w , , ,

Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami



Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami są ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnych mielonych. Delikatniejsze i wiele bardziej smaczne. Podawać możemy z ryżem lub ziemniakami. W zasadzie nie potrzeba do nich jakiegoś sosu ale z grzybowym smakują wyśmienicie. Świeża surówka i mamy wspaniały obiad, a przy okazji każdy spyta - a co to?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 300 g kapusty kiszonej
  • garść grzybów suszonych
  • majeranek
  • wędzona papryka
  • sól (pieprz)
  • 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Grzyby mielimy i wrzucamy do poszatkowanej przepłukanej kapusty. Gotujemy 15-20 min. Zostawiamy do wystudzenia i odcedzamy.
  • Cebulę smażymy z czosnkiem i doprawiamy na końcu wędzoną papryką. Zostawiamy do wystudzenia.
  • Mięso zagniatamy z jajkiem sola i pieprzem i resztą przypraw. Dodajemy kapustę, cebulę i płatki owsiane. Dokładnie wszystko wyrabiamy na gładką masę. Zostawiamy na kilka minut.
  • Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze