Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

2 min. czytania
0
0
Dziś naprawdę coś pysznego. Jedliście kiedyś kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami? Niesamowite połączenie wyrazistego pora z orzechami, dało efekt WOW. Delikatne mięso z kurczaka świetnie się komponuje z tymi dodatkami. Możemy podawać z frytkami lub ziemniakami w towarzystwie surówki. Pyszny obiadek i az się uśmiecha człowiek na ich widok. Koniecznie spróbujcie.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 mały por
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 1 jajko
  • namoczona w mleku bułka kajzerka
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól (pieprz ziołowy)
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Orzechy kroimy drobno i prażymy lekko na suchej patelni.
  • Pora kroimy bardzo drobno, mieszamy z mięsem, dodajemy jajko i dobrze odciśniętą bułkę. Wrzucamy orzechy, doprawiamy i wszystko dobrze wyrabiamy ręką. Jeśli będzie zbyt luźna masa możemy dodać trochę bułki tartej.
  • Formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…