Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • #Lekkie50Plus
  • Gotowanie
    • Thermomix
      • Poznaj Thermomix TM7
      • Thermomix TM7 kontra TM6
      • Przepisy na Thermomix
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • #Lekkie50Plus
  • Gotowanie
    • Thermomix
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Kiełbasa na czerwono – danie z mojej młodości

Aktualizowany: 16 maj 2019
Karol Kosiński (Kosą po patelni)
  16 maja 2019
3 min. czytania
kielbasa na czerwono
Kiełbasa na czerwono to naprawdę danie z okresu kiedy mieszkałem jeszcze z rodzicami, były trochę inne czasy, bo stary już jestem, więc gotowało się z tego co było. Kiełbasę łatwiej można było kupić, niż np. wołowinę i zamiast steku, kombinowało się dania obiadowe z takich wynalazków. Co śmieszne tęsknie za takimi rzeczami na talerzu, co z tego, że mam wybór wszystkiego w sklepie, jak mi się czasem chce zwykłych placków ziemniaczanych, czy właśnie kiełbasy na czerwono. Nazwa nie jest wyszukana i wymyślona przez nas w domu, bo nigdy to danie nie miało chyba jakiegoś wzoru zaczerpniętego z książki kucharskiej. Zwykła smażona kiełbasa, ze sporą ilością cebuli i pomidorami. Proste, ale podane z ziemniakami i ogórkiem małosolnym lub mizerią… niebo w gębie. Często też przyrządzałem sobie to na śniadanie i wcinałem z chlebem. Spora ilość cebuli i przypraw, w połączeniu z sosem pomidorowym, daje naprawdę super efekt. Przepis banalny, więc do dzieła, może i Wam zasmakuje. Zaznaczę jeszcze, że ten przepis można dowolnie modyfikować. Często z braku koncentratu używałem pomidory z puszki, albo ketchup, a idealnie pasuje przecier pomidorowy lub passata. Jakie przyprawy dodacie, to też już Wasze gusta o tym zdecydują, ostatnio moja Mama, która to danie opracowała, dodała przecier i ajwar i też było super.
Przygotowanie: 5 min. min.
Gotowanie: 25 min. min.
Łącznie: 30 min. min.
Ilość porcji 3 osoby
Kalorii na 100g 320
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Kiełbasa na czerwono

Potrzebne składniki

  • 600 g kiełbasy (cienkiej)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mały)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • olej (do smażenia)
  • sól, pieprz (do smaku)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Kiełbasę pokroiłem w plasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekałem.
  • Na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju wrzuciłem cebulę, lekko posoliłem i smażyłem co jakiś czas mieszając do lekkiego zeszklenia.
  • Jak cebula już zmiękła, dodałem pokrojona wcześniej kiełbasę i czosnek. Całość smażyłem kolejne 5 min. do momentu aż kiełbasa lekko się przysmaży.
  • Zrobiłem miejsce na środku patelni i wlałem do środka koncentrat i podlałem lekko woda by się rozprowadził po patelni (możecie użyć przecier pomidorowy wtedy bez wody). Lekko mieszałem koncentrat na środku i go podsmażyłem, a następnie wymieszałem z pozostałymi składnikami na patelni.
  • Całość doprawiłem przyprawami i podlałem kilkoma łyżkami wody. Przykryłem pokrywka zmniejszyłem gaz i poddusiłem na małym ogniu kolejne kilka minut. Co jakiś czas trzeba wymieszać zawartość patelni, by nić nie przywarło.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kiełbasa na czerwono wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

kielbasa na czerwono

Macie jakieś Swoje dania, które od lat wspominacie, a nie robiliście ich dawno? Za czym z młodości tęsknicie na Swoim talerzu?

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
 Karol Kosiński (Kosą po patelni)
Obserwuj:
Cześć, mam na imię Karol. Prowadzę Kosą po patelni – blog, który powstał z potrzeby mówienia o codzienności takiej, jaka jest: czasem smacznej, czasem zakręconej, czasem po prostu zwyczajnej. Piszę o gotowaniu (często z pomocą Thermomixa), o zwierzakach, które są częścią mojego świata, o tym, jak ogarnąć dom i życie bez presji. Znajdziesz tu też wpisy o grach online, technologii, pracy zdalnej i tym, jak działać w sieci – bo tym również się zajmuję na co dzień. Nie lubię udawać eksperta od wszystkiego. Wolę dzielić się tym, co sprawdzone, i szukać prostych rozwiązań w nie zawsze prostym życiu. Jeśli lubisz treści z dystansem i bez ściemy – jesteś u siebie.
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Aleksandra
Aleksandra
25 maja 2021 07:43

Wygląda znakomicie tylko jakąś smaczną kiełbaskę będę musiała zamówić do tego dania. Karol-Zakłady Mięsne mają w ofercie duży wybór smakowitych wędlin, więc chyba wezmę od nich. Muszę częściej tu zaglądać, bo takie przepisy są naprawdę przydatne jak już nie ma się pomysłów na gotowanie.

0
Odpowiedz
Ewka
Ewka
18 maja 2019 22:46

Hej A znasz kluski Babci Naci?

0
Odpowiedz
Karol Kosiński (Kosą po patelni)
Autor
Odpowiedz  Ewka
19 maja 2019 09:07

Nie Ewa chyba nie miałem przyjemności ich skosztować nigdy, albo i jadłem i nie wiedziałem, że sie to tak nazywa. Powiesz co to?

0
Odpowiedz
Ania
Ania
18 maja 2019 07:43

Jedno z ulubionych dań Twojego chrześniaka. Geny….hihihi

0
Odpowiedz
Karol Kosiński (Kosą po patelni)
Autor
Odpowiedz  Ania
18 maja 2019 12:39

Hihi, coś w tym musi być bo moich też 🙂

0
Odpowiedz
Basia
Basia
16 maja 2019 16:59

W zalewie nowomodnych aż się chce czegoś, swojskiego i niewymyślnego…

0
Odpowiedz
Karol Kosiński (Kosą po patelni)
Autor
Odpowiedz  Basia
16 maja 2019 20:27

Dania z PRL-u mam wrażenie, że ogólnie wracają i coraz chętniej sięgamy po stare wypróbowane smaki. Juz za kilka dni wrzuce coś co odkryłem niedawno na nowo a co pewnie będzie zaskoczeniem. Ale to na razie tajemnica 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Jak rozpoznać kawę Robusta po smaku i aromacie?
  • Zastosowanie opakowań kartonowych w branży spożywczej – więcej niż tylko pudełko
  • Jesienna trasa z kubkiem ciepła: termosy do kawy na chłodne poranki i długie spacery
  • Chałwa w deserach i kuchni – pomysły na wykorzystanie słodyczy inaczej
  • Profesjonalne podkłady pod torty – co odróżnia produkty premium od budżetowych?
kuchniasezonowa zima

Sezonowe gotowanie – co warto jeść zimą?

fajerwerkizwierzeta

Fajerwerki a zwierzęta – jak zadbać o spokój i bezpieczeństwo?

nozkuchenny

Jak wybrać idealny nóż kuchenny? Przewodnik dla początkujących

zaczynamy yt Cover

#Lekkie50Plus – o co w tym chodzi i dlaczego to robię?

tm6 7compare

Thermomix TM7 kontra TM6 – co nowego w najnowszym modelu?

Chałwa w deserach i kuchni – pomysły na wykorzystanie słodyczy inaczej

Chałwa w deserach i kuchni – pomysły na wykorzystanie słodyczy inaczej

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Hipnoterapia - Kasia Neugebauer - Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?