Potrzebne składniki
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 jajko
- 50 g startego żółtego sera (mój dodatek opcjonalnie)
- 4 gałązki świeżej mięty (koło 20 listków lub łyżeczka suszonej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
- 3 krople sosu tabasco (lub 1/2 papryczki chilli)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatkowo potrzeba
- 8 patyczków do szaszłyków
- 1 łyżka oliwy do posmarowania
Sposób wykonania
- Patyczki do szaszłyków myję i moczę w wodzie przez 15 min.
- Siekam drobno miętę, a czosnek przeciskam przez praskę.
- Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski i dokładnie wyrabiam rękami do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Trzeba naprawdę dobrze wyrobić całość.
- Z masy mięsnej tworzę podłużne kotleciki i oblepiam nimi patyczki. Możecie też spróbować robić małe kulki i przekładać je na patyczkach np. ogórkiem kiszonym, jak na zdjęciu.
- Mięso smaruję za pomocą pędzelka oliwą i smażę na grillu lub patelni grillowej do przyrumienienia z każdej strony.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowane kotlety kebabczeta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!