Kosą po patelni Przepisy Mięso Kołduny w rosole

Kołduny w rosole

0

Kołduny w rosole to potrawa litewska. U mnie w domu często się pojawiała bo rodzina moja tam akurat ma korzenie. Koniecznie robione na tłustszych kawałkach mięs i koniecznie z baraniną - wszystkie inne są oszukane, ale jak nie macie to trudno. Pierogi podajemy zalane rosołem, w którym je gotowaliśmy. Musicie zwrócić uwagę by były dokładnie zlepione, by nie otwierały się w trakcie gotowania. Cały ich urok polega na tym że tłuszcz z mięsa pozostaje w środku i po przegryzieniu smaki i sok z mięs, rozpływa nam się w ustach. Polecam też robić małe pierożki, tak by mieściły się w całości do ust.

Kołduny w rosole

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 2 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
    Farsz:
  • 300 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • 100 g baraniny
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
    Rosół:
  • 500 g kości wołowych
  • włoszczyzna, do rosołu
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso oczyszczamy ze ścięgien i błon i mielimy. Mieszamy dokładnie przyprawiając majerankiem, solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wodę i mieszamy.
  2. Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy małą szklanką kółka. Nakładamy do środka mięso i zlepiamy pierożki.
  3. Gotujemy bulion na kościach wołowych z ziemniakiem pokrojonym w kostkę, marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy liście laurowe, ziele, sól i pieprz oraz opaloną nad ogniem cebulę. Rosół gotujemy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
  4. Gdy warzywa w rosole zmiękną, wrzucamy kołduny i gotujemy 4 minuty.