Potrzebne składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- kawałek pora (lub 1 cebula)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz, sól (do smaku)
- 1 mały kubeczek śmietany 18% (do zabielenia)
- siekana natka pietruszki (do posypania)
Sposób wykonania
- Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Wrzucam do garnka i wlewam wodę, tak by było jej o 1/2 więcej niż ziemniaków. Dodaję łyżeczkę soli i zagotowuję.
- W tym czasie obieram seler, pietruszkę i marchewkę, również myję i wszystko siekam w kostkę.
- Gdy woda się zagotuje dodaję posiekane warzywa, wrzucam liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję na średnim ogniu przez 20 min.
- Siekam por dość drobno i dodaję do zupy. Gotuję jeszcze 10 min, sprawdzam czy wszystkie warzywa są miękkie, jak nie to czekam jeszcze kilka minut. Na koniec zabielam posoloną śmietaną, solę i pieprzę do smaku i posypuję już bezpośrednio na talerzu natką pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kartoflanka – wersja bez mięsa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
uwielbiam takie zupki! smak dzieciństwa