Kto najchętniej wybiera słodycze i czy są one niezdrowe?

Materiał zewnętrzny

Na temat spożywania czekolady stale trwają batalie. Wyroby czekoladowe znajdują się często na cenzurowanym z racji na zawartość glukozy, syropów glukozowo-fruktozowych, a także tłuszczu. Ile jest prawy w mitach na temat czekolady i czy trzeba się rzeczywiście bać spożywania takiego rodzaju słodyczy? Przekonajmy się jak to wygląda.

--- Reklama ---

Rynek produktów czekoladowych.

Badania wskazują jednoznacznie, iż rynek produktów czekoladowych należy do jednych z największych a świecie. Na pewno trzeba zwrócić uwagę na wielomiliardowe zyski, które uzyskiwane są przez gigantów produkcji słodyczy- między innymi z Japonii, Szwajcarii, Belgii, USA oraz Niemiec. W chwili obecnej jest to bardzo mocno atakowany rynek, głównie ze względu na popularyzacje zdrowego trybu odżywiania. Pytanie jednak powinno leżeć w tym, jakie dobre cechy wykazują wyroby czekoladowe i dlaczego warto jest nią spożywać?

Dobre cechy czekolady

De facto największym problemem związanym ze spożywaniem czekolady okazuje się przede wszystkim fakt, iż często zawiera ona duże ilości cukrów prostych. Dodatkowo, niektóre wyroby czekoladowe wzbogacane są w inne składniki, między innymi bardzo niezdrowy i nierekomendowany dla spożycia przez ludzi olej palmowy. Wybierany jest on głównie ze względu na dostępność, niski koszt oraz doskonałe paramenty produkcyjne, które są ciężkie do suplementacji z użyciem nieszkodliwych związków tłuszczowych. Czy więc to jest ślepa uliczka i istotne ograniczenie dla produktów? Absolutnie nie! Trzeba również pamiętać o dobrych cechach słodyczy zawierających czekoladę. Gorzka czekolada zawiera duże ilości związków polifenolowych, przeciwutleniaczy, związków o działaniu protekcyjnym dla komórek i naczyń. Dodatkowo wskazać trzeba na duże ilości magnezu zawartego w kakao. Coraz więcej mówi się również o wpływie tyrozyny zawartej w czekoladzie i tryptaminy 0- oba te związki maja przeciwdziałać depresji, stabilizować nastrój oraz podnosić zdolność do wytrwałego działania.

Jakie produkty czekoladowe wybierać?

Na pewno trzeba zorientować się na wstępie, czy realnie mamy do czynienia z produktem czekoladowym. Wbrew pozorom, szczególnie WUSA, wciąż bardzo popularne są produkty tzw. czekoladopodobne, które mają zmniejszone ilości kakao, głównie na przewagę związków z grup tłuszczu palmowego, masła kakaowego oraz związków aromatycznych. Często też te produkty dla kontroli smaku są nadmiernie słodzone. W celu poszukiwania dobrych słodyczy warto sięgnąć po produkty cenionych marek: m.in. ferrero.pl oraz innych międzynarodowych renomowanych firm.

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

Cukier cukrem, przemysł cukierniczy przemysłem cukierniczym… pewnie mają duże zyski, ale naprawdę dobry hajs przewija się raczej na samym rynku kakaowym. To jest też ten składnik, dla którego teoretycznie warto jeść czekoladę. Niestety prawda jest taka, że ta czekolada, którą można powszechnie kupić jest często pozbawiona największych dobroci z kakao, bo to najlepsze idzie za ciężkie pieniądze tam, skąd przeciętny zjadacz chleba go niestety nie kupi…