Potrzebne składniki
Kugiel – przepis podstawowy bez dodatków
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula (duża)
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 6 łyżek oleju (plus olej do formy)
- sól, pieprz
Dodatkowo jeśli chcemy zrobić z farszem
- 300 g boczku wędzonego
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób wykonania
- Wysmarowałem okrągłe naczynie żaroodporne olejem.
- Ziemniaki oczywiście obrałem i umyłem, a następnie starłem na tarce, na małych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odsączyłem i dodałem również w ten sam sposób startą cebulę.
- Dodałem jajka, olej, mąkę kukurydzianą. sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszałem na jednolitą masę. W tym miejscu jeśli chcemy tradycyjny kugiel – bez dodatków, zapraszam do punktu 7, wcześniej przekładając masę do naczynia żaroodpornego i wyrównując powierzchnię. Jeśli robimy wersję na bogato z farszem to:
- Do naczynia wyłożyłem połowę masy ziemniaczanej.
- Boczek pokroiłem w kostkę i wytopiłem na suchej patelni. Dodałem do środka po podsmażeniu cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smażyłem do zeszklenia cebuli. Dodałem poszatkowaną kapustę pekińską (można też zastąpić ją odsączoną i przepłukana kapusta kiszoną) i przyprawy, chwilę smażyłem by zmiękła, co jakiś czas mieszając.
- Wyłożyłem zawartość patelni na masę w naczyniu i przykryłem pozostałą masa ziemniaczaną.
- Piekłem 45 min w temp. 160-170 stopni bez przykrycia, aż powierzchnia ziemniaków stała się brązowa i chrupiąca.
- Kugiel można podawać z sosami, grzybkami, ogórkiem lub surówką. Stanowi pełne danie lub dodatek do mięs.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kugiel – babka ziemniaczana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
W Waszym wykonaniu:
Kugiel zrobiony wg. przepisu przez Joanna Suder – dziękuję
Naprawde? Kuchnia żydowska i boczek…. 😀
Przecież autor wyjaśnił, że to jego wersja. Chcesz koszerne, to nie dajesz farszu. Matura była i czytanie ze zrozumieniem?