Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

5 min. czytania
1
2
Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństwa. Kiedyś nie przepadałem za grzybami, więc niezbyt to lubiłem, a teraz uwielbiam to danie. Można użyć spokojnie grzybów leśnych, nawet mrożonych. Wtedy smak będzie pełniejszy. Papryka i cebula posiekana w kotlecie podnosi ostrość potrawy, jednak możecie wsadzić do środka inne warzywa, wg. własnego uznania. Nie stosowanie ich w ogóle raczej nie polecam, bo będzie mdłe.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym
Składniki:

Kotlety:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 świeżej papryki
  • sól (pieprz, papryka słodka, szczypta kurkumy)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sos:

  • 500 g pieczarek lub leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • sól (pieprz)
  • estragon (rozmaryn)
  • masło
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy sos. Kroimy cebulkę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodajemy umyte i drobno pokrojone grzyby.
  • Smażymy 15-20 minut, dodajemy sól, pieprz, estragon i rozmaryn. Dokładnie mieszamy, dodajemy posoloną śmietanę.
  • Wracamy do kotletów. Siekamy drobno paprykę i cebulę. Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąkę, pieprz,sól, przyprawy, posiekane warzywa i jajko. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębszym tłuszczu na złoty kolor.
  • Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 44
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    46
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite