Kosą po patelni Przepisy Grill Kotleciki z brokułów i sera

Kotleciki z brokułów i sera

2 min. czytania
0
0
Idealne jako przekąska na grill lub przyjęcie kotleciki z brokułów i sera żółtego. Świetnie smakują jeśli dodamy jako część sera parmezan. Delikatne, miękkie i aromatyczne kotleciki. Można je również przygotować z użyciem sera typu feta. Podajemy na zimno lub na ciepło. Świetny dodatek do mięs, lub jako osobny smakołyk w towarzystwie sałatki z rukoli. Kotleciki na zdjęciu zajadałem u Iwony Grochowskiej - były pyszne i dzięki Jej uprzejmości macie ten świetny przepis.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 35 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka tartego żółtego sera najlepiej pomieszane dwa gatunki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól (pieprz do smaku)
  • opcjonalnie jakaś zielenina do środka koperek lub pietruszka
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Wyjmujemy studzimy i drobno siekamy.
  • Cebulę kroimy drobno a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie do zeszklenia cebuli. Również studzimy i dodajemy do brokuła.
  • Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jak kotlety mielone.
  • Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron przez chwilę na oliwie. Nie smażcie zbyt długo wystarczy, że jajko z bułką się zetnie, a ser delikatnie podgrzeje i zmięknie.
  • Odkładamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…