Kosą po patelni Przepisy Mięso Kiełbasa na czerwono – danie z mojej młodości

Kiełbasa na czerwono – danie z mojej młodości

5 min. czytania
6
0
Kiełbasa na czerwono to naprawdę danie z okresu kiedy mieszkałem jeszcze z rodzicami, były trochę inne czasy, bo stary już jestem, więc gotowało się z tego co było. Kiełbasę łatwiej można było kupić, niż np. wołowinę i zamiast steku, kombinowało się dania obiadowe z takich wynalazków. Co śmieszne tęsknie za takimi rzeczami na talerzu, co z tego, że mam wybór wszystkiego w sklepie, jak mi się czasem chce zwykłych placków ziemniaczanych, czy właśnie kiełbasy na czerwono. Nazwa nie jest wyszukana i wymyślona przez nas w domu, bo nigdy to danie nie miało chyba jakiegoś wzoru zaczerpniętego z książki kucharskiej. Zwykła smażona kiełbasa, ze sporą ilością cebuli i pomidorami. Proste, ale podane z ziemniakami i ogórkiem małosolnym lub mizerią… niebo w gębie. Często też przyrządzałem sobie to na śniadanie i wcinałem z chlebem. Spora ilość cebuli i przypraw, w połączeniu z sosem pomidorowym, daje naprawdę super efekt. Przepis banalny, więc do dzieła, może i Wam zasmakuje. Zaznaczę jeszcze, że ten przepis można dowolnie modyfikować. Często z braku koncentratu używałem pomidory z puszki, albo ketchup, a idealnie pasuje przecier pomidorowy lub passata. Jakie przyprawy dodacie, to też już Wasze gusta o tym zdecydują, ostatnio moja Mama, która to danie opracowała, dodała przecier i ajwar i też było super.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Kalorii na 100g / 320
Przepis na:

Kiełbasa na czerwono

Składniki:

  • 600 g kiełbasy (cienkiej)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mały)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • olej (do smażenia)
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Kiełbasę pokroiłem w plasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekałem.
  • Na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju wrzuciłem cebulę, lekko posoliłem i smażyłem co jakiś czas mieszając do lekkiego zeszklenia.
  • Jak cebula już zmiękła, dodałem pokrojona wcześniej kiełbasę i czosnek. Całość smażyłem kolejne 5 min. do momentu aż kiełbasa lekko się przysmaży.
  • Zrobiłem miejsce na środku patelni i wlałem do środka koncentrat i podlałem lekko woda by się rozprowadził po patelni (możecie użyć przecier pomidorowy wtedy bez wody). Lekko mieszałem koncentrat na środku i go podsmażyłem, a następnie wymieszałem z pozostałymi składnikami na patelni.
  • Całość doprawiłem przyprawami i podlałem kilkoma łyżkami wody. Przykryłem pokrywka zmniejszyłem gaz i poddusiłem na małym ogniu kolejne kilka minut. Co jakiś czas trzeba wymieszać zawartość patelni, by nić nie przywarło.

Macie jakieś Swoje dania, które od lat wspominacie, a nie robiliście ich dawno? Za czym z młodości tęsknicie na Swoim talerzu?

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 73
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    74
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

6 komentarzy

  1. Avatar

    Ewka

    18 maja 2019 w 22:46

    Hej A znasz kluski Babci Naci?

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Ania

    18 maja 2019 w 07:43

    Jedno z ulubionych dań Twojego chrześniaka. Geny….hihihi

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  3. Avatar

    Basia

    16 maja 2019 w 16:59

    W zalewie nowomodnych aż się chce czegoś, swojskiego i niewymyślnego…

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      16 maja 2019 w 20:27

      Dania z PRL-u mam wrażenie, że ogólnie wracają i coraz chętniej sięgamy po stare wypróbowane smaki. Juz za kilka dni wrzuce coś co odkryłem niedawno na nowo a co pewnie będzie zaskoczeniem. Ale to na razie tajemnica 🙂

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …