w , ,

Kruche ciastka z karmelizowanymi jabłkami

Pyszne, kruche ciastka z karmelizowanymi jabłkami to świetna propozycja słodkiej przekąski np. do kawy. Są słodkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Robienie ich w formie stożka wymaga trochę wprawy i jeśli nie potrafiłem wytłumaczyć właściwie jak to się robi (a pewnie się o tym zaraz przekonasz), to wystarczy podpatrzyć gdzieś na jakimś filmiku jak to się robi. Jeśli zawiniecie to inaczej, nie szkodzi, wyjdą tak samo pyszne. Takie stożki są teraz zwyczajnie modne, to mam i ja. Karmelizowane jabłka, a w środku i ciasto z odrobiną skórki pomarańczowej, całość sprawia, że ciastka są wyjątkowe. Smakują inaczej i warto je spróbować.
A jak jesteśmy przy kawie z ciasteczkami w ręku. To poniżej przepisu znajdziesz przycisk z napisem "Postaw mi kawę". Klikając możesz zafundować mi filiżankę lub kubek pysznej kawy. Strasznie się przydaje takie wsparcie i będę wdzięczny jeśli pomożesz mi tworzyć ten serwis, właśnie w ten prosty sposób. A teraz przejdźmy do przepisu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 20 sztuk
Jak wykonać przepis na – Kruche ciastka z karmelizowanymi jabłkami

Potrzebne składniki

Kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Farsz jabłkowy

  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Dokładam zimne masło pokrojone w kawałki. Wszystko teraz siekam nożem by wstępnie połączyć masło z mąką. Dodaje roztrzepane jajko ze szczypta soli, skórkę pomarańczową i zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wsadzam na godzinę do lodówki.
  • Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam.
  • Cukier wsypuję na patelnię i potrząsając patelnią, karmelizuję cukier na złoty kolor. Dodaję masło i mieszam wszystko na patelni do połączenia się masła z karmelem.
  • Dodaję jabłka i mieszam smażąc dalej do odparowania większości wody z jabłek, co jakiś czas mieszając (ok. 10 min). Dodaję cynamon, mieszam i odstawiam farsz jabłkowy do wystudzenia.
  • Z ciasta robię gruby na 5-6 cmi wałek, kroję z niego plastry ciasta po 1,5 cm. Z plastrów formuje kulki w rękach. Każdą kulkę rozwałkowuję tworząc okrągły placuszek. Nacinam kółko od środka do brzegu w jednym miejscu. Na naciętą część nakładam łyżeczkę farszu. Zakładam przecięte brzegi na siebie Brzeg bez farszu nakładam na część z nacięciem i sklejam palcami, by nie wylazł farsz, tworząc stożek. Ustawiam ciastka na blaszce wyłożonej papierem.
  • Piekę ciasteczka w 180 stopniach przez 25 min. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem,
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kruche ciastka z karmelizowanymi jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze