w , , ,

Kotleciki z brokułów i sera

Idealne jako przekąska na grill lub przyjęcie kotleciki z brokułów i sera żółtego. Świetnie smakują jeśli dodamy jako część sera parmezan. Delikatne, miękkie i aromatyczne kotleciki. Można je również przygotować z użyciem sera typu feta. Podajemy na zimno lub na ciepło. Świetny dodatek do mięs, lub jako osobny smakołyk w towarzystwie sałatki z rukoli. Kotleciki na zdjęciu zajadałem u Iwony Grochowskiej - były pyszne i dzięki Jej uprzejmości macie ten świetny przepis.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Kotleciki z brokułów i sera
Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka tartego żółtego sera najlepiej pomieszane dwa gatunki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól (pieprz do smaku)
  • opcjonalnie jakaś zielenina do środka koperek lub pietruszka
  • oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Wyjmujemy studzimy i drobno siekamy.
  • Cebulę kroimy drobno a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie do zeszklenia cebuli. Również studzimy i dodajemy do brokuła.
  • Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jak kotlety mielone.
  • Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron przez chwilę na oliwie. Nie smażcie zbyt długo wystarczy, że jajko z bułką się zetnie, a ser delikatnie podgrzeje i zmięknie.
  • Odkładamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotleciki z brokułów i sera wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze