Potrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 300 g wołowiny
- 200 g wieprzowiny
- 100 g baraniny
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól (pieprz)
Rosół:
- 500 g kości wołowych
- włoszczyzna (do rosołu)
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Mięso oczyszczamy ze ścięgien i błon i mielimy. Mieszamy dokładnie przyprawiając majerankiem, solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wodę i mieszamy.
- Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy małą szklanką kółka. Nakładamy do środka mięso i zlepiamy pierożki.
- Gotujemy bulion na kościach wołowych z ziemniakiem pokrojonym w kostkę, marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy liście laurowe, ziele, sól i pieprz oraz opaloną nad ogniem cebulę. Rosół gotujemy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
- Gdy warzywa w rosole zmiękną, wrzucamy kołduny i gotujemy 4 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kołduny w rosole wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.