Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Kosą po patelni
21 października 2019
karpatka
Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posypane cukrem pudrem. Delikatna kremówka, długo pozostaje świeża, chociaż niezbyt często zostawała tak długo, by to sprawdzić. Dość słodkie ciasto i pewnie kaloryczne. Karpatka nie jest zbyt trudna w przygotowaniu i powinni sobie z nią poradzić, nawet początkujący kucharze. Zawsze lubiłem to ciasto, jest smaczne, wilgotne i delikatne nawet mimo kremu. Ciasto parzone jest bardzo miękkie po upieczeniu i robimy dwa cienkie placki. Podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne góry na cieście. Musicie jednak pamiętać, by nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, bo wyjdą płaskie naleśniki. Jeśli nie jedliście (w co wątpię) spróbujcie koniecznie – warto!
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz. 15 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Karpatka

Potrzebne składniki

Na ciasto parzone

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem budyniowy

  • 750 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła (miękkiego)

Dodatkowo

  • cukier puder (do posypania)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

Robimy ciasto

  • Masło roztopiłem w garnku z wodą i doprowadziłem do wrzenia. Dodałem mąkę i energicznie mieszałem do momentu zgęstnienia i powstania gładkiej masy (ok. 2 min.). Odstawiłem do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto zmiksowałem dodając po jednym jajka oraz proszek do pieczenia. Jak się jajka połączyły z masą, podzieliłem ją na dwie równe części.
  • Przełożyłem pierwszą część ciasta do tortownicy posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Równo wyłożyłem całe dno ciastem.
  • Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 25 min. Jak ciasto będzie złote trzeba je wyjąć.. Wyjąłem blat z blaszki i odstawiłem do przestudzenia.
  • Formę umyłem i zupełnie tak samo postąpiłem z drugim plackiem. W czasie gdy placki się piekły przygotowałem krem.

Robimy krem

  • Odlałem szklankę mleka w której rozprowadziłem budynie i cukier.
  • Resztę mleka zagotowałem w garnku. Gdy zaczęło kipieć dodałem mleko z budyniami i mieszałem masę przez ok. minutę, dalej gotując.
  • Przykryłem garnek folią tak by dotykała do masy by nie zrobił się kożuch i odstawiłem do wystudzenia.
  • Jak masa wystygła, dodałem do niej masło i wszystko zmiksowałem na gładka masę.

Składamy w całość

  • Drugi blat po upieczeniu zostawiłem w formie (łatwiej tak poskładać. Wyłożyłem na niego krem budyniowy.
  • Przykryłem drugim blatem i całość posypałem cukrem pudrem, rozcierając go przez sitko.
  • Ciasta nie trzeba dodatkowo schładzać jest już gotowe do podania.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karpatka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

karpatka

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka
Efkakonefka
20 sierpnia 2019 09:27

Ciasto mojego dzieciństwa. Uwielbiam. Juz dawno nie piekłam, czas to zmienić

0
Odpowiedz
Lidia Sylwia
Lidia Sylwia
20 sierpnia 2019 09:19

Karpatka tylko swojej własnej roboty- najlepsza 😀 pięknie swoją upiekłeś. Dawno nie robiłam, dziękuje za pomysł i motywację 😘

0
Odpowiedz
Wróbelek Elemelek
Wróbelek Elemelek
14 sierpnia 2019 22:51

Ależ dawno nie widziałam karpatki. Fajnie, że mi ją przypomniałeś

0
Odpowiedz
Zaczarowany świat Kate
Zaczarowany świat Kate
14 sierpnia 2019 22:44

Nie wiem czemu ale ostatnio krem mi się warzy… Aż mi się odechciewa robić jej, zaś domownicy ją uwielbiają… 😔😤

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

gamer 5979004 1280

Jak gry online wpływają na rozwój umiejętności społecznych i komunikacyjnych?

body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

mountaineering 455338 1280

Jesień na weekend: 7 pomysłów na krótki wypad w Polsce

zastawa stolowa

Jak nakrywać do stołu? Zasady, trendy i praktyczne porady

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?