Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety mielone z kurczaka

Kotlety mielone z kurczaka

0

Lekkie, przynajmniej o wiele lżejsze od tradycyjnych mielonych z cebulą, kotlety mielone z kurczaka. Wychodzą naprawdę delikatne i aromatyczne. Masa mięsna ma tendencje do klejenia się do rąk więc spróbujcie namoczyć dłonie przed formowaniem, a nie dodawać więcej bułki. Można spokojnie do środka też dodać wasze ulubione ziółka np. natkę pietruszki czy bazylię. Idealne z ryżem czy kaszą i lekkim sosem lub z ziemniakami. Bardzo je lubię i polecam z czystym sumieniem, a i żołądki bardziej wrażliwe na pewno ucieszy taka odmiana, by nie mieć problemów jak Wiesław Paleta 🙂

Kotlety mielone z kurczaka

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Jajko roztrzepujemy widelcem z papryką i solą.
  2. Kajzerkę porządnie odciskamy.
  3. Łączymy mięso, kajzerkę, jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy sola i pieprzem i wyrabiamy dokładnie masę.
  4. Formujemy okrągłe, płaskie kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  5. Smażymy na rumiano z obu stron.

 

A to na poprawę humoru: