Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

3 min. czytania
1
2
Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństwa. Kiedyś nie przepadałem za grzybami, więc niezbyt to lubiłem, a teraz uwielbiam to danie. Można użyć spokojnie grzybów leśnych, nawet mrożonych. Wtedy smak będzie pełniejszy. Papryka i cebula posiekana w kotlecie podnosi ostrość potrawy, jednak możecie wsadzić do środka inne warzywa, wg. własnego uznania. Nie stosowanie ich w ogóle raczej nie polecam, bo będzie mdłe.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Składniki:

Kotlety:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 świeżej papryki
  • sól (pieprz, papryka słodka, szczypta kurkumy)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sos:

  • 500 g pieczarek lub leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • sól (pieprz)
  • estragon (rozmaryn)
  • masło

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy sos. Kroimy cebulkę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodajemy umyte i drobno pokrojone grzyby.
  • Smażymy 15-20 minut, dodajemy sól, pieprz, estragon i rozmaryn. Dokładnie mieszamy, dodajemy posoloną śmietanę.
  • Wracamy do kotletów. Siekamy drobno paprykę i cebulę. Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąkę, pieprz,sól, przyprawy, posiekane warzywa i jajko. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębszym tłuszczu na złoty kolor.
  • Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 44
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    46
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…