w , , ,

Kaszotto z grzybami

Kaszotto z grzybami

Kaszotto z grzybami, na początku myślałem, że będzie dziwne i trochę nie byłem przekonany czy na 100% chce to robić. Wypróbowali to jednak rodzice i stwierdzili, że pycha więc czemu nie. Z grzybami świeżymi to po prostu poezja. Pozazdrościłem też Ani z Opycha.pl, jej Risotto z suszonymi grzybami, więc nie było wyjścia jak zakasać rękawy i do roboty. Jest super i z każdą chwilą przekonuję się do grzybów bardziej. Z wiekiem smaki się podobno zmieniają.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 4 osoby
Kalorii na 100g 140
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Kaszotto z grzybami

Potrzebne składniki

  • 750 g świeżych mieszanych grzybów
  • 250 g kaszy bulgur
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól (świeżo zmielony pieprz)
  • kilka liści sałaty
  • świeży koperek
  • żółty ser do posypania

Sposób wykonania

  • Grzyby czyścimy i kroimy w grubsze paski.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy grzyby i smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • W tym czasie cebulę i czosnek drobno kroimy dodajemy do grzybów i smażymy przez chwilę. Wsypujemy umytą kaszę i wlewamy połowę wina smażymy do zredukowania płynu.
  • Wlewamy 1/4 bulionu i smażymy do zredukowania płynu. Czynność powtarzamy wino, bulion redukując płyn.
  • Później sam bulion wlewamy partiami odparowując. Co jakiś czas mieszamy żeby się nie przypaliło.
  • W tym czasie myjemy i osuszamy sałatę, ser ścieramy na wiórki.
  • Kaszę z grzybami doprawiamy solą, pieprzem i jak jest już miękka i dodajemy koperek.
  • Nakładamy porcje na talerze posypujemy tartym serem i dekorujemy porwanymi na kawałki liśćmi sałaty.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kaszotto z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej

W sezonie, mogę jeść grzyby non stop. Ale ciągle grzybowa? Super, że znalazłam ten pomysł na urozmaicienie mojej grzybowej diety 🙂