Kosą po patelni Przepisy Grill Kotleciki z brokułów i sera

Kotleciki z brokułów i sera

0

Idealne jako przekąska na grill lub przyjęcie kotleciki z brokułów i sera żółtego. Świetnie smakują jeśli dodamy jako część sera parmezan. Delikatne, miękkie i aromatyczne kotleciki. Można je również przygotować z użyciem sera typu feta. Podajemy na zimno lub na ciepło. Świetny dodatek do mięs, lub jako osobny smakołyk w towarzystwie sałatki z rukoli. Kotleciki na zdjęciu zajadałem u Iwony Grochowskiej - były pyszne i dzięki Jej uprzejmości macie ten świetny przepis.

Kotleciki z brokułów i sera

Kotleciki z brokułów i sera

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 35 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka tartego żółtego sera najlepiej pomieszane dwa gatunki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie jakaś zielenina do środka koperek lub pietruszka
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Wyjmujemy studzimy i drobno siekamy.
  2. Cebulę kroimy drobno a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oliwie do zeszklenia cebuli. Również studzimy i dodajemy do brokuła.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jak kotlety mielone.
  4. Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron przez chwilę na oliwie. Nie smażcie zbyt długo wystarczy, że jajko z bułką się zetnie, a ser delikatnie podgrzeje i zmięknie.
  5. Odkładamy usmażone kotlety na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kotleciki-z-brokulow-i-sera/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grill

Zobacz też

Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami

Kogucie grzebienie drożdżowe z nadzieniem budyniowo-gruszkowym, są mięciutkie, pachnące i …