w , ,

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i miękkie kotlety drobiowe z dodatkiem masła i koperku lub pietruszki. Idealnie pasują do ziemniaków i zasmażanej marchewki, Szybkie danie tak naprawdę, a nie są to zwykłe kotlety. Nadają się świetnie na niedzielny obiad jak i na szybki obiad w środku tygodnia.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety pożarskie

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 żółtka
  • 1 sucha bułka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 20 g masła
  • sól (pieprz)
  • Do panierowania: 1 jajko (mąka, bułka tarta)
  • Masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania

  • Bułkę namaczamy w mleku.
  • Żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dodając sól i pieprz.
  • Dokładamy do tego mięso, koperek i odciśniętą bułkę. Dokładnie wszystko wyrabiamy.
  • Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, panierujemy w mące jajku i bułce tartej.
  • Smażymy na złoto z obu stron na maśle klarowanym. Na początku warto na większym ogniu a po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy ogień i dosmażamy dłużej.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety pożarskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze