Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety mielone z kurczaka

Kotlety mielone z kurczaka

2 min. czytania
0
0
Lekkie, przynajmniej o wiele lżejsze od tradycyjnych mielonych z cebulą, kotlety mielone z kurczaka. Wychodzą naprawdę delikatne i aromatyczne. Masa mięsna ma tendencje do klejenia się do rąk więc spróbujcie namoczyć dłonie przed formowaniem, a nie dodawać więcej bułki. Można spokojnie do środka też dodać wasze ulubione ziółka np. natkę pietruszki czy bazylię. Idealne z ryżem czy kaszą i lekkim sosem lub z ziemniakami. Bardzo je lubię i polecam z czystym sumieniem, a i żołądki bardziej wrażliwe na pewno ucieszy taka odmiana, by nie mieć problemów jak Wiesław Paleta 🙂
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 30 min.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól (pieprz)
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Jajko roztrzepujemy widelcem z papryką i solą.
  • Kajzerkę porządnie odciskamy.
  • Łączymy mięso, kajzerkę, jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy sola i pieprzem i wyrabiamy dokładnie masę.
  • Formujemy okrągłe, płaskie kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na rumiano z obu stron.

 

A to na poprawę humoru:

  • Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. N…
  • Szafranowe tymbaliki z jajkiem

    Co to w ogóle są tymbaliki? To była moja pierwsza reakcja na ten pomysł. No dobrze, robimy…
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …