w ,

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek



Delikatne, miękkie i rumiane kotlety z kaszy jaglanej i jajek. Szczypiorek nadaje barwy, a ja dodaje jeszcze trochę słodkiej papryki dla kolorytu ale możecie pominąć. Można też dodać posiekaną pietruszkę i drobno pokrojoną paprykę. W zasadzie im bardziej je ubarwicie tym lepiej. Przepis bazowy, a Wy możecie poszaleć. Szybkie do wykonania i dość proste. Jedna uwaga, nie róbcie za dużych i zbyt cienkich kotletów bo się zaczną rozpadać na patelni. Wszystkie składniki praktycznie prócz 1 jajka są już ugotowane więc nie musimy ich długo smażyć, tylko tak by złapały kolor. Ja i tak lubię bardziej przyrumienione z chrupiącą skórką.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

Potrzebne składniki

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 jajek
  • 100 g żółtego sera
  • pół pęczka szczypiorku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia
  • słodka papryka
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić. Jeśli macie sypką można ja ugotować na mleku będą kotleciki o wiele lepsze, ale to wersja obiadu na szybko.
  • 5 jajek gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i rozgniatamy.
  • Dodajemy jajko surowe, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, starty na tarce ser i przyprawiamy. Wszystko razem mieszamy z kaszą.
  • Formujemy w dłoniach nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i jajek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze