Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i miękkie kotlety drobiowe z dodatkiem masła i koperku lub pietruszki. Idealnie pasują do ziemniaków i zasmażanej marchewki, Szybkie danie tak naprawdę, a nie są to zwykłe kotlety. Nadają się świetnie na niedzielny obiad jak i na szybki obiad w środku tygodnia.
Jak wykonać przepis na - Kotlety pożarskieSkładniki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 żółtka
- 1 sucha bułka
- 300 ml mleka
- 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- 20 g masła
- sól (pieprz)
- Do panierowania: 1 jajko (mąka, bułka tarta)
- Masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
- Bułkę namaczamy w mleku.
- Żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dodając sól i pieprz.
- Dokładamy do tego mięso, koperek i odciśniętą bułkę. Dokładnie wszystko wyrabiamy.
- Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, panierujemy w mące jajku i bułce tartej.
- Smażymy na złoto z obu stron na maśle klarowanym. Na początku warto na większym ogniu a po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy ogień i dosmażamy dłużej.