Takie koszyczki z ciasta francuskiego z serem, szynką, szpinakiem, pomidorkami to naprawdę niezwykle pyszne śniadanko. Tak, wiem w tygodniu lecąc do pracy pewnie się nie da takiego czegoś przygotować, jednak w niedzielę? Wystarczy wstać kilka minut wcześniej i można swoją połówkę zaskoczyć czymś takim, podanym z kawą do łóżka. Dobra mieliśmy rocznicę, więc trzeba było się postarać, a jak na blogera kulinarnego przystało trzeba było w ten sposób. Na obiad było odgrzewane spaghetti, tak więc to tylko przebłysk poranny, a potem czar prysł. Oliwki i ser kozi fajnie się zgrywają z reszta i dodają wyraźnych smaków, jak macie gdzieś pod ręką to użyjcie, a jak nie to wyrazisty pleśniowy też będzie super. Delikatne, aromatyczne i naprawdę smaczne, a do tego cieszy oko.
Jak wykonać przepis na – Koszyczki z ciasta francuskiegoPotrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 plasterki szynki
- 1 spora garść liści szpinaku
- 8 oliwek
- ser kozi lub pleśniowy
- ser żółty tarty do posypania
- 1 jajko
- pieprz (sól, bazylia)
- 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania
- Ciasto dzielimy na 8 równych części i wykładamy nim wysmarowane wcześniej masłem, otwory w formie do pieczenia muffinek. Jeśli rogi kwadratów będą wystawać, to się nie przejmujemy za bardzo.
- W miseczce roztrzepujemy jajko, solimy , pieprzymy i dodajemy bazylię lub inne zioło, jakie nam odpowiada.
- Pędzelkiem rozprowadzamy jajko po cieście wewnątrz i na brzegach, a jak coś zostanie to wlewamy po trochu jajko na dno każdego z koszyczków z ciastem.
- Umyte liście szpinaku układamy na dnie i brzegach.
- Kroimy drobno szynkę i równomiernie rozkładamy po koszyczkach.
- Ser kozi lu pleśniowy kroimy w półcentymetrową kostkę i wkładamy po 4 -5 kostek do każdego koszyczka.
- Dokładamy posiekane oliwki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Całość posypujemy tartym serem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Koszyczki z ciasta francuskiego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Zjadłabym! I to nie jeden :))
Wyglądają smakowicie 🙂 Do tego filiżanka gorącej kawy i jest wszystko co potrzeba do idealnego śniadania 🙂