Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

2 min. czytania
0
1
Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i miękkie kotlety drobiowe z dodatkiem masła i koperku lub pietruszki. Idealnie pasują do ziemniaków i zasmażanej marchewki, Szybkie danie tak naprawdę, a nie są to zwykłe kotlety. Nadają się świetnie na niedzielny obiad jak i na szybki obiad w środku tygodnia.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Przepis na:

Kotlety pożarskie

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 żółtka
  • 1 sucha bułka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 20 g masła
  • sól (pieprz)
  • Do panierowania: 1 jajko (mąka, bułka tarta)
  • Masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  • Bułkę namaczamy w mleku.
  • Żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dodając sól i pieprz.
  • Dokładamy do tego mięso, koperek i odciśniętą bułkę. Dokładnie wszystko wyrabiamy.
  • Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, panierujemy w mące jajku i bułce tartej.
  • Smażymy na złoto z obu stron na maśle klarowanym. Na początku warto na większym ogniu a po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy ogień i dosmażamy dłużej.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…