Kosą po patelni Przepisy Grill Kotleciki z brokułów i sera

Kotleciki z brokułów i sera

0

Idealne jako przekąska na grill lub przyjęcie kotleciki z brokułów i sera żółtego. Świetnie smakują jeśli dodamy jako część sera parmezan. Delikatne, miękkie i aromatyczne kotleciki. Można je również przygotować z użyciem sera typu feta. Podajemy na zimno lub na ciepło. Świetny dodatek do mięs, lub jako osobny smakołyk w towarzystwie sałatki z rukoli. Kotleciki na zdjęciu zajadałem u Iwony Grochowskiej - były pyszne i dzięki Jej uprzejmości macie ten świetny przepis.

Kotleciki z brokułów i sera

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka tartego żółtego sera najlepiej pomieszane dwa gatunki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie jakaś zielenina do środka koperek lub pietruszka
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Wyjmujemy studzimy i drobno siekamy.
  2. Cebulę kroimy drobno a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie do zeszklenia cebuli. Również studzimy i dodajemy do brokuła.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jak kotlety mielone.
  4. Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron przez chwilę na oliwie. Nie smażcie zbyt długo wystarczy, że jajko z bułką się zetnie, a ser delikatnie podgrzeje i zmięknie.
  5. Odkładamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu.
  • Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

    Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…