Kosą po patelni Przepisy Obiad Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

2 min. czytania
0
0
Delikatne, miękkie i rumiane kotlety z kaszy jaglanej i jajek. Szczypiorek nadaje barwy, a ja dodaje jeszcze trochę słodkiej papryki dla kolorytu ale możecie pominąć. Można też dodać posiekaną pietruszkę i drobno pokrojoną paprykę. W zasadzie im bardziej je ubarwicie tym lepiej. Przepis bazowy, a Wy możecie poszaleć. Szybkie do wykonania i dość proste. Jedna uwaga, nie róbcie za dużych i zbyt cienkich kotletów bo się zaczną rozpadać na patelni. Wszystkie składniki praktycznie prócz 1 jajka są już ugotowane więc nie musimy ich długo smażyć, tylko tak by złapały kolor. Ja i tak lubię bardziej przyrumienione z chrupiącą skórką.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Przepis na:

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 jajek
  • 100 g żółtego sera
  • pół pęczka szczypiorku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia
  • słodka papryka
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić. Jeśli macie sypką można ja ugotować na mleku będą kotleciki o wiele lepsze, ale to wersja obiadu na szybko.
  • 5 jajek gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i rozgniatamy.
  • Dodajemy jajko surowe, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, starty na tarce ser i przyprawiamy. Wszystko razem mieszamy z kaszą.
  • Formujemy w dłoniach nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    21
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…