Kotlety mielone z kurczaka

4 min. czytania
0
0
Lekkie, przynajmniej o wiele lżejsze od tradycyjnych mielonych z cebulą, kotlety mielone z kurczaka. Wychodzą naprawdę delikatne i aromatyczne. Masa mięsna ma tendencje do klejenia się do rąk więc spróbujcie namoczyć dłonie przed formowaniem, a nie dodawać więcej bułki. Można spokojnie do środka też dodać wasze ulubione ziółka np. natkę pietruszki czy bazylię. Idealne z ryżem czy kaszą i lekkim sosem lub z ziemniakami. Bardzo je lubię i polecam z czystym sumieniem, a i żołądki bardziej wrażliwe na pewno ucieszy taka odmiana, by nie mieć problemów jak Wiesław Paleta 🙂
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety mielone z kurczaka
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól (pieprz)
  • olej lub oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Jajko roztrzepujemy widelcem z papryką i solą.
  • Kajzerkę porządnie odciskamy.
  • Łączymy mięso, kajzerkę, jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy sola i pieprzem i wyrabiamy dokładnie masę.
  • Formujemy okrągłe, płaskie kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na rumiano z obu stron.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone z kurczaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

 

A to na poprawę humoru:

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 26
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    31
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Gyros drobiowy w chlebku pita

    Ani przygotowanie gyrosu drobiowego, ani chlebków pita nie należy to trudnych zadań. Nie j…
  • Kurczak w sosie paprykowym

    Błyskawiczny i prosty obiad z charakterem - proszę bardzo kurczak w sosie paprykowym to id…