Trochę inna forma podania tradycyjnego dania polskiego. Schabowy z jajkiem i papryką z sosem z pomidorów i serem, powinien być miłą odmianą na naszych talerzach. Podane z tłuczonymi lub młodymi ziemniaczkami nie dość że wygląda super, to smak jest pełny i bogaty. W zasadzie nie musimy do tego nawet dodawać surówki, ale jakiś grzybek marynowany by się przydał. Postarajcie się by żółtko zostało płynne, będzie dodatkowy efekt smakowy i wizualny na talerzu.
Jak wykonać przepis na - Kotlet schabowy z jajkiem i paprykąPotrzebne składniki
- 500 g schabu bez kości
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie pomidory
- 6 jajek
- 4 grube plastry sera żółtego
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól (pieprz)
- 1 łyżka masła i trochę oleju do smażenia.
Sposób wykonania
- Mięso na kotlety dzielimy na 4 części. Każdą część rozbijamy, jak na tradycyjny kotlet schabowy. Solimy i pieprzymy mięso z obu stron. Roztrzepujemy dwa jajka na głębokim talerzu, maczamy w nim kotlety i panierujemy bułką tartą.
- Smażymy kotlety na maśle z olejem na lekko złoty kolor z obu stron. Zdejmujemy z patelni.
- Na tej samej patelni przesmażamy drobno pokrojoną paprykę z obranymi i drobno pokrojonymi pomidorami dodając bazylię, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Układamy kotlety na patelni, smarujemy je warstwą warzyw, nakładamy na wierzch ser i podlewamy lekko wodą.
- Na drugiej patelni na maśle podsmażamy 4 jajka, jak na sadzone ale tylko tak by się ścięły od dołu, by można było je przenieść na kotlet. Układamy je na kotletach. Solimy i pieprzymy lekko z wierzchu. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu, aż białko jajek nam się zetnie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlet schabowy z jajkiem i papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: