Idealne jako przekąska na grill lub przyjęcie kotleciki z brokułów i sera żółtego. Świetnie smakują jeśli dodamy jako część sera parmezan. Delikatne, miękkie i aromatyczne kotleciki. Można je również przygotować z użyciem sera typu feta. Podajemy na zimno lub na ciepło. Świetny dodatek do mięs, lub jako osobny smakołyk w towarzystwie sałatki z rukoli. Kotleciki na zdjęciu zajadałem u Iwony Grochowskiej - były pyszne i dzięki Jej uprzejmości macie ten świetny przepis.
Jak wykonać przepis na - Kotleciki z brokułów i seraPotrzebne składniki
- 1 brokuł
- 1 szklanka tartego żółtego sera najlepiej pomieszane dwa gatunki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól (pieprz do smaku)
- opcjonalnie jakaś zielenina do środka koperek lub pietruszka
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Wyjmujemy studzimy i drobno siekamy.
- Cebulę kroimy drobno a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie do zeszklenia cebuli. Również studzimy i dodajemy do brokuła.
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jak kotlety mielone.
- Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron przez chwilę na oliwie. Nie smażcie zbyt długo wystarczy, że jajko z bułką się zetnie, a ser delikatnie podgrzeje i zmięknie.
- Odkładamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotleciki z brokułów i sera wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: