Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

4 min. czytania
0
1
Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i miękkie kotlety drobiowe z dodatkiem masła i koperku lub pietruszki. Idealnie pasują do ziemniaków i zasmażanej marchewki, Szybkie danie tak naprawdę, a nie są to zwykłe kotlety. Nadają się świetnie na niedzielny obiad jak i na szybki obiad w środku tygodnia.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety pożarskie
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 żółtka
  • 1 sucha bułka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 20 g masła
  • sól (pieprz)
  • Do panierowania: 1 jajko (mąka, bułka tarta)
  • Masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
  • Bułkę namaczamy w mleku.
  • Żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dodając sól i pieprz.
  • Dokładamy do tego mięso, koperek i odciśniętą bułkę. Dokładnie wszystko wyrabiamy.
  • Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, panierujemy w mące jajku i bułce tartej.
  • Smażymy na złoto z obu stron na maśle klarowanym. Na początku warto na większym ogniu a po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy ogień i dosmażamy dłużej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety pożarskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite