Potrzebne składniki
- 600 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 mały por
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 1 jajko
- namoczona w mleku bułka kajzerka
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól (pieprz ziołowy)
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Orzechy kroimy drobno i prażymy lekko na suchej patelni.
- Pora kroimy bardzo drobno, mieszamy z mięsem, dodajemy jajko i dobrze odciśniętą bułkę. Wrzucamy orzechy, doprawiamy i wszystko dobrze wyrabiamy ręką. Jeśli będzie zbyt luźna masa możemy dodać trochę bułki tartej.
- Formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!