Kugiel – babka ziemniaczana po żydowsku

7 min. czytania
0
0
Kugiel to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Może mieć wiele odmian i dodatków. Występuje na słodko i w wersji wytrawnej. Ogólnie to babka ziemniaczana z dodatkiem jajek i mąki kukurydzianej. Niezwykle smaczna i pożywna. Ja robię ją z boczkiem, cebulą i kapustą i chyba w takiej wersji mi najbardziej smakuje. Tak wiem ktoś się pewnie przyczepi, że z boczkiem to nie po żydowsku. Przepis jednak podaję w taki sposób byście sobie wybrali z czym chcecie lub spróbowali wersji bez dodatków. Może to być dodatek do mięsa do obiadu lub równie dobrze z farszem jako pełnoprawne danie. Strasznie prosta do wykonania i banalne składniki więc zapraszam do spróbowania.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na – Kugiel – babka ziemniaczana
Składniki:

Kugiel – przepis podstawowy bez dodatków

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula (duża)
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju (plus olej do formy)
  • sól, pieprz

Dodatkowo jeśli chcemy zrobić z farszem

  • 300 g boczku wędzonego
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób wykonania:
  • Wysmarowałem okrągłe naczynie żaroodporne olejem.
  • Ziemniaki oczywiście obrałem i umyłem, a następnie starłem na tarce, na małych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odsączyłem i dodałem również w ten sam sposób startą cebulę.
  • Dodałem jajka, olej, mąkę kukurydzianą. sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszałem na jednolitą masę. W tym miejscu jeśli chcemy tradycyjny kugiel – bez dodatków, zapraszam do punktu 7, wcześniej przekładając masę do naczynia żaroodpornego i wyrównując powierzchnię. Jeśli robimy wersję na bogato z farszem to:
  • Do naczynia wyłożyłem połowę masy ziemniaczanej.
  • Boczek pokroiłem w kostkę i wytopiłem na suchej patelni. Dodałem do środka po podsmażeniu cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smażyłem do zeszklenia cebuli. Dodałem poszatkowaną kapustę pekińską (można też zastąpić ją odsączoną i przepłukana kapusta kiszoną) i przyprawy, chwilę smażyłem by zmiękła, co jakiś czas mieszając.
  • Wyłożyłem zawartość patelni na masę w naczyniu i przykryłem pozostałą masa ziemniaczaną.
  • Piekłem 45 min w temp. 160-170 stopni bez przykrycia, aż powierzchnia ziemniaków stała się brązowa i chrupiąca.
  • Kugiel można podawać z sosami, grzybkami, ogórkiem lub surówką. Stanowi pełne danie lub dodatek do mięs.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kugiel – babka ziemniaczana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

W Waszym wykonaniu:

Kugiel zrobiony wg. przepisu przez Joanna Suder – dziękuję

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).