Kosą po patelni Przepisy Mięso Kotlet schabowy z jajkiem i papryką

Kotlet schabowy z jajkiem i papryką

3 min. czytania
1
0
Trochę inna forma podania tradycyjnego dania polskiego. Schabowy z jajkiem i papryką z sosem z pomidorów i serem, powinien być miłą odmianą na naszych talerzach. Podane z tłuczonymi lub młodymi ziemniaczkami nie dość że wygląda super, to smak jest pełny i bogaty. W zasadzie nie musimy do tego nawet dodawać surówki, ale jakiś grzybek marynowany by się przydał. Postarajcie się by żółtko zostało płynne, będzie dodatkowy efekt smakowy i wizualny na talerzu.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie pomidory
  • 6 jajek
  • 4 grube plastry sera żółtego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka masła i trochę oleju do smażenia.

Sposób wykonania:

  • Mięso na kotlety dzielimy na 4 części. Każdą część rozbijamy, jak na tradycyjny kotlet schabowy. Solimy i pieprzymy mięso z obu stron. Roztrzepujemy dwa jajka na głębokim talerzu, maczamy w nim kotlety i panierujemy bułką tartą.
  • Smażymy kotlety na maśle z olejem na lekko złoty kolor z obu stron. Zdejmujemy z patelni.
  • Na tej samej patelni przesmażamy drobno pokrojoną paprykę z obranymi i drobno pokrojonymi pomidorami dodając bazylię, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Układamy kotlety na patelni, smarujemy je warstwą warzyw, nakładamy na wierzch ser i podlewamy lekko wodą.
  • Na drugiej patelni na maśle podsmażamy 4 jajka, jak na sadzone ale tylko tak by się ścięły od dołu, by można było je przenieść na kotlet. Układamy je na kotletach. Solimy i pieprzymy lekko z wierzchu. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu, aż białko jajek nam się zetnie.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …