Potrzebne składniki
Kotlety:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/2 świeżej papryki
- sól (pieprz, papryka słodka, szczypta kurkumy)
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sos:
- 500 g pieczarek lub leśnych grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany
- sól (pieprz)
- estragon (rozmaryn)
- masło
Sposób wykonania
- Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy sos. Kroimy cebulkę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodajemy umyte i drobno pokrojone grzyby.
- Smażymy 15-20 minut, dodajemy sól, pieprz, estragon i rozmaryn. Dokładnie mieszamy, dodajemy posoloną śmietanę.
- Wracamy do kotletów. Siekamy drobno paprykę i cebulę. Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąkę, pieprz,sól, przyprawy, posiekane warzywa i jajko. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębszym tłuszczu na złoty kolor.
- Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.