Kawa może różnie smakować. W zależności od preferencji może być lekka i delikatna lub mocna i wyrazista. Jej smak zależy głównie od tego, jaki wybierzesz gatunek ziaren. Niemniej ważny jest stopień wypalenia, świeżość, a nawet rodzaj ekspresu do kawy. Cóż… dla osób początkujących to wszystko może wydawać się skomplikowane, dlatego przygotowaliśmy poradnik, w którym znajdziesz najważniejsze informacje na ten temat, a przede wszystkim dowiesz się, jaką wybrać kawę do ekspresu.
Najlepsza kawa do ekspresu – jakie są gatunki?
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kawa do ekspresu zawsze musi być świeża – to znaczy świeżo palona. Długo przechowywana kawa traci swój aromat oraz smak. Jeśli chodzi o gatunki kaw to występuje między nimi szereg różnic nie tylko pod względem walorów smakowych, ale także miejsca upraw, czy wyglądu ziaren. Wyróżnia się:
- Arabica – najlepsza dla osób, które preferują kawę delikatną bez goryczy. To dobry wybór, jeśli nie chcesz przyjmować dużych dawek kofeiny, co wynika z faktu, że ma jej mniej niż pozostałe gatunki. To zdecydowanie najbardziej szlachetny gatunek. Nie znajdziesz w niej wyraźnych nut kwasowości i goryczy.
- Robusta – to kawa, którą poleca się osobom preferującym mocną, ostrą i po prostu intensywną kawę z dużą zawartości kofeiny (około 4%).
- Liberica – kawa ta ma słaby i łagodny smak oraz lekko orzechowy aromat. Gdy ją zaparzysz, nie uzyskasz intensywnego smaku i aromatu. Zwykle stosowana jest jako wypełniacz w mieszankach innych kaw.
Dodatkowo ważną informacją jest to, że każdy z gatunków ma swoje odmiany, które są uzależnione od miejsca i warunków uprawy, procesu zbierania i palenia ziaren. Czy wiesz, że na przykład kawa arabica występuje nawet w 20 odmianach? Sporą popularnością cieszą się też mieszanki różnych gatunków (np. arabica i robusta).
Jaką wybrać kawę – ziarnistą, czy mieloną?
Aktualnie na rynku znajdziesz kawę w postaci wypalonych już ziaren do samodzielnego zmielenia, czyli kawę ziarnistą oraz kawę w postaci zmielonej przez producenta. Jeśli pragniesz uzyskać prawdziwy smak i aromat kawy, to powinieneś sięgać wyłącznie po świeżo zmielone ziarna, a więc kawę ziarnistą. W takiej kawie znajdziesz dużo więcej cennych wartości odżywczych, a poza tym jest ona bardziej pobudzająca i wzmacnia koncentrację.
Jeśli chodzi o ekspresy automatyczne, to do nich najlepiej nadaje się kawa ziarnista, co wynika z tego, że to właśnie te urządzenia są przystosowane do przygotowywania tego typu kaw. Mają wbudowany młynek, w którym umieszcza się ziarna. Następnie wystarczy wybrać właściwy program i chwilę poczekać, aż kawa się zaparzy.
W przypadku kawy mielonej można od razu ją użyć, tuż po otwarciu opakowania. Jej cena zwykle jest dużo niższa niż cena kawy ziarnistej. Kawę mieloną poleca się głównie wtedy, gdy masz w domu ekspres przelewowy lub kolbowy i często nie masz czasu, aby przygotować kawę ziarnistą.
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego?
Kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna być ziarnista i zmielona tuż przed przygotowaniem. Niektóre osoby używają jasno palonych ziaren kawy w ekspresach ciśnieniowych automatycznych. To błąd! W ten sposób kawa będzie pozbawiona aromatu i dominować w niej będzie kwasowość. Spowodowane jest to m.in. tym, że temperatura zaparzania w tego typu ekspresach jest niższa (w porównaniu z ekspresami kolbowymi), zaś krótki czas ekstrakcji uniemożliwia wydobycie z nich wszystkich cennych aromatów. Niemniej ważne jest to, że jasno palone ziarna mogą niekorzystnie działać na trwałość młynków ceramicznych w niektórych ekspresach do kawy. Jeśli natomiast chodzi o ciemniej palone ziarna, to one wyróżniają się większą ilością tłuszczów, a te są nośnikiem smaku. To przekłada się na to, że nawet niedługa ekstrakcja jest w stanie wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Najważniejsze jest jednak to, aby kawa do ekspresu zawsze była świeża. Czas od daty palenia ziaren nie może być dłuższy niż 3-4 miesiące.
Jakie są polecane kawy do ekspresów?
Rzemieślnicza palarnia kawy Finest Coffee może zaproponować najwyższej jakości kawy ziarniste. Polecane kawy to m.in.:
- Brazylia Cerrado Patrocinio – to 100% Arabica. Kawa ta wyróżnia się słodkim i łagodnym smakiem, w którym wyraźnie wyczuwalna jest m.in. mleczna czekolada, kakao i karmel.
- Mieszanka Finest Crema 01 – to mieszanka arabiki i robusty (15%). Kawa ta jest polecana m.in. do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.
- Mieszanka Finest Espresso 01 – to 100% arabica. Najlepsza do espresso i jako kawy mleczne.
Już dziś kup dobrą kawę do ekspresu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem na co dzień!