Potrzebne składniki
- 1 kg bobu
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 2 garście tartego sera typu mozzarella
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
Sposób wykonania
- Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Następnie obieramy z łupinek.
- Ziemniaki obieramy i również gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w drobna kostkę przesmażamy do zeszklenia na oleju.
- Teraz łączymy wszystkie składniki czyli wrzucamy bób, cebulę i ziemniaki do miski i blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz wrzucamy do środka ser. Mieszamy dokładnie i zwilżonymi wodą rękami formujemy małe kotleciki.
- Kotlety panierujemy w mące jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z bobu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Bardzo ciekawa propozycja, nigdy takich nie jadłam, nie jestem amatorką bobu, ale na takie kotlety to bym się skusiła bez dwóch zdań 🙂 Super pomysł.