w , , ,

Kugiel – babka ziemniaczana po żydowsku



Kugiel to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Może mieć wiele odmian i dodatków. Występuje na słodko i w wersji wytrawnej. Ogólnie to babka ziemniaczana z dodatkiem jajek i mąki kukurydzianej. Niezwykle smaczna i pożywna. Ja robię ją z boczkiem, cebulą i kapustą i chyba w takiej wersji mi najbardziej smakuje. Tak wiem ktoś się pewnie przyczepi, że z boczkiem to nie po żydowsku. Przepis jednak podaję w taki sposób byście sobie wybrali z czym chcecie lub spróbowali wersji bez dodatków. Może to być dodatek do mięsa do obiadu lub równie dobrze z farszem jako pełnoprawne danie. Strasznie prosta do wykonania i banalne składniki więc zapraszam do spróbowania.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na – Kugiel – babka ziemniaczana

Potrzebne składniki

Kugiel – przepis podstawowy bez dodatków

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula (duża)
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju (plus olej do formy)
  • sól, pieprz

Dodatkowo jeśli chcemy zrobić z farszem

  • 300 g boczku wędzonego
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób wykonania

  • Wysmarowałem okrągłe naczynie żaroodporne olejem.
  • Ziemniaki oczywiście obrałem i umyłem, a następnie starłem na tarce, na małych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odsączyłem i dodałem również w ten sam sposób startą cebulę.
  • Dodałem jajka, olej, mąkę kukurydzianą. sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszałem na jednolitą masę. W tym miejscu jeśli chcemy tradycyjny kugiel – bez dodatków, zapraszam do punktu 7, wcześniej przekładając masę do naczynia żaroodpornego i wyrównując powierzchnię. Jeśli robimy wersję na bogato z farszem to:
  • Do naczynia wyłożyłem połowę masy ziemniaczanej.
  • Boczek pokroiłem w kostkę i wytopiłem na suchej patelni. Dodałem do środka po podsmażeniu cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smażyłem do zeszklenia cebuli. Dodałem poszatkowaną kapustę pekińską (można też zastąpić ją odsączoną i przepłukana kapusta kiszoną) i przyprawy, chwilę smażyłem by zmiękła, co jakiś czas mieszając.
  • Wyłożyłem zawartość patelni na masę w naczyniu i przykryłem pozostałą masa ziemniaczaną.
  • Piekłem 45 min w temp. 160-170 stopni bez przykrycia, aż powierzchnia ziemniaków stała się brązowa i chrupiąca.
  • Kugiel można podawać z sosami, grzybkami, ogórkiem lub surówką. Stanowi pełne danie lub dodatek do mięs.
Babkę ziemniaczaną możesz zrobić też nieco inaczej, przepis na oryginalną babkę ziemniaczaną z podlasia, znajdziesz na blogu MagdaPisze.pl.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kugiel – babka ziemniaczana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu:

Kugiel zrobiony wg. przepisu przez Joanna Suder – dziękuję

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze