w , ,

Karp w sosie winnym



Jak za karpiem nie przepadam raczej bo to mułowata ryba tak ten karp w sosie winnym jest genialny. Smak, aromat wręcz doskonałe, gdybym nie wiedział, że to właśnie ta ryba to bym się pomylił podając zupełnie inną nazwę. Kminek, wino i cytryna świetnie uzupełniają to danie. Ryba jest soczysta i delikatna. Orzechy i rodzynki świetnie się komponują i dają dodatkowe smaki na talerzu. Sprawdźcie sami - warto!
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Karp w sosie winnym

Potrzebne składniki

  • 1 płat dużego karpia
  • 1 duża cebula
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • pieprz cayenne
  • sól (pieprz, kminek)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sok z połowy cytryny
  • masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania

  • Karpia myjemy, oczyszczamy i kroimy na cztery kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i kminkiem.
  • Cebulę kroimy na grube półplasterki.
  • Na rozgrzanej patelni topimy masło i smażymy karpia po 3 minuty z każdej strony.
  • Dokładamy cebulę i razem smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy rodzynki, orzechy włoskie, pieprz cayenne, sok z cytryny i podlewamy winem.
  • Dusimy 5 minut, gdy sosu jest dużo wyjmujemy rybę i redukujemy sos na dużym ogniu.
  • Dodajemy trochę masła do sosu, następnie rybę i chwilę podgrzewamy.
  • Podajemy z białym pieczywem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karp w sosie winnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze