Potrzebne składniki
- 1 kg bobu
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 2 garście tartego sera typu mozzarella
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
Sposób wykonania
- Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Następnie obieramy z łupinek.
- Ziemniaki obieramy i również gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w drobna kostkę przesmażamy do zeszklenia na oleju.
- Teraz łączymy wszystkie składniki czyli wrzucamy bób, cebulę i ziemniaki do miski i blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz wrzucamy do środka ser. Mieszamy dokładnie i zwilżonymi wodą rękami formujemy małe kotleciki.
- Kotlety panierujemy w mące jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z bobu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo ciekawa propozycja, nigdy takich nie jadłam, nie jestem amatorką bobu, ale na takie kotlety to bym się skusiła bez dwóch zdań 🙂 Super pomysł.