Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Kruche ciasteczka – stemplowane

Kruche ciasteczka – stemplowane

2 min. czytania
0
0
Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są naprawdę smaczne. Ostatnio popularność zyskują różnego rodzaju formy ze stempelkami do ciastek. Jeśli zastanawiacie się jak je wykorzystać to tu jest odpowiedź. Możemy do ciasta dodać dowolny aromat, wiórki kokosowe lub przyprawę piernikową i uzyskamy ciekawe odmiany ciasteczek. Przepis na tyle uniwersalny, że można się pobawić. Szczególnie teraz, przed świętami polecam wersję piernikową. Wyglądają bardzo efektownie. Autorką ciastek, jest moja siostra Ania - dzięki kochana za zdjęcie i przepis.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Kruche ciasteczka

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło i siekamy nożem z mąką.
  • Robimy wgłębienie i dodajemy jajko i cukier.
  • Zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i jedną połowę zagniatamy z kakao.
  • Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
  • Rozwałkowujemy do grubości ok. 4-5 mm i wycinamy ciastka za pomocą formy ze stemplami.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Uwagi dodatkowe

Nie macie przyrządu do wykrawania ze stemplami? To nie problem, można użyć noża i porobić dowolne kształty lub innych przyrządów do wykrawania ciastek. Kombinujcie, ogranicza Was tylko fantazja 🙂
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…