Kosą po patelni Przepisy Mięso Kołduny w rosole

Kołduny w rosole

3 min. czytania
0
0
Kołduny w rosole to potrawa litewska. U mnie w domu często się pojawiała bo rodzina moja tam akurat ma korzenie. Koniecznie robione na tłustszych kawałkach mięs i koniecznie z baraniną - wszystkie inne są oszukane, ale jak nie macie to trudno. Pierogi podajemy zalane rosołem, w którym je gotowaliśmy. Musicie zwrócić uwagę by były dokładnie zlepione, by nie otwierały się w trakcie gotowania. Cały ich urok polega na tym że tłuszcz z mięsa pozostaje w środku i po przegryzieniu smaki i sok z mięs, rozpływa nam się w ustach. Polecam też robić małe pierożki, tak by mieściły się w całości do ust.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 2 godz.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 300 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • 100 g baraniny
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól (pieprz)

Rosół:

  • 500 g kości wołowych
  • włoszczyzna (do rosołu)
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Mięso oczyszczamy ze ścięgien i błon i mielimy. Mieszamy dokładnie przyprawiając majerankiem, solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wodę i mieszamy.
  • Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy małą szklanką kółka. Nakładamy do środka mięso i zlepiamy pierożki.
  • Gotujemy bulion na kościach wołowych z ziemniakiem pokrojonym w kostkę, marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy liście laurowe, ziele, sól i pieprz oraz opaloną nad ogniem cebulę. Rosół gotujemy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
  • Gdy warzywa w rosole zmiękną, wrzucamy kołduny i gotujemy 4 minuty.
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Burgery z wołowiny glazurowanej

    Burgery zrobione w domu, jak widać na zdjęciu, są o wiele lepiej prezentujące się niż te k…
  • Pieczeń ze schabu, na obiad lub na kanapki

    Pyszna domowa wędlina lub obiad na ciepło dla kilku osób. Pieczeń ze schabu ma szerokie za…

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …