Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Kolorowa babka piaskowa na oleju

Kolorowa babka piaskowa na oleju

0

Zwykłe dwukolorowe babki piaskowe już nam się znudziły, więc powstała kolorowa babka piaskowa na oleju. Szybka w przygotowaniu, smaczna i ciekawy widok na talerzu, intrygujący jedzących nowymi kolorami. Idealne ciasto jeśli nie mamy dużo czasu a zapowiedzieli nam się goście, że wpadną wieczorem, a jest wolna od handlu niedziela i w domu kończy się masło. Babka na zdjęciu w wykonaniu mojej siostry Ani - dziękuję.

Kolorowa babka piaskowa na oleju

Kolorowa babka piaskowa na oleju

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżka kakao i barwniki spożywcze do uzyskania kolorów
  • aromat waniliowy
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Sposób przygotowania

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej i dalej ucieramy. Dodajemy aromat i skórkę.
  2. Mieszamy wszystkie suche składniki i wsypujemy partiami do masy z jajek delikatnie mieszając.
  3. Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy uzyskać kolorów. Tu działa już nasza fantazja możemy poszaleć. Każdą część zabarwiamy osobno delikatnie mieszając.
  4. Ciasto wlewamy ostrożnie kolejno kolorami do wysmarowanej tłuszczem formy.
  5. Pieczemy w 170 stopniach 45 minut sprawdzając patyczkiem.
  6. Po upieczeniu możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kolorowa-babka-piaskowa-na-oleju/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…