Kosą po patelni Przepisy Mięso Kołduny w rosole

Kołduny w rosole

3 min. czytania
0
0
Kołduny w rosole to potrawa litewska. U mnie w domu często się pojawiała bo rodzina moja tam akurat ma korzenie. Koniecznie robione na tłustszych kawałkach mięs i koniecznie z baraniną - wszystkie inne są oszukane, ale jak nie macie to trudno. Pierogi podajemy zalane rosołem, w którym je gotowaliśmy. Musicie zwrócić uwagę by były dokładnie zlepione, by nie otwierały się w trakcie gotowania. Cały ich urok polega na tym że tłuszcz z mięsa pozostaje w środku i po przegryzieniu smaki i sok z mięs, rozpływa nam się w ustach. Polecam też robić małe pierożki, tak by mieściły się w całości do ust.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Kołduny w rosole

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 300 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • 100 g baraniny
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól (pieprz)

Rosół:

  • 500 g kości wołowych
  • włoszczyzna (do rosołu)
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Mięso oczyszczamy ze ścięgien i błon i mielimy. Mieszamy dokładnie przyprawiając majerankiem, solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wodę i mieszamy.
  • Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy małą szklanką kółka. Nakładamy do środka mięso i zlepiamy pierożki.
  • Gotujemy bulion na kościach wołowych z ziemniakiem pokrojonym w kostkę, marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy liście laurowe, ziele, sól i pieprz oraz opaloną nad ogniem cebulę. Rosół gotujemy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
  • Gdy warzywa w rosole zmiękną, wrzucamy kołduny i gotujemy 4 minuty.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…