Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków owsianych
- 300 g kapusty kiszonej
- garść grzybów suszonych
- majeranek
- wędzona papryka
- sól (pieprz)
- 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Grzyby mielimy i wrzucamy do poszatkowanej przepłukanej kapusty. Gotujemy 15-20 min. Zostawiamy do wystudzenia i odcedzamy.
- Cebulę smażymy z czosnkiem i doprawiamy na końcu wędzoną papryką. Zostawiamy do wystudzenia.
- Mięso zagniatamy z jajkiem sola i pieprzem i resztą przypraw. Dodajemy kapustę, cebulę i płatki owsiane. Dokładnie wszystko wyrabiamy na gładką masę. Zostawiamy na kilka minut.
- Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!