Wegetariańskie, bezglutenowe kotlety z soczewicy z marchewką, cebulą i pietruszką. Są niezwykle smaczne i uznanie tego za porcję na 3 osoby to lekka przesada - 2 to w sam raz. Idealnie pasuje do nich surówka z marchewki, jogurt lub sos czosnkowy. Kotlety radzę formować jak mielone a nie płaskie placki, będą wtedy mniej suche i łatwiej je przewrócić na patelni. Sycące i zdrowe danie.
Jak wykonać przepis na - Kotlety z soczewicyPotrzebne składniki
- 250 g soczewicy ugotowanej
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki kukurydzianej lub bezglutenowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól (pieprz, curry (lub kurkuma), papryka wędzona, kumin)
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i startą marchew. Chwilę całość smażymy i lekko studzimy.
- Do miski wsypujemy ugotowaną soczewicę, dodajemy warzywa z patelni, posiekaną pietruszkę i dodajemy mąkę. Całość wyrabiamy łyżką na gładką masę.
- Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki (mnie wyszło 8) i smażymy z obu stron na oleju na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z soczewicy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Uwielbiam takie warzywne kotleciki. 🙂
O widzisz, w końcu coś dla mnie! 😀 A którą soczewicę lepiej wykorzystać – czerwoną czy zieloną?
wg mnie lepiej czerwoną i taka użyłem tutaj ale to jak kto woli 🙂
To wypróbuję po Twojemu 🙂