Potrzebne składniki
- 750 g świeżych mieszanych grzybów
- 250 g kaszy bulgur
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól (świeżo zmielony pieprz)
- kilka liści sałaty
- świeży koperek
- żółty ser do posypania
Sposób wykonania
- Grzyby czyścimy i kroimy w grubsze paski.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy grzyby i smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie cebulę i czosnek drobno kroimy dodajemy do grzybów i smażymy przez chwilę. Wsypujemy umytą kaszę i wlewamy połowę wina smażymy do zredukowania płynu.
- Wlewamy 1/4 bulionu i smażymy do zredukowania płynu. Czynność powtarzamy wino, bulion redukując płyn.
- Później sam bulion wlewamy partiami odparowując. Co jakiś czas mieszamy żeby się nie przypaliło.
- W tym czasie myjemy i osuszamy sałatę, ser ścieramy na wiórki.
- Kaszę z grzybami doprawiamy solą, pieprzem i jak jest już miękka i dodajemy koperek.
- Nakładamy porcje na talerze posypujemy tartym serem i dekorujemy porwanymi na kawałki liśćmi sałaty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kaszotto z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
W sezonie, mogę jeść grzyby non stop. Ale ciągle grzybowa? Super, że znalazłam ten pomysł na urozmaicienie mojej grzybowej diety 🙂