w , , ,

Kotlety z soczewicy



Wegetariańskie, bezglutenowe kotlety z soczewicy z marchewką, cebulą i pietruszką. Są niezwykle smaczne i uznanie tego za porcję na 3 osoby to lekka przesada - 2 to w sam raz. Idealnie pasuje do nich surówka z marchewki, jogurt lub sos czosnkowy. Kotlety radzę formować jak mielone a nie płaskie placki, będą wtedy mniej suche i łatwiej je przewrócić na patelni. Sycące i zdrowe danie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety z soczewicy

Potrzebne składniki

  • 250 g soczewicy ugotowanej
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej lub bezglutenowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól (pieprz, curry (lub kurkuma), papryka wędzona, kumin)
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób wykonania

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i startą marchew. Chwilę całość smażymy i lekko studzimy.
  • Do miski wsypujemy ugotowaną soczewicę, dodajemy warzywa z patelni, posiekaną pietruszkę i dodajemy mąkę. Całość wyrabiamy łyżką na gładką masę.
  • Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki (mnie wyszło 8) i smażymy z obu stron na oleju na złoty kolor.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z soczewicy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zielona Utopia

Uwielbiam takie warzywne kotleciki. 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

O widzisz, w końcu coś dla mnie! 😀 A którą soczewicę lepiej wykorzystać – czerwoną czy zieloną?

Kosą po patelni

wg mnie lepiej czerwoną i taka użyłem tutaj ale to jak kto woli 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

To wypróbuję po Twojemu 🙂