Kosą po patelni Przepisy Koszyczki z ciasta francuskiego na śniadanie

Koszyczki z ciasta francuskiego na śniadanie

3 min. czytania
1
1
Takie koszyczki z ciasta francuskiego z serem, szynką, szpinakiem, pomidorkami to naprawdę niezwykle pyszne śniadanko. Tak, wiem w tygodniu lecąc do pracy pewnie się nie da takiego czegoś przygotować, jednak w niedzielę? Wystarczy wstać kilka minut wcześniej i można swoją połówkę zaskoczyć czymś takim, podanym z kawą do łóżka. Dobra mieliśmy rocznicę, więc trzeba było się postarać, a jak na blogera kulinarnego przystało trzeba było w ten sposób. Na obiad było odgrzewane spaghetti, tak więc to tylko przebłysk poranny, a potem czar prysł. Oliwki i ser kozi fajnie się zgrywają z reszta i dodają wyraźnych smaków, jak macie gdzieś pod ręką to użyjcie, a jak nie to wyrazisty pleśniowy też będzie super. Delikatne, aromatyczne i naprawdę smaczne, a do tego cieszy oko.
Ilość porcji – 8 porcji
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 25 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 plasterki szynki
  • 1 spora garść liści szpinaku
  • 8 oliwek
  • ser kozi lub pleśniowy
  • ser żółty tarty do posypania
  • 1 jajko
  • pieprz (sól, bazylia)
  • 1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:

  • Ciasto dzielimy na 8 równych części i wykładamy nim wysmarowane wcześniej masłem, otwory w formie do pieczenia muffinek. Jeśli rogi kwadratów będą wystawać, to się nie przejmujemy za bardzo.
  • W miseczce roztrzepujemy jajko, solimy , pieprzymy i dodajemy bazylię lub inne zioło, jakie nam odpowiada.
  • Pędzelkiem rozprowadzamy jajko po cieście wewnątrz i na brzegach, a jak coś zostanie to wlewamy po trochu jajko na dno każdego z koszyczków z ciastem.
  • Umyte liście szpinaku układamy na dnie i brzegach.
  • Kroimy drobno szynkę i równomiernie rozkładamy po koszyczkach.
  • Ser kozi lu pleśniowy kroimy w półcentymetrową kostkę i wkładamy po 4 -5 kostek do każdego koszyczka.
  • Dokładamy posiekane oliwki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  • Całość posypujemy tartym serem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…