w , ,

Keks pieczarkowy

Keks pieczarkowy

Keks pieczarkowy z warzywami i wędliną, zapiekany w piecu jak ciasto. Napakowany po brzegi dodatkami wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem jakiegoś sosu lub bez. Sycące, pyszne i aromatyczne danie, zarówno jako przystawka jak i danie główne.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Keks pieczarkowy

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki papryki słokiej
  • pół łyżeczki majeranku

Dodatki

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g dowolnej wędliny
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób wykonania

  • Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę. cebulę również w kostkę. Przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania wody. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Ser, wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Natkę siekamy drobno.
  • Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę, żółtka i połowę mąki zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy na gładką masę dodając pół szklanki wody. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego.
  • Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy oraz pieczarki. Posypujemy resztą mąki tak by obtoczyć dodatki.
  • Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie wszystko mieszając.
  • Wkładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Keks pieczarkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

już mam ochotę upiec ten keks mniam,mniam…