Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kaszotto z grzybami

Kaszotto z grzybami

3 min. czytania
1
1
Kaszotto z grzybami, na początku myślałem, że będzie dziwne i trochę nie byłem przekonany czy na 100% chce to robić. Wypróbowali to jednak rodzice i stwierdzili, że pycha więc czemu nie. Z grzybami świeżymi to po prostu poezja. Pozazdrościłem też Ani z Opycha.pl, jej Risotto z suszonymi grzybami, więc nie było wyjścia jak zakasać rękawy i do roboty. Jest super i z każdą chwilą przekonuję się do grzybów bardziej. Z wiekiem smaki się podobno zmieniają.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 140
Przepis na:

Kaszotto z grzybami

Składniki:

  • 750 g świeżych mieszanych grzybów
  • 250 g kaszy bulgur
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól (świeżo zmielony pieprz)
  • kilka liści sałaty
  • świeży koperek
  • żółty ser do posypania

Sposób wykonania:

  • Grzyby czyścimy i kroimy w grubsze paski.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy grzyby i smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • W tym czasie cebulę i czosnek drobno kroimy dodajemy do grzybów i smażymy przez chwilę. Wsypujemy umytą kaszę i wlewamy połowę wina smażymy do zredukowania płynu.
  • Wlewamy 1/4 bulionu i smażymy do zredukowania płynu. Czynność powtarzamy wino, bulion redukując płyn.
  • Później sam bulion wlewamy partiami odparowując. Co jakiś czas mieszamy żeby się nie przypaliło.
  • W tym czasie myjemy i osuszamy sałatę, ser ścieramy na wiórki.
  • Kaszę z grzybami doprawiamy solą, pieprzem i jak jest już miękka i dodajemy koperek.
  • Nakładamy porcje na talerze posypujemy tartym serem i dekorujemy porwanymi na kawałki liśćmi sałaty.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Myśli Potarganej - 3 maja 2019 w 11:16

    W sezonie, mogę jeść grzyby non stop. Ale ciągle grzybowa? Super, że znalazłam ten pomysł na urozmaicienie mojej grzybowej diety 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…