Koszyczki z ciasta francuskiego na śniadanie

5 min. czytania
2
1
Takie koszyczki z ciasta francuskiego z serem, szynką, szpinakiem, pomidorkami to naprawdę niezwykle pyszne śniadanko. Tak, wiem w tygodniu lecąc do pracy pewnie się nie da takiego czegoś przygotować, jednak w niedzielę? Wystarczy wstać kilka minut wcześniej i można swoją połówkę zaskoczyć czymś takim, podanym z kawą do łóżka. Dobra mieliśmy rocznicę, więc trzeba było się postarać, a jak na blogera kulinarnego przystało trzeba było w ten sposób. Na obiad było odgrzewane spaghetti, tak więc to tylko przebłysk poranny, a potem czar prysł. Oliwki i ser kozi fajnie się zgrywają z reszta i dodają wyraźnych smaków, jak macie gdzieś pod ręką to użyjcie, a jak nie to wyrazisty pleśniowy też będzie super. Delikatne, aromatyczne i naprawdę smaczne, a do tego cieszy oko.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 8 porcji
Jak wykonać przepis na – Koszyczki z ciasta francuskiego
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 plasterki szynki
  • 1 spora garść liści szpinaku
  • 8 oliwek
  • ser kozi lub pleśniowy
  • ser żółty tarty do posypania
  • 1 jajko
  • pieprz (sól, bazylia)
  • 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:
  • Ciasto dzielimy na 8 równych części i wykładamy nim wysmarowane wcześniej masłem, otwory w formie do pieczenia muffinek. Jeśli rogi kwadratów będą wystawać, to się nie przejmujemy za bardzo.
  • W miseczce roztrzepujemy jajko, solimy , pieprzymy i dodajemy bazylię lub inne zioło, jakie nam odpowiada.
  • Pędzelkiem rozprowadzamy jajko po cieście wewnątrz i na brzegach, a jak coś zostanie to wlewamy po trochu jajko na dno każdego z koszyczków z ciastem.
  • Umyte liście szpinaku układamy na dnie i brzegach.
  • Kroimy drobno szynkę i równomiernie rozkładamy po koszyczkach.
  • Ser kozi lu pleśniowy kroimy w półcentymetrową kostkę i wkładamy po 4 -5 kostek do każdego koszyczka.
  • Dokładamy posiekane oliwki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  • Całość posypujemy tartym serem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Koszyczki z ciasta francuskiego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 56
  •  
  • 117
  •  
  •  
  •  
    173
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
posmakujto!
1 rok temu

Zjadłabym! I to nie jeden :))

Konesso.pl
1 rok temu

Wyglądają smakowicie 🙂 Do tego filiżanka gorącej kawy i jest wszystko co potrzeba do idealnego śniadania 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).