Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

5 min. czytania
4
0
Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posypane cukrem pudrem. Delikatna kremówka, długo pozostaje świeża, chociaż niezbyt często zostawała tak długo, by to sprawdzić. Dość słodkie ciasto i pewnie kaloryczne. Karpatka nie jest zbyt trudna w przygotowaniu i powinni sobie z nią poradzić, nawet początkujący kucharze. Zawsze lubiłem to ciasto, jest smaczne, wilgotne i delikatne nawet mimo kremu. Ciasto parzone jest bardzo miękkie po upieczeniu i robimy dwa cienkie placki. Podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne góry na cieście. Musicie jednak pamiętać, by nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, bo wyjdą płaskie naleśniki. Jeśli nie jedliście (w co wątpię) spróbujcie koniecznie – warto!
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Karpatka

Składniki:

Na ciasto parzone

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem budyniowy

  • 750 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła (miękkiego)

Dodatkowo

  • cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania:

Robimy ciasto

  • Masło roztopiłem w garnku z wodą i doprowadziłem do wrzenia. Dodałem mąkę i energicznie mieszałem do momentu zgęstnienia i powstania gładkiej masy (ok. 2 min.). Odstawiłem do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto zmiksowałem dodając po jednym jajka oraz proszek do pieczenia. Jak się jajka połączyły z masą, podzieliłem ją na dwie równe części.
  • Przełożyłem pierwszą część ciasta do tortownicy posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Równo wyłożyłem całe dno ciastem.
  • Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 25 min. Jak ciasto będzie złote trzeba je wyjąć.. Wyjąłem blat z blaszki i odstawiłem do przestudzenia.
  • Formę umyłem i zupełnie tak samo postąpiłem z drugim plackiem. W czasie gdy placki się piekły przygotowałem krem.

Robimy krem

  • Odlałem szklankę mleka w której rozprowadziłem budynie i cukier.
  • Resztę mleka zagotowałem w garnku. Gdy zaczęło kipieć dodałem mleko z budyniami i mieszałem masę przez ok. minutę, dalej gotując.
  • Przykryłem garnek folią tak by dotykała do masy by nie zrobił się kożuch i odstawiłem do wystudzenia.
  • Jak masa wystygła, dodałem do niej masło i wszystko zmiksowałem na gładka masę.

Składamy w całość

  • Drugi blat po upieczeniu zostawiłem w formie (łatwiej tak poskładać. Wyłożyłem na niego krem budyniowy.
  • Przykryłem drugim blatem i całość posypałem cukrem pudrem, rozcierając go przez sitko.
  • Ciasta nie trzeba dodatkowo schładzać jest już gotowe do podania.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 31
  •  
  • 99
  •  
  •  
  •  
    130
    Udostępnienia

4
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Efkakonefka
Gość

Ciasto mojego dzieciństwa. Uwielbiam. Juz dawno nie piekłam, czas to zmienić

Lidia Sylwia
Gość
Lidia Sylwia

Karpatka tylko swojej własnej roboty- najlepsza 😀 pięknie swoją upiekłeś. Dawno nie robiłam, dziękuje za pomysł i motywację 😘

Wróbelek Elemelek
Gość
Wróbelek Elemelek

Ależ dawno nie widziałam karpatki. Fajnie, że mi ją przypomniałeś

Zaczarowany świat Kate
Gość
Zaczarowany świat Kate

Nie wiem czemu ale ostatnio krem mi się warzy… Aż mi się odechciewa robić jej, zaś domownicy ją uwielbiają… 😔😤


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.