Potrzebne składniki
- 250 g soczewicy ugotowanej
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki kukurydzianej lub bezglutenowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól (pieprz, curry (lub kurkuma), papryka wędzona, kumin)
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i startą marchew. Chwilę całość smażymy i lekko studzimy.
- Do miski wsypujemy ugotowaną soczewicę, dodajemy warzywa z patelni, posiekaną pietruszkę i dodajemy mąkę. Całość wyrabiamy łyżką na gładką masę.
- Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki (mnie wyszło 8) i smażymy z obu stron na oleju na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z soczewicy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Uwielbiam takie warzywne kotleciki. 🙂
O widzisz, w końcu coś dla mnie! 😀 A którą soczewicę lepiej wykorzystać – czerwoną czy zieloną?
wg mnie lepiej czerwoną i taka użyłem tutaj ale to jak kto woli 🙂
To wypróbuję po Twojemu 🙂