Kosą po patelni Przepisy Grill Kotleciki z brokułów i sera

Kotleciki z brokułów i sera

2 min. czytania
0
0
Idealne jako przekąska na grill lub przyjęcie kotleciki z brokułów i sera żółtego. Świetnie smakują jeśli dodamy jako część sera parmezan. Delikatne, miękkie i aromatyczne kotleciki. Można je również przygotować z użyciem sera typu feta. Podajemy na zimno lub na ciepło. Świetny dodatek do mięs, lub jako osobny smakołyk w towarzystwie sałatki z rukoli. Kotleciki na zdjęciu zajadałem u Iwony Grochowskiej - były pyszne i dzięki Jej uprzejmości macie ten świetny przepis.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Przepis na:

Kotleciki z brokułów i sera

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka tartego żółtego sera najlepiej pomieszane dwa gatunki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól (pieprz do smaku)
  • opcjonalnie jakaś zielenina do środka koperek lub pietruszka
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Wyjmujemy studzimy i drobno siekamy.
  • Cebulę kroimy drobno a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie do zeszklenia cebuli. Również studzimy i dodajemy do brokuła.
  • Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jak kotlety mielone.
  • Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron przez chwilę na oliwie. Nie smażcie zbyt długo wystarczy, że jajko z bułką się zetnie, a ser delikatnie podgrzeje i zmięknie.
  • Odkładamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 11
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    13
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …