Kołduny w rosole to potrawa litewska. U mnie w domu często się pojawiała bo rodzina moja tam akurat ma korzenie. Koniecznie robione na tłustszych kawałkach mięs i koniecznie z baraniną - wszystkie inne są oszukane, ale jak nie macie to trudno. Pierogi podajemy zalane rosołem, w którym je gotowaliśmy. Musicie zwrócić uwagę by były dokładnie zlepione, by nie otwierały się w trakcie gotowania. Cały ich urok polega na tym że tłuszcz z mięsa pozostaje w środku i po przegryzieniu smaki i sok z mięs, rozpływa nam się w ustach. Polecam też robić małe pierożki, tak by mieściły się w całości do ust.
Jak wykonać przepis na - Kołduny w rosolePotrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 300 g wołowiny
- 200 g wieprzowiny
- 100 g baraniny
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól (pieprz)
Rosół:
- 500 g kości wołowych
- włoszczyzna (do rosołu)
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Mięso oczyszczamy ze ścięgien i błon i mielimy. Mieszamy dokładnie przyprawiając majerankiem, solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wodę i mieszamy.
- Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy małą szklanką kółka. Nakładamy do środka mięso i zlepiamy pierożki.
- Gotujemy bulion na kościach wołowych z ziemniakiem pokrojonym w kostkę, marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy liście laurowe, ziele, sól i pieprz oraz opaloną nad ogniem cebulę. Rosół gotujemy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
- Gdy warzywa w rosole zmiękną, wrzucamy kołduny i gotujemy 4 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kołduny w rosole wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: