w , , ,

Kotlety z bobu



Pyszne, warzywne kotlety z bobu z ziemniakami, cebulą i mozzarellą. Danie w sam raz na lato. Świetnie sprawdzają się np. jako dodatek do grillowanej ryby, ale mogą również stanowić fajną przekąskę lub samodzielne danie, w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw. Pomysł na to danie i przepis przesłała Joanna Kalaga – dziękuję Asiu za kolejny już fajny pomysł. Sam z pewnością je zrobię bo uwielbiam bób.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Kotlety z bobu

Potrzebne składniki

  • 1 kg bobu
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 garście tartego sera typu mozzarella
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko, mąka i bułka tarta do panierowania

Sposób wykonania

  • Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Następnie obieramy z łupinek.
  • Ziemniaki obieramy i również gotujemy w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w drobna kostkę przesmażamy do zeszklenia na oleju.
  • Teraz łączymy wszystkie składniki czyli wrzucamy bób, cebulę i ziemniaki do miski i blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz wrzucamy do środka ser. Mieszamy dokładnie i zwilżonymi wodą rękami formujemy małe kotleciki.
  • Kotlety panierujemy w mące jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z bobu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Bardzo ciekawa propozycja, nigdy takich nie jadłam, nie jestem amatorką bobu, ale na takie kotlety to bym się skusiła bez dwóch zdań 🙂 Super pomysł.