Jadłem dotychczas kopce kreta robione przez różne osoby zazwyczaj wykonane z przepisu z pudełka na którym była instrukcja jak wymieszać proszki załączone w opakowaniu. Jak to zwykle z ciastami z pudełka bywa, okazuje się, że wykonanie tego ciasta samemu, jest niezwykle proste. Zazwyczaj tez w środku był jakiś cięższy krem, więc postanowiłem zrobić go z bitą śmietaną. Dobrze schłodzona i ubita nie powinna opaść pod ciężarem pokruszonego ciasta i jak się okazało nie opada. Ciasto jest mocno czekoladowe i pyszne, jak również niezwykle efektowne. Nigdy go wcześniej nie robiłem więc jak na pierwszą próbę uważam, że wyszło ok. Przepraszam za jakość zdjęcia ale robione już na stole wieczorem w pośpiechu zanim nie zniknęło. Może zrobicie i podeślecie jakieś ładniejsze?
Jak wykonać przepis na – Kopiec kretaPotrzebne składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 g masła
- 1 tabliczka czekolady (rodzaj zależnie jaki lubicie, ja użyłem gorzkiej)
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Do środka
- 3 banany
- sok z połowy cytryny
- 750 ml zimnej śmietany 30-36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
Sposób wykonania
- Masło rozpuściłem w rondelku z mlekiem i czekoladą do ciasta, mieszałem by nie doprowadzić do wrzenia i pilnowałem stopnia podgrzania zestawiając co jakiś czas z palnika. Jak składniki się połączyły, odstawiłem do wystudzenia.
- Jajka wbiłem do miski, dodałem cukier i cukier wanilinowy i dokładnie zmiksowałem aż masa stała się puszysta.
- Dodawałem powoli wystudzone masło z mlekiem i czekoladą i mieszałem rózgą.
- Wymieszałem sypkie składniki ze sobą czyli mąką, proszek do pieczenia i kakao. Dodawałem je partiami do masy mieszając rózgą do całkowitego połączenia składników.
- Ciasto przelałem do formy tortowej wysmarowanej masłem o średnicy 24 cm. i upiekłem w piekarniku grzanie góra-dół bez termoobiegu w 180 stopniach przez 50 min. do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wyjąłem i wystudziłem.
- Z góry ciasta ściąłem wierzch, zostawiając mniej więcej 3 cm wysokości placek. wydłubałem ze środka miękkie ciasto, zostawiając brzegi i spód na grubość ok. 1 cm. To co wyjąłem z ciasta pokruszyłem w palcach i zostawiłem na koniec do posypania.
- Zimną śmietanę ubiłem w misce mikserem z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Dodałem pod koniec startą na tarce czekoladę i wymieszałem delikatnie.
- Na dnie ciasta ułożyłem obrane i pokrojone na pół banany. Skropiłem je sokiem z cytryny i wyłożyłem na wierch całą śmietanę, tworząc charakterystyczny kształt kopca.
- Posypałem wszystko pokruszonym ciastem tak by zakryło całą białą część (jak wam zabraknie ciasta możecie użyć też ścięty blat z wierzchu).
- Ciasto wstawiłem na 2 godziny do lodówki. Robiłem je mniej więcej 1,5 godziny zniknęło w 15 min. i były prośby o drugi kawałek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kopiec kreta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: