Potrzebne składniki
- 1 brokuł
- 1 szklanka tartego żółtego sera najlepiej pomieszane dwa gatunki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól (pieprz do smaku)
- opcjonalnie jakaś zielenina do środka koperek lub pietruszka
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Wyjmujemy studzimy i drobno siekamy.
- Cebulę kroimy drobno a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie do zeszklenia cebuli. Również studzimy i dodajemy do brokuła.
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jak kotlety mielone.
- Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron przez chwilę na oliwie. Nie smażcie zbyt długo wystarczy, że jajko z bułką się zetnie, a ser delikatnie podgrzeje i zmięknie.
- Odkładamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotleciki z brokułów i sera wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!