w ,

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym



Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posypane cukrem pudrem. Delikatna kremówka, długo pozostaje świeża, chociaż niezbyt często zostawała tak długo, by to sprawdzić. Dość słodkie ciasto i pewnie kaloryczne. Karpatka nie jest zbyt trudna w przygotowaniu i powinni sobie z nią poradzić, nawet początkujący kucharze. Zawsze lubiłem to ciasto, jest smaczne, wilgotne i delikatne nawet mimo kremu. Ciasto parzone jest bardzo miękkie po upieczeniu i robimy dwa cienkie placki. Podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne góry na cieście. Musicie jednak pamiętać, by nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, bo wyjdą płaskie naleśniki. Jeśli nie jedliście (w co wątpię) spróbujcie koniecznie – warto!
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Karpatka

Potrzebne składniki

Na ciasto parzone

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem budyniowy

  • 750 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła (miękkiego)

Dodatkowo

  • cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania

Robimy ciasto

  • Masło roztopiłem w garnku z wodą i doprowadziłem do wrzenia. Dodałem mąkę i energicznie mieszałem do momentu zgęstnienia i powstania gładkiej masy (ok. 2 min.). Odstawiłem do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto zmiksowałem dodając po jednym jajka oraz proszek do pieczenia. Jak się jajka połączyły z masą, podzieliłem ją na dwie równe części.
  • Przełożyłem pierwszą część ciasta do tortownicy posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Równo wyłożyłem całe dno ciastem.
  • Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 25 min. Jak ciasto będzie złote trzeba je wyjąć.. Wyjąłem blat z blaszki i odstawiłem do przestudzenia.
  • Formę umyłem i zupełnie tak samo postąpiłem z drugim plackiem. W czasie gdy placki się piekły przygotowałem krem.

Robimy krem

  • Odlałem szklankę mleka w której rozprowadziłem budynie i cukier.
  • Resztę mleka zagotowałem w garnku. Gdy zaczęło kipieć dodałem mleko z budyniami i mieszałem masę przez ok. minutę, dalej gotując.
  • Przykryłem garnek folią tak by dotykała do masy by nie zrobił się kożuch i odstawiłem do wystudzenia.
  • Jak masa wystygła, dodałem do niej masło i wszystko zmiksowałem na gładka masę.

Składamy w całość

  • Drugi blat po upieczeniu zostawiłem w formie (łatwiej tak poskładać. Wyłożyłem na niego krem budyniowy.
  • Przykryłem drugim blatem i całość posypałem cukrem pudrem, rozcierając go przez sitko.
  • Ciasta nie trzeba dodatkowo schładzać jest już gotowe do podania.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karpatka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka
1 rok temu

Ciasto mojego dzieciństwa. Uwielbiam. Juz dawno nie piekłam, czas to zmienić

Lidia Sylwia
Lidia Sylwia
1 rok temu

Karpatka tylko swojej własnej roboty- najlepsza 😀 pięknie swoją upiekłeś. Dawno nie robiłam, dziękuje za pomysł i motywację 😘

Wróbelek Elemelek
Wróbelek Elemelek
1 rok temu

Ależ dawno nie widziałam karpatki. Fajnie, że mi ją przypomniałeś

Zaczarowany świat Kate
Zaczarowany świat Kate
1 rok temu

Nie wiem czemu ale ostatnio krem mi się warzy… Aż mi się odechciewa robić jej, zaś domownicy ją uwielbiają… 😔😤