Keks pieczarkowy

2 min. czytania
1
1
Keks pieczarkowy z warzywami i wędliną, zapiekany w piecu jak ciasto. Napakowany po brzegi dodatkami wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem jakiegoś sosu lub bez. Sycące, pyszne i aromatyczne danie, zarówno jako przystawka jak i danie główne.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Składniki:

Ciasto

  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki papryki słokiej
  • pół łyżeczki majeranku

Dodatki

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g dowolnej wędliny
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób wykonania:

  • Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę. cebulę również w kostkę. Przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania wody. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Ser, wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Natkę siekamy drobno.
  • Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę ciepłą margarynę, żółtka i połowę mąki zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy na gładką masę dodając pół szklanki wody. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego.
  • Dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy oraz pieczarki. Posypujemy resztą mąki tak by obtoczyć dodatki.
  • Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie wszystko mieszając.
  • Wkładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Krystyna Krejner - 4 listopada 2017 w 14:45

    już mam ochotę upiec ten keks mniam,mniam…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…