Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety z kurczaka panierowane w orzechach

Kotlety z kurczaka panierowane w orzechach

2 min. czytania
0
0
Banalny przepis, szybki i prosty na pyszne kotlety z kurczaka panierowane w orzechach. Mimo, że mnie coś trafiało jak miałem posiekać te wszystkie orzechy, a wyskakiwały mi na wszystkie strony uciekając przed nożem, to i tak było warto. Później dopiero wpadłem na pomysł że można było użyć folii i tłuczka by je rozdrobnić, ale było już za późno. Uwielbiam połączenie orzechów z papryką. Kurczaka jeśli nie będziecie za długo trzymać na patelni będzie soczysty i bialutki. Wystarczy do uzyskania złotej barwy z obu stron potrzymać na patelni zdjąć na ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Idealne z surówką i frytkami.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 20 min.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1,5 szklanki orzechów ziemnych (niesolonych)
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy i kroimy po skosie tworząc mniej więcej 1 cm kotlety. Solimy i pieprzymy z obu stron.
  • Orzechy siekamy zostawiając 1/4 posiekanych na większe kawałki a resztę na drobne. Wsypujemy na głęboki talerz i łączymy z bułką.
  • Jajka roztrzepujemy z papryką.
  • Kotlety obtaczamy w jajku a następnie w panierce orzechowej. Dociskając lekko panierkę. Jeśli nie chce się wiązać możemy ponowić czynność obtaczając jeszcze raz delikatnie w jajku i panierce.
  • Smażymy na oleju po każdej stronie do uzyskania złotej barwy.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …