w , , , ,

Kruche ciasteczka – stemplowane



Pyszne kruche ciasteczka - niezwykle proste i mało składników, ale wychodzi ich sporo i są naprawdę smaczne. Ostatnio popularność zyskują różnego rodzaju formy ze stempelkami do ciastek. Jeśli zastanawiacie się jak je wykorzystać to tu jest odpowiedź. Możemy do ciasta dodać dowolny aromat, wiórki kokosowe lub przyprawę piernikową i uzyskamy ciekawe odmiany ciasteczek. Przepis na tyle uniwersalny, że można się pobawić. Szczególnie teraz, przed świętami polecam wersję piernikową. Wyglądają bardzo efektownie. Autorką ciastek, jest moja siostra Ania - dzięki kochana za zdjęcie i przepis.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kruche ciasteczka

Potrzebne składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło i siekamy nożem z mąką.
  • Robimy wgłębienie i dodajemy jajko i cukier.
  • Zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i jedną połowę zagniatamy z kakao.
  • Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
  • Rozwałkowujemy do grubości ok. 4-5 mm i wycinamy ciastka za pomocą formy ze stemplami.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Nie macie przyrządu do wykrawania ze stemplami? To nie problem, można użyć noża i porobić dowolne kształty lub innych przyrządów do wykrawania ciastek. Kombinujcie, ogranicza Was tylko fantazja 🙂
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kruche ciasteczka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze