Za oknem iście letnia aura, a termometry rozgrzane są do czerwoności. W takich warunkach nikt z nas nie chce tracić czasu i energii na gotowanie skomplikowanych obiadów. Dodatkowo, wysoka temperatura sprawia, że mamy mniejszy apetyt i chętniej sięgamy po chłodne napoje niż gorące dania. O tym , jak powinien wyglądać nasz jadłospis w upalne dni oraz jak przygotować szybkie i pożywne posiłki, przeczytasz w poniższym artykule.
Chłodnik – idealna zupa na upały
Dla amatorów zup, wprost idealną propozycją będzie.. zupa, ale w odmienionej, zimnej wersji. Chłodnik można przygotować na kilka sposobów. Baza większości chłodników jest jogurt naturalny, kefir albo zsiadłe mleko. Najbardziej znany jest chłodnik litewski, przyrządzony z botwinki i jajka, z dodatkiem szczypiorku. Inna wersja to chłodnik ogórkowy, z drobno poszatkowanymi liśćmi sałaty, rzodkiewką i koperkiem. Dla osób, wolących bardziej tradycyjną wersję posiłku, ciekawą propozycją będzie chłodnik pomidorowy, z dodatkiem papryki, cebuli i cukinii, w smaku bardzo podobny do klasycznego lecza. W upalne dni, warto pokusić się o przygotowanie takiego dania, gdyż będzie to zbilansowany posiłek, który nie tylko zaspokoi nasz apetyt, ale także dostarczy niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Letnia sałatka – smacznie i zdrowo
Idealną propozycją na smaczne drugie śniadanie lub spotkanie przy grillu będą różnego rodzaju sałatki. Mnogość warzyw i owoców, które możemy znaleźć w sklepach oraz na lokalnych targowiskach sprawia, że możemy je dowolnie miksować, tworząc nowe kompozycje. Sałatką, którą zdecydowanie warto wypróbować jest ta, która przyrządzona jest z arbuza i fety, z dodatkiem orzechów i ziół. Arbuz to idealne dodatek do wielu dań, szczególnie w okresie letnim, z uwagi na dużą zawartość wody oraz orzeźwiający smak. Inna propozycja to sałatka z rukolą, pokrojonym w kosteczkę mango i serem pleśniowym. Taka sałatka dobrze sprawdzi się jako drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do pracy czy na piknik. W każdej sytuacji, dobrze sprawdzi się także klasyczna grecka sałatka, która będzie lekkim dodatkiem do klasycznych dań z grilla.
Zobacz także: https://uczymyjakslodzic.pl/lody-domowe-3-przepisy-na-najlepsze-lody-domowej-roboty/
Domowe lody – idealna opcja dla najmłodszych
Nic tak nie chłodzi w upalnie dni jak lody. Warto je przygotować samemu w domu, wybierając swoje ulubione składniki. Podstawowa wersja zawiera żółtka, śmietanę i cukier – a pozostałe składniki zależą tylko od naszej fantazji. Dla osób dbających o linię, zdrowszą alternatywą będą mrożone jogurty z dodatkami owoców. Zawierają mniej kalorii, przez co są mniej tuczące od tych tradycyjnych. Także tradycyjne sorbety, przygotowane ze zblendowanych owoców, zadowolą osoby będące na diecie.
Koktajle – bomba witaminowa
Prawdziwą gratką dla naszego organizmu będą wszelkiego rodzaju koktajle, owocowe, warzywne lub mieszane. Warto sięgać po sezonowe owoce takie jak maliny, truskawki czy jagody, które zawierają mnóstwo witamin, a także błonnika i innych składników odżywczych. Warzywa mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ale także cerę czy włosy. Koktajle są także polecane dla osób, które chcą w zdrowy sposób pozbyć się zbędnych kilogramów. Aby wzbogacić smak i sprawić, aby koktajl był bardziej pożywny, warto przed zblendowaniem dodać nasiona chia lub płatki owsiane. Taka wersja idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie i zapewni nam uczucie sytości na długi czas.
Nie bez powodu Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każdego dnia spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw podzielonych na pięć porcji. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a lato to najlepsza pora, aby korzystać z tego, co daje nam natura.