Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

6 min. czytania
2
4
No to wracamy do kuchni staropolskiej - dość tych udziwnień, A jest coś bardziej polskiego jak pyry, kapucha i grzyby? No może dodał bym do tego kawał karkówki, ale będzie dzisiaj wege obiadek. Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym - połączenie wręcz boskie i pewnie każdy z Was chociaż raz jadł to i pamięta ten smak. Tak więc nie będę się rozwodził nad zaletami tego dania, bo nie ma po co. Ono broni się samo - na talerzu. Zajadajcie, a jak jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście to marsz do kuchni!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym
Składniki:

Kotlety

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Farsz

  • 300 g słodkiej kapusty
  • 1 cebula
  • masło
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól (pieprz)
  • 1/2 łyżki majeranku

Sos grzybowy

  • 500 g świeżych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • sól (pieprz)
  • estragon
  • kilka kropel Maggi
  • masło
  • natka pietruszki
Sposób wykonania:
  • Ugotowane w osolonej wodzie ziemniakii przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy cebulkę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodajemy umyte i drobno pokrojone grzyby.
  • Smażymy 15-20 minut dodajemy sól, pieprz, estragon i Maggi.
  • Dokładnie mieszamy dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Przygotowujemy farsz. Oczyszczona kapustę szatkujemy i gotujemy w małej ilości osolonej wody 15 minut.
  • Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dokładamy drobno pokrojoną paprykę, chwilę smażymy i przekładamy do kapusty.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majeranek.
  • Mieszamy i redukujemy płyn, żeby było jego jak najmniej.
  • Przygotowujemy ciasto. Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąkę, pieprz,sól, przyprawę do ziemniaków i jajko. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki robimy wgłębienie nakładamy kapustę dokładnie zlepiamy i formujemy okrągły kotlecik.
  • Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości tłuszczu na złoty kolor.
  • Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    7
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kosą po patelniopycha.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
opycha.pl
Gość

A czy mogę wykorzystać takie ugotowane pyrki co mi z obiadu zostały? Zawsze za dużo nagotuję i potem trzeba kombinować co z tym zrobić…

Kosą po patelni
Gość

pewnie tylko takie wystudzone ciężko się prasuje, chyba łatwiej dokładnie tłuczkiem do kartofli je potraktować

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite