Potrzebne składniki
Na ciasto parzone
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem budyniowy
- 750 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 budynie waniliowe
- 200 g masła (miękkiego)
Dodatkowo
- cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania
Robimy ciasto
- Masło roztopiłem w garnku z wodą i doprowadziłem do wrzenia. Dodałem mąkę i energicznie mieszałem do momentu zgęstnienia i powstania gładkiej masy (ok. 2 min.). Odstawiłem do ostudzenia.
- Ostudzone ciasto zmiksowałem dodając po jednym jajka oraz proszek do pieczenia. Jak się jajka połączyły z masą, podzieliłem ją na dwie równe części.
- Przełożyłem pierwszą część ciasta do tortownicy posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Równo wyłożyłem całe dno ciastem.
- Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 25 min. Jak ciasto będzie złote trzeba je wyjąć.. Wyjąłem blat z blaszki i odstawiłem do przestudzenia.
- Formę umyłem i zupełnie tak samo postąpiłem z drugim plackiem. W czasie gdy placki się piekły przygotowałem krem.
Robimy krem
- Odlałem szklankę mleka w której rozprowadziłem budynie i cukier.
- Resztę mleka zagotowałem w garnku. Gdy zaczęło kipieć dodałem mleko z budyniami i mieszałem masę przez ok. minutę, dalej gotując.
- Przykryłem garnek folią tak by dotykała do masy by nie zrobił się kożuch i odstawiłem do wystudzenia.
- Jak masa wystygła, dodałem do niej masło i wszystko zmiksowałem na gładka masę.
Składamy w całość
- Drugi blat po upieczeniu zostawiłem w formie (łatwiej tak poskładać. Wyłożyłem na niego krem budyniowy.
- Przykryłem drugim blatem i całość posypałem cukrem pudrem, rozcierając go przez sitko.
- Ciasta nie trzeba dodatkowo schładzać jest już gotowe do podania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karpatka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.
Ciasto mojego dzieciństwa. Uwielbiam. Juz dawno nie piekłam, czas to zmienić
Karpatka tylko swojej własnej roboty- najlepsza 😀 pięknie swoją upiekłeś. Dawno nie robiłam, dziękuje za pomysł i motywację 😘
Ależ dawno nie widziałam karpatki. Fajnie, że mi ją przypomniałeś
Nie wiem czemu ale ostatnio krem mi się warzy… Aż mi się odechciewa robić jej, zaś domownicy ją uwielbiają… 😔😤