Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

4 min. czytania
2
4
No to wracamy do kuchni staropolskiej - dość tych udziwnień, A jest coś bardziej polskiego jak pyry, kapucha i grzyby? No może dodał bym do tego kawał karkówki, ale będzie dzisiaj wege obiadek. Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym - połączenie wręcz boskie i pewnie każdy z Was chociaż raz jadł to i pamięta ten smak. Tak więc nie będę się rozwodził nad zaletami tego dania, bo nie ma po co. Ono broni się samo - na talerzu. Zajadajcie, a jak jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście to marsz do kuchni!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z kapustą i sosem grzybowym

Składniki:

Kotlety

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Farsz

  • 300 g słodkiej kapusty
  • 1 cebula
  • masło
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól (pieprz)
  • 1/2 łyżki majeranku

Sos grzybowy

  • 500 g świeżych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • sól (pieprz)
  • estragon
  • kilka kropel Maggi
  • masło
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  • Ugotowane w osolonej wodzie ziemniakii przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy cebulkę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodajemy umyte i drobno pokrojone grzyby.
  • Smażymy 15-20 minut dodajemy sól, pieprz, estragon i Maggi.
  • Dokładnie mieszamy dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Przygotowujemy farsz. Oczyszczona kapustę szatkujemy i gotujemy w małej ilości osolonej wody 15 minut.
  • Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dokładamy drobno pokrojoną paprykę, chwilę smażymy i przekładamy do kapusty.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majeranek.
  • Mieszamy i redukujemy płyn, żeby było jego jak najmniej.
  • Przygotowujemy ciasto. Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąkę, pieprz,sól, przyprawę do ziemniaków i jajko. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki robimy wgłębienie nakładamy kapustę dokładnie zlepiamy i formujemy okrągły kotlecik.
  • Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości tłuszczu na złoty kolor.
  • Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    7
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    opycha.pl - 13 września 2017 w 23:04

    A czy mogę wykorzystać takie ugotowane pyrki co mi z obiadu zostały? Zawsze za dużo nagotuję i potem trzeba kombinować co z tym zrobić…

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 13 września 2017 w 23:59

      pewnie tylko takie wystudzone ciężko się prasuje, chyba łatwiej dokładnie tłuczkiem do kartofli je potraktować

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…