w , , ,

Kotlety z bobu

Pyszne, warzywne kotlety z bobu z ziemniakami, cebulą i mozzarellą. Danie w sam raz na lato. Świetnie sprawdzają się np. jako dodatek do grillowanej ryby, ale mogą również stanowić fajną przekąskę lub samodzielne danie, w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw. Pomysł na to danie i przepis przesłała Joanna Kalaga – dziękuję Asiu za kolejny już fajny pomysł. Sam z pewnością je zrobię bo uwielbiam bób.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Kotlety z bobu
Składniki:
  • 1 kg bobu
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 garście tartego sera typu mozzarella
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
Sposób wykonania:
  • Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Następnie obieramy z łupinek.
  • Ziemniaki obieramy i również gotujemy w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w drobna kostkę przesmażamy do zeszklenia na oleju.
  • Teraz łączymy wszystkie składniki czyli wrzucamy bób, cebulę i ziemniaki do miski i blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz wrzucamy do środka ser. Mieszamy dokładnie i zwilżonymi wodą rękami formujemy małe kotleciki.
  • Kotlety panierujemy w mące jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z bobu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Bardzo ciekawa propozycja, nigdy takich nie jadłam, nie jestem amatorką bobu, ale na takie kotlety to bym się skusiła bez dwóch zdań 🙂 Super pomysł.