Potrzebne składniki
Kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Farsz jabłkowy
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Dokładam zimne masło pokrojone w kawałki. Wszystko teraz siekam nożem by wstępnie połączyć masło z mąką. Dodaje roztrzepane jajko ze szczypta soli, skórkę pomarańczową i zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wsadzam na godzinę do lodówki.
- Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam.
- Cukier wsypuję na patelnię i potrząsając patelnią, karmelizuję cukier na złoty kolor. Dodaję masło i mieszam wszystko na patelni do połączenia się masła z karmelem.
- Dodaję jabłka i mieszam smażąc dalej do odparowania większości wody z jabłek, co jakiś czas mieszając (ok. 10 min). Dodaję cynamon, mieszam i odstawiam farsz jabłkowy do wystudzenia.
- Z ciasta robię gruby na 5-6 cmi wałek, kroję z niego plastry ciasta po 1,5 cm. Z plastrów formuje kulki w rękach. Każdą kulkę rozwałkowuję tworząc okrągły placuszek. Nacinam kółko od środka do brzegu w jednym miejscu. Na naciętą część nakładam łyżeczkę farszu. Zakładam przecięte brzegi na siebie Brzeg bez farszu nakładam na część z nacięciem i sklejam palcami, by nie wylazł farsz, tworząc stożek. Ustawiam ciastka na blaszce wyłożonej papierem.
- Piekę ciasteczka w 180 stopniach przez 25 min. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem,
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kruche ciastka z karmelizowanymi jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!