Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

1

Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i miękkie kotlety drobiowe z dodatkiem masła i koperku lub pietruszki. Idealnie pasują do ziemniaków i zasmażanej marchewki, Szybkie danie tak naprawdę, a nie są to zwykłe kotlety. Nadają się świetnie na niedzielny obiad jak i na szybki obiad w środku tygodnia.

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 35 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 żółtka
  • 1 sucha bułka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 20 g masła
  • sól, pieprz
  • Do panierowania: 1 jajko, mąka, bułka tarta
  • Masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Bułkę namaczamy w mleku.
  2. Żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dodając sól i pieprz.
  3. Dokładamy do tego mięso, koperek i odciśniętą bułkę. Dokładnie wszystko wyrabiamy.
  4. Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, panierujemy w mące jajku i bułce tartej.
  5. Smażymy na złoto z obu stron na maśle klarowanym. Na początku warto na większym ogniu a po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy ogień i dosmażamy dłużej.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kotlety-pozarskie/
  • Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

    Dziś naprawdę coś pysznego. Jedliście kiedyś kotlety mielone z kurczaka z porem i orzecham…
  • Galaretka z kaczki

    Delikatna, klarowna i pełna aromatu galaretka z kaczki. Brzmi wykwintnie, no bo przecież t…
  • Sernik na zimno, gotowany

    Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się ud…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

Dziś naprawdę coś pysznego. Jedliście kiedyś kotlety mielone z kurczaka z porem i orzecham…