Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 żółtka
- 1 sucha bułka
- 300 ml mleka
- 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- 20 g masła
- sól (pieprz)
- Do panierowania: 1 jajko (mąka, bułka tarta)
- Masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania
- Bułkę namaczamy w mleku.
- Żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dodając sól i pieprz.
- Dokładamy do tego mięso, koperek i odciśniętą bułkę. Dokładnie wszystko wyrabiamy.
- Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, panierujemy w mące jajku i bułce tartej.
- Smażymy na złoto z obu stron na maśle klarowanym. Na początku warto na większym ogniu a po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy ogień i dosmażamy dłużej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety pożarskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!