Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

4 min. czytania
0
0
Delikatne, miękkie i rumiane kotlety z kaszy jaglanej i jajek. Szczypiorek nadaje barwy, a ja dodaje jeszcze trochę słodkiej papryki dla kolorytu ale możecie pominąć. Można też dodać posiekaną pietruszkę i drobno pokrojoną paprykę. W zasadzie im bardziej je ubarwicie tym lepiej. Przepis bazowy, a Wy możecie poszaleć. Szybkie do wykonania i dość proste. Jedna uwaga, nie róbcie za dużych i zbyt cienkich kotletów bo się zaczną rozpadać na patelni. Wszystkie składniki praktycznie prócz 1 jajka są już ugotowane więc nie musimy ich długo smażyć, tylko tak by złapały kolor. Ja i tak lubię bardziej przyrumienione z chrupiącą skórką.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Kotlety z kaszy jaglanej i jajek
Składniki:
  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 jajek
  • 100 g żółtego sera
  • pół pęczka szczypiorku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia
  • słodka papryka
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić. Jeśli macie sypką można ja ugotować na mleku będą kotleciki o wiele lepsze, ale to wersja obiadu na szybko.
  • 5 jajek gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i rozgniatamy.
  • Dodajemy jajko surowe, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, starty na tarce ser i przyprawiamy. Wszystko razem mieszamy z kaszą.
  • Formujemy w dłoniach nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i jajek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    21
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).