Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

4 min. czytania
3
4
No to wracamy do kuchni staropolskiej - dość tych udziwnień, A jest coś bardziej polskiego jak pyry, kapucha i grzyby? No może dodał bym do tego kawał karkówki, ale będzie dzisiaj wege obiadek. Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym - połączenie wręcz boskie i pewnie każdy z Was chociaż raz jadł to i pamięta ten smak. Tak więc nie będę się rozwodził nad zaletami tego dania, bo nie ma po co. Ono broni się samo - na talerzu. Zajadajcie, a jak jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście to marsz do kuchni!
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

Kotlety

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Farsz

  • 300 g słodkiej kapusty
  • 1 cebula
  • masło
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól (pieprz)
  • 1/2 łyżki majeranku

Sos grzybowy

  • 500 g świeżych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • sól (pieprz)
  • estragon
  • kilka kropel Maggi
  • masło
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  • Ugotowane w osolonej wodzie ziemniakii przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy cebulkę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodajemy umyte i drobno pokrojone grzyby.
  • Smażymy 15-20 minut dodajemy sól, pieprz, estragon i Maggi.
  • Dokładnie mieszamy dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Przygotowujemy farsz. Oczyszczona kapustę szatkujemy i gotujemy w małej ilości osolonej wody 15 minut.
  • Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dokładamy drobno pokrojoną paprykę, chwilę smażymy i przekładamy do kapusty.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majeranek.
  • Mieszamy i redukujemy płyn, żeby było jego jak najmniej.
  • Przygotowujemy ciasto. Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąkę, pieprz,sól, przyprawę do ziemniaków i jajko. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki robimy wgłębienie nakładamy kapustę dokładnie zlepiamy i formujemy okrągły kotlecik.
  • Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości tłuszczu na złoty kolor.
  • Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…