chcecie zrobić na 2 osoby zmniejszajcie ilość składników o połowę, prócz jajek – tych zostawcie tak jak w wersji na 2 pierogi. Potrawa jest pyszna i bardzo charakterystyczna dla kuchni słowiańskiej. Kiedyś bardzo popularna, teraz mam wrażenie, że nikomu nie chce się z tym bawić. Macie więcej czasu w domu, to spróbujcie. Smacznego.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Kulebiak

Potrzebne składniki

Na ciasto

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko (do ciasta)
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko (do posmarowania)

Na farsz

  • 1 kg kapusty świeżej lub dobrze wypłukanej kiszonej
  • 30 g grzybów leśnych suszonych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 jajka ugotowane na twardo (jako opcja, ja nie dodałem ale w oryginale jest)
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania

  • Mleko (ciepłe nie gorące) mieszam z drożdżami i cukrem i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam i zostawiam do wystudzenia.
  • Na stolnicę wsypuję sól, przykrywam mąką, robię spory dołek na środku i dodaję żółtko, masło oraz wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatam i wyrabiam do dokładnego napowietrzenia ciasta i połączenia składników. Dobre drożdżowe trzeba wyrabiać przynajmniej z 15 min. Przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 min do wyrośnięcia.
  • Gotuję do miękkości poszatkowaną kapustę (w małej ilości wody) jak również osobno grzyby i odsączam dokładnie i wszystko. Grzyby i kapustę po ugotowaniu jeszcze dodatkowo siekam drobno. Wodę od gotowania grzybów możecie wykorzystać na sos do innej potrawy lub ugotować do kulebiaka barszcz czerwony i zaprawić go tą wodą.
  • Na niewielkiej ilości tłuszczu smażę pokrojona w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dokładam kapustę i grzyby i całość smażę koło 3 min. mieszając i odstawiam do wystudzenia. Jeśli zrobicie wersję z jajkiem to po wystudzeniu wymieszajcie z farszem pokrojone drobno jajka, ugotowane na twardo.
  • Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 równe części i robię rozwałkowując z każdej okrągły placek, mniej więcej 25 cm średnicy. W miarę potrzeby podsypuję mąką.
  • Nakładam połowę farszu na środek placka i sklejam na górze ciasto jak pieróg, Fajnie jak wyjdzie ładna falbanka. Zostawiam sklejeniem do góry więc warto by się ten element dobrze prezentował. Można zrobić dodatkowo dekorację z ciasta w tym celu należy go trochę wcześniej odłożyć – jakieś paseczki, warkocze – co chcecie. To samo robię z drugą częścią ciasta i pozostałym farszem.
  • Posklejane kulebiaki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i zostawiam na 15 min. do wyrośnięcia. Smaruję kulebiaki roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
  • Piekę kulebiaki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Podaję ciepłe, zaraz po upieczeniu najlepiej w towarzystwie barszczu czerwonego. Pychota! 🙂
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kulebiak wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją

Coś dla mnie. Lubię takie wypieki😊

Słodko Słodka

Jeszcze nie robiłam nigdy a smaki moje jak nic 🙂