Kiełbasa na czerwono – danie z mojej młodości

7 min. czytania
6
0
Kiełbasa na czerwono to naprawdę danie z okresu kiedy mieszkałem jeszcze z rodzicami, były trochę inne czasy, bo stary już jestem, więc gotowało się z tego co było. Kiełbasę łatwiej można było kupić, niż np. wołowinę i zamiast steku, kombinowało się dania obiadowe z takich wynalazków. Co śmieszne tęsknie za takimi rzeczami na talerzu, co z tego, że mam wybór wszystkiego w sklepie, jak mi się czasem chce zwykłych placków ziemniaczanych, czy właśnie kiełbasy na czerwono. Nazwa nie jest wyszukana i wymyślona przez nas w domu, bo nigdy to danie nie miało chyba jakiegoś wzoru zaczerpniętego z książki kucharskiej. Zwykła smażona kiełbasa, ze sporą ilością cebuli i pomidorami. Proste, ale podane z ziemniakami i ogórkiem małosolnym lub mizerią… niebo w gębie. Często też przyrządzałem sobie to na śniadanie i wcinałem z chlebem. Spora ilość cebuli i przypraw, w połączeniu z sosem pomidorowym, daje naprawdę super efekt. Przepis banalny, więc do dzieła, może i Wam zasmakuje. Zaznaczę jeszcze, że ten przepis można dowolnie modyfikować. Często z braku koncentratu używałem pomidory z puszki, albo ketchup, a idealnie pasuje przecier pomidorowy lub passata. Jakie przyprawy dodacie, to też już Wasze gusta o tym zdecydują, ostatnio moja Mama, która to danie opracowała, dodała przecier i ajwar i też było super.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Kalorii na 100g / 320
Jak wykonać przepis na – Kiełbasa na czerwono
Składniki:
  • 600 g kiełbasy (cienkiej)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mały)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • olej (do smażenia)
  • sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
  • Kiełbasę pokroiłem w plasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekałem.
  • Na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju wrzuciłem cebulę, lekko posoliłem i smażyłem co jakiś czas mieszając do lekkiego zeszklenia.
  • Jak cebula już zmiękła, dodałem pokrojona wcześniej kiełbasę i czosnek. Całość smażyłem kolejne 5 min. do momentu aż kiełbasa lekko się przysmaży.
  • Zrobiłem miejsce na środku patelni i wlałem do środka koncentrat i podlałem lekko woda by się rozprowadził po patelni (możecie użyć przecier pomidorowy wtedy bez wody). Lekko mieszałem koncentrat na środku i go podsmażyłem, a następnie wymieszałem z pozostałymi składnikami na patelni.
  • Całość doprawiłem przyprawami i podlałem kilkoma łyżkami wody. Przykryłem pokrywka zmniejszyłem gaz i poddusiłem na małym ogniu kolejne kilka minut. Co jakiś czas trzeba wymieszać zawartość patelni, by nić nie przywarło.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kiełbasa na czerwono wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Macie jakieś Swoje dania, które od lat wspominacie, a nie robiliście ich dawno? Za czym z młodości tęsknicie na Swoim talerzu?

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 73
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    76
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ewka
Ewka
1 rok temu

Hej A znasz kluski Babci Naci?

Ania
Ania
1 rok temu

Jedno z ulubionych dań Twojego chrześniaka. Geny….hihihi

Basia
Basia
1 rok temu

W zalewie nowomodnych aż się chce czegoś, swojskiego i niewymyślnego…

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Sałatka grillowa – bomba witaminowa

    Prawdziwa bomba witaminowa - same świeże składniki. Idealna sałatka do mięs z grilla. Świe…
  • Schab pieczony w mleku

    Świetny i bardzo szybki sposób na przygotowanie własnej produkcji wędliny w domu. Schab pi…
  • Sałatka z selera naciowego

    Powoli zaczyna się sezon grillowy, czas więc na sałatkę z selera naciowego. Na moim stole …