w , , ,

Kebabczeta – grillowane kotlety wieprzowe z miętą na patyczkach



Grille odpalone już od miesiąca to można kombinować i dlatego mam propozycję na kotlety kebabczeta. Mięso wieprzowe w towarzystwie papryki, ziół i mięty. Grillowane na patyczkach do szaszłyków, przez co wygodne do jedzenia. Mają bardzo ciekawy i oryginalny smak. Ja do mięsa dodaję też trochę startego sera żółtego ale to możecie traktować jako opcjonalny dodatek. Można je podawać z frytkami, ziemniaczkami pieczonymi w towarzystwie surówek i sosów.
Kebabczeta lub kebabcze to danie pochodzące z kuchni bałkańskiej. Robione są z mięsa wołowo-wieprzowego lub samej wieprzowiny. W oryginale zamiast mięty pojawia się kmin. To jest zatem trochę inna wersja – moja, troche wzbogacona, ale mam nadzieję, że Wam zasmakuje.. Najczęściej podawane są z frytkami posypanymi tartym serem w towarzystwie ostrego sosu lutenica. Danie to popularne jest w Bułgarii gdzie sprzedawane jest w ulicznych budkach.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji 8 sztuk
Jak wykonać przepis na – Grillowane kotlety kebabczeta

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 jajko
  • 50 g startego żółtego sera (mój dodatek opcjonalnie)
  • 4 gałązki świeżej mięty (koło 20 listków lub łyżeczka suszonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 krople sosu tabasco (lub 1/2 papryczki chilli)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Dodatkowo potrzeba

  • 8 patyczków do szaszłyków
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania

Sposób wykonania

  • Patyczki do szaszłyków myję i moczę w wodzie przez 15 min.
  • Siekam drobno miętę, a czosnek przeciskam przez praskę.
  • Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski i dokładnie wyrabiam rękami do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Trzeba naprawdę dobrze wyrobić całość.
  • Z masy mięsnej tworzę podłużne kotleciki i oblepiam nimi patyczki. Możecie też spróbować robić małe kulki i przekładać je na patyczkach np. ogórkiem kiszonym, jak na zdjęciu.
  • Mięso smaruję za pomocą pędzelka oliwą i smażę na grillu lub patelni grillowej do przyrumienienia z każdej strony.
Nakładając na grill radzę trzymać za mięso, a nie patyk, bo może się zsunąć. Potem jak się już lekko przyrumienią można spokojnie obracać je przy pomocy patyczków.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowane kotlety kebabczeta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze