Kotlety grzybowe z żółciaka siarkowego

Kosą po patelni
Kotlety grzybowe z żółciaka siarkowego? Pewnie wielu z Was myśli teraz, a co to za dziwna rzecz. Szerszy opis znajdziecie poniżej. Żółciak to grzyb, a w zasadzie pasożyt rosnący na drzewach. Mało kto wpada na pomysł by go zbierać chociaż np po wysuszeniu jest świetny jako podpałka. Można go też jednak jeść jednak trzeba uważać. Grzyby muszą być zbierane tylko młode. Koniecznie przed smażeniem trzeba je też przepłukać i podgotować a wodę z gotowania zlać. Na takie pomysły jadania siarkowych grzybów wpada czasem mój tata Karol Kosiński. Dzięki za przepis, a kotleciki pyszne i skoro pisze dalej to żyję.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety grzybowe z żółciaka siarkowego

Potrzebne składniki

  • 500 g żółciaka siarkowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 kajzerka
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Sposób wykonania

  • Żółciaka myjemy dokładnie i gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżeczka) ok. 15 minut. Wodę z gotowania wylewamy.
  • W tym czasie cebulę, drobno posiekaną, przesmażamy na oleju i studzimy.
  • Pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy.
  • Kajzerkę moczymy w wodzie.
  • Do wysokiego naczynia przekładamy przestudzonego żółciaka, dodajemy przestudzoną cebulkę i odciśniętą bułkę wszystko blendujemy, ale nie za mocno - ma wyjść coś takiego jak na zdjęciu poniżej.
  • Dodajemy jajko sól i pieprz oraz posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, na złoty kolor z obu stron.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety grzybowe z żółciaka siarkowego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

 

Żółciak siarkowy – Jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu. Polega ono na płukaniu, obgotowaniu i odlaniu wody. Dopiero tak przygotowane grzyby można dalej przetwarzać (np. smażyć). Surowe owocniki są trujące, starsze są niejadalne nawet po obróbce termicznej. Podejrzewa się, że żółciaki rosnące na cisach są trujące, nie zostało to jednak udowodnione. Owocniki jednoroczne, pojawiają się głównie w maju i czerwcu. Zazwyczaj występuje w parkach, na przydrożnych drzewach, w sadach i ogrodach. W lasach jest rzadszy. Występuje głównie na drzewach liściastych, na drzewach iglastych bardzo rzadko. Najczęściej atakuje dęby, brzozy, wierzby i drzewa owocowe.

Źródło – Wikipedia https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82ciak_siarkowy

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze