Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Kulebiak – tradycyjne słowiańskie danie

Kosą po patelni 17 kwietnia 2020
Taki polski, prawda? A okazuje się, że pochodzi z kuchni rosyjskiej. Duży pieróg z farszem zazwyczaj jarskim z ciasta drożdżowego lub półkruchego. Wersji jest jednak tak dużo, że co kraj to obyczaj. Ja lubię tę, która występuje w "Kuchni Polskiej" z kapustą i grzybami leśnymi. Często dodawane do farszu były również jajka gotowane na twardo. Tak naprawdę to do środka możecie wrzucić wszystko bo i mięso i ryby i warzywa i to dalej będzie kulebiak… o ile w środku znajdzie się też kapusta. Danie bardzo sycące. Połówka jednego w zasadzie wystarczy na osobę z powodzeniem. Jak chcecie zrobić na 2 osoby zmniejszajcie ilość składników o połowę, prócz jajek – tych zostawcie tak jak w wersji na 2 pierogi. Potrawa jest pyszna i bardzo charakterystyczna dla kuchni słowiańskiej. Kiedyś bardzo popularna, teraz mam wrażenie, że nikomu nie chce się z tym bawić. Macie więcej czasu w domu, to spróbujcie. Smacznego.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Kulebiak

Potrzebne składniki

Na ciasto

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko (do ciasta)
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko (do posmarowania)

Na farsz

  • 1 kg kapusty świeżej lub dobrze wypłukanej kiszonej
  • 30 g grzybów leśnych suszonych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 jajka ugotowane na twardo (jako opcja, ja nie dodałem ale w oryginale jest)
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania

  • Mleko (ciepłe nie gorące) mieszam z drożdżami i cukrem i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam i zostawiam do wystudzenia.
  • Na stolnicę wsypuję sól, przykrywam mąką, robię spory dołek na środku i dodaję żółtko, masło oraz wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatam i wyrabiam do dokładnego napowietrzenia ciasta i połączenia składników. Dobre drożdżowe trzeba wyrabiać przynajmniej z 15 min. Przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 min do wyrośnięcia.
  • Gotuję do miękkości poszatkowaną kapustę (w małej ilości wody) jak również osobno grzyby i odsączam dokładnie i wszystko. Grzyby i kapustę po ugotowaniu jeszcze dodatkowo siekam drobno. Wodę od gotowania grzybów możecie wykorzystać na sos do innej potrawy lub ugotować do kulebiaka barszcz czerwony i zaprawić go tą wodą.
  • Na niewielkiej ilości tłuszczu smażę pokrojona w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dokładam kapustę i grzyby i całość smażę koło 3 min. mieszając i odstawiam do wystudzenia. Jeśli zrobicie wersję z jajkiem to po wystudzeniu wymieszajcie z farszem pokrojone drobno jajka, ugotowane na twardo.
  • Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 równe części i robię rozwałkowując z każdej okrągły placek, mniej więcej 25 cm średnicy. W miarę potrzeby podsypuję mąką.
  • Nakładam połowę farszu na środek placka i sklejam na górze ciasto jak pieróg, Fajnie jak wyjdzie ładna falbanka. Zostawiam sklejeniem do góry więc warto by się ten element dobrze prezentował. Można zrobić dodatkowo dekorację z ciasta w tym celu należy go trochę wcześniej odłożyć – jakieś paseczki, warkocze – co chcecie. To samo robię z drugą częścią ciasta i pozostałym farszem.
  • Posklejane kulebiaki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i zostawiam na 15 min. do wyrośnięcia. Smaruję kulebiaki roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
  • Piekę kulebiaki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Podaję ciepłe, zaraz po upieczeniu najlepiej w towarzystwie barszczu czerwonego. Pychota! 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kulebiak wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi ciasto, drożdżowy, farsz, grzyby, kapusta, kulebiak, leśne, pieczony, pieróg, słowiańskie, tradycyjny
Kosą po patelni 17 kwietnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak przetrwać upały?
Następny wpis Sałatka z selera naciowego
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
22 kwietnia 2020 06:07

Coś dla mnie. Lubię takie wypieki😊

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
17 kwietnia 2020 21:24

Jeszcze nie robiłam nigdy a smaki moje jak nic 🙂

0
Odpowiedz

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?