w , ,

Kartoflanka – zupa jesienno-zimowa



Klasyczna jesienno-zimowa zupa, albo jak to u mnie się mawia bieda-zupa, czyli kartoflanka. To smak kojarzący się z PRL-em i moim dzieciństwem. Może być z wkładką mięsną w postaci przesmażonego z cebulką boczku, można ją zabielić, lub zjeść czystą – taki rosół na ziemniakach w wersji wegetariańskiej. Niby nic szczególnego, ale jest naprawdę pyszna, sycąca i rozgrzewająca. To nie tylko kartofle i woda, spokojnie. W środku lądują jeszcze warzywa, przyprawy, a na wierzch obowiązkowo trochę zieleniny.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Kartoflanka – wersja bez mięsa

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora (lub 1 cebula)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, sól (do smaku)
  • 1 mały kubeczek śmietany 18% (do zabielenia)
  • siekana natka pietruszki (do posypania)

Sposób wykonania

  • Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Wrzucam do garnka i wlewam wodę, tak by było jej o 1/2 więcej niż ziemniaków. Dodaję łyżeczkę soli i zagotowuję.
  • W tym czasie obieram seler, pietruszkę i marchewkę, również myję i wszystko siekam w kostkę.
  • Gdy woda się zagotuje dodaję posiekane warzywa, wrzucam liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję na średnim ogniu przez 20 min.
  • Siekam por dość drobno i dodaję do zupy. Gotuję jeszcze 10 min, sprawdzam czy wszystkie warzywa są miękkie, jak nie to czekam jeszcze kilka minut. Na koniec zabielam posoloną śmietaną, solę i pieprzę do smaku i posypuję już bezpośrednio na talerzu natką pietruszki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kartoflanka – wersja bez mięsa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
30 dni temu

uwielbiam takie zupki! smak dzieciństwa