w , ,

Kotlety mielone z kurczaka



Lekkie, przynajmniej o wiele lżejsze od tradycyjnych mielonych z cebulą, kotlety mielone z kurczaka. Wychodzą naprawdę delikatne i aromatyczne. Masa mięsna ma tendencje do klejenia się do rąk więc spróbujcie namoczyć dłonie przed formowaniem, a nie dodawać więcej bułki. Można spokojnie do środka też dodać wasze ulubione ziółka np. natkę pietruszki czy bazylię. Idealne z ryżem czy kaszą i lekkim sosem lub z ziemniakami. Bardzo je lubię i polecam z czystym sumieniem, a i żołądki bardziej wrażliwe na pewno ucieszy taka odmiana, by nie mieć problemów jak Wiesław Paleta 🙂
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety mielone z kurczaka

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól (pieprz)
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób wykonania

  • Jajko roztrzepujemy widelcem z papryką i solą.
  • Kajzerkę porządnie odciskamy.
  • Łączymy mięso, kajzerkę, jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy sola i pieprzem i wyrabiamy dokładnie masę.
  • Formujemy okrągłe, płaskie kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na rumiano z obu stron.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone z kurczaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

 

A to na poprawę humoru:

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze