Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Kto najchętniej wybiera słodycze i czy są one niezdrowe?

Materiał zewnętrzny 23 sierpnia 2018

Na temat spożywania czekolady stale trwają batalie. Wyroby czekoladowe znajdują się często na cenzurowanym z racji na zawartość glukozy, syropów glukozowo-fruktozowych, a także tłuszczu. Ile jest prawy w mitach na temat czekolady i czy trzeba się rzeczywiście bać spożywania takiego rodzaju słodyczy? Przekonajmy się jak to wygląda.

--- Reklama ---

Rynek produktów czekoladowych.

Badania wskazują jednoznacznie, iż rynek produktów czekoladowych należy do jednych z największych a świecie. Na pewno trzeba zwrócić uwagę na wielomiliardowe zyski, które uzyskiwane są przez gigantów produkcji słodyczy- między innymi z Japonii, Szwajcarii, Belgii, USA oraz Niemiec. W chwili obecnej jest to bardzo mocno atakowany rynek, głównie ze względu na popularyzacje zdrowego trybu odżywiania. Pytanie jednak powinno leżeć w tym, jakie dobre cechy wykazują wyroby czekoladowe i dlaczego warto jest nią spożywać?

Dobre cechy czekolady

De facto największym problemem związanym ze spożywaniem czekolady okazuje się przede wszystkim fakt, iż często zawiera ona duże ilości cukrów prostych. Dodatkowo, niektóre wyroby czekoladowe wzbogacane są w inne składniki, między innymi bardzo niezdrowy i nierekomendowany dla spożycia przez ludzi olej palmowy. Wybierany jest on głównie ze względu na dostępność, niski koszt oraz doskonałe paramenty produkcyjne, które są ciężkie do suplementacji z użyciem nieszkodliwych związków tłuszczowych. Czy więc to jest ślepa uliczka i istotne ograniczenie dla produktów? Absolutnie nie! Trzeba również pamiętać o dobrych cechach słodyczy zawierających czekoladę. Gorzka czekolada zawiera duże ilości związków polifenolowych, przeciwutleniaczy, związków o działaniu protekcyjnym dla komórek i naczyń. Dodatkowo wskazać trzeba na duże ilości magnezu zawartego w kakao. Coraz więcej mówi się również o wpływie tyrozyny zawartej w czekoladzie i tryptaminy 0- oba te związki maja przeciwdziałać depresji, stabilizować nastrój oraz podnosić zdolność do wytrwałego działania.

Jakie produkty czekoladowe wybierać?

Na pewno trzeba zorientować się na wstępie, czy realnie mamy do czynienia z produktem czekoladowym. Wbrew pozorom, szczególnie WUSA, wciąż bardzo popularne są produkty tzw. czekoladopodobne, które mają zmniejszone ilości kakao, głównie na przewagę związków z grup tłuszczu palmowego, masła kakaowego oraz związków aromatycznych. Często też te produkty dla kontroli smaku są nadmiernie słodzone. W celu poszukiwania dobrych słodyczy warto sięgnąć po produkty cenionych marek: m.in. ferrero.pl oraz innych międzynarodowych renomowanych firm.

Tagi cukier, czekolada, kakao, odżywianie, porady, produkty, zdrowie
Materiał zewnętrzny 23 sierpnia 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami
Następny wpis Sałatka z ryżu, sera i warzyw
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
opycha.pl
12 kwietnia 2019 16:53

Cukier cukrem, przemysł cukierniczy przemysłem cukierniczym… pewnie mają duże zyski, ale naprawdę dobry hajs przewija się raczej na samym rynku kakaowym. To jest też ten składnik, dla którego teoretycznie warto jeść czekoladę. Niestety prawda jest taka, że ta czekolada, którą można powszechnie kupić jest często pozbawiona największych dobroci z kakao, bo to najlepsze idzie za ciężkie pieniądze tam, skąd przeciętny zjadacz chleba go niestety nie kupi…

0
Odpowiedz

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Sernik puszysty jak chmurka

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?