Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami

0

Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami są ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnych mielonych. Delikatniejsze i wiele bardziej smaczne. Podawać możemy z ryżem lub ziemniakami. W zasadzie nie potrzeba do nich jakiegoś sosu ale z grzybowym smakują wyśmienicie. Świeża surówka i mamy wspaniały obiad, a przy okazji każdy spyta - a co to?

Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 300 g kapusty kiszonej
  • garść grzybów suszonych
  • majeranek
  • wędzona papryka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Grzyby mielimy i wrzucamy do poszatkowanej przepłukanej kapusty. Gotujemy 15-20 min. Zostawiamy do wystudzenia i odcedzamy.
  2. Cebulę smażymy z czosnkiem i doprawiamy na końcu wędzoną papryką. Zostawiamy do wystudzenia.
  3. Mięso zagniatamy z jajkiem sola i pieprzem i resztą przypraw. Dodajemy kapustę, cebulę i płatki owsiane. Dokładnie wszystko wyrabiamy na gładką masę. Zostawiamy na kilka minut.
  4. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.