Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Kopiec kreta z bitą śmietaną

Kosą po patelni 4 maja 2020
Jadłem dotychczas kopce kreta robione przez różne osoby zazwyczaj wykonane z przepisu z pudełka na którym była instrukcja jak wymieszać proszki załączone w opakowaniu. Jak to zwykle z ciastami z pudełka bywa, okazuje się, że wykonanie tego ciasta samemu, jest niezwykle proste. Zazwyczaj tez w środku był jakiś cięższy krem, więc postanowiłem zrobić go z bitą śmietaną. Dobrze schłodzona i ubita nie powinna opaść pod ciężarem pokruszonego ciasta i jak się okazało nie opada. Ciasto jest mocno czekoladowe i pyszne, jak również niezwykle efektowne. Nigdy go wcześniej nie robiłem więc jak na pierwszą próbę uważam, że wyszło ok. Przepraszam za jakość zdjęcia ale robione już na stole wieczorem w pośpiechu zanim nie zniknęło. Może zrobicie i podeślecie jakieś ładniejsze?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na – Kopiec kreta

Potrzebne składniki

Ciasto czekoladowe

  • 100 g masła
  • 1 tabliczka czekolady (rodzaj zależnie jaki lubicie, ja użyłem gorzkiej)
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Do środka

  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 750 ml zimnej śmietany 30-36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Sposób wykonania

  • Masło rozpuściłem w rondelku z mlekiem i czekoladą do ciasta, mieszałem by nie doprowadzić do wrzenia i pilnowałem stopnia podgrzania zestawiając co jakiś czas z palnika. Jak składniki się połączyły, odstawiłem do wystudzenia.
  • Jajka wbiłem do miski, dodałem cukier i cukier wanilinowy i dokładnie zmiksowałem aż masa stała się puszysta.
  • Dodawałem powoli wystudzone masło z mlekiem i czekoladą i mieszałem rózgą.
  • Wymieszałem sypkie składniki ze sobą czyli mąką, proszek do pieczenia i kakao. Dodawałem je partiami do masy mieszając rózgą do całkowitego połączenia składników.
  • Ciasto przelałem do formy tortowej wysmarowanej masłem o średnicy 24 cm. i upiekłem w piekarniku grzanie góra-dół bez termoobiegu w 180 stopniach przez 50 min. do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wyjąłem i wystudziłem.
  • Z góry ciasta ściąłem wierzch, zostawiając mniej więcej 3 cm wysokości placek. wydłubałem ze środka miękkie ciasto, zostawiając brzegi i spód na grubość ok. 1 cm. To co wyjąłem z ciasta pokruszyłem w palcach i zostawiłem na koniec do posypania.
  • Zimną śmietanę ubiłem w misce mikserem z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Dodałem pod koniec startą na tarce czekoladę i wymieszałem delikatnie.
  • Na dnie ciasta ułożyłem obrane i pokrojone na pół banany. Skropiłem je sokiem z cytryny i wyłożyłem na wierch całą śmietanę, tworząc charakterystyczny kształt kopca.
  • Posypałem wszystko pokruszonym ciastem tak by zakryło całą białą część (jak wam zabraknie ciasta możecie użyć też ścięty blat z wierzchu).
  • Ciasto wstawiłem na 2 godziny do lodówki. Robiłem je mniej więcej 1,5 godziny zniknęło w 15 min. i były prośby o drugi kawałek.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kopiec kreta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi banany, bita śmietana, ciasto, cytryna, czekolada, kopiec kreta, słodkie
Kosą po patelni 4 maja 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Obiad z pudełka – czy catering na zamówienie jest dla każdego?
Następny wpis Czym charakteryzuje się kuchnia meksykańska?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Sernik puszysty jak chmurka

Kurczak po chińsku

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?